Menu

Macis hetek a macis csoportban

2007.02.08.

A Hartyán NOK Napsugár Összevont Óvodák Macis csoportjában évek óta megrendezik a macis heteket.
De mit is takar mindez? Minderről Istovics Jánosné és Szabó Renáta óvodapedagógusok számoltak be.

-Február 2.Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A néphit szerint e napon a medve kijön a barlangjából körülnézni, ha napos az idő és meglátja a saját árnyékát, megijed, visszabújik, mert még rossz idő következik, hosszantartó lesz a tél.
Az emberek a misére gyertyát vittek, megszentelték, meggyújtva a torkuk elé tartották, hogy elkerülje őket a torokfájás.
A gyertya az örök világosság jelképe.
Csoportunkban már évek óta január 22. és február 2. közötti két hétben Macis Napokat tartunk. Minden napra jut valami ehhez fűződő téma. A versek, a dalok, a mesék, mind-mind macikról szólnak.
A gyerekekkel maciformákat vágunk, varrunk, hajtogatunk, gyurmázunk, festünk, különböző technikákkal díszítünk. A gyurmából formázott maciknak barlangot készítünk, mézet kóstolgatunk, nyalogatunk.
A nagyokkal gyertyát mártunk, a kisebbekkel méhviasz lapokból hajtogatjuk, sodorjuk a gyertyát. Hagyományaink szerint a szülőket is bevonjuk a tevékenységek sorába. Akinek kedve van és szeret játszani, részt vehet a Macis Hétpróba teljesítésében.
De mit is kell teljesíteni?
1. próba: Hozzanak be otthonról minél több plüss macit, amelyekből megrendezzük a hagyományos mackókiállítást. /Több száz maci szokott összegyűlni./
2. próba: Tekintsék meg a mackókiállítást!
3. próba: Fejtsenek meg egy óvó néniktől kapott találós kérdést!
4. próba: „Öltöztessenek” fel egy maciformát bármilyen technikával!
5. próba: Írjanak le, és hozzanak be egy mézzel készült finomság receptjét!
6. próba: Keressenek egy otthoni macis mesét, és azt hozzák be a „macis mesekönyvünkbe”!
7. próba: Rajzolják fel mackó gyermeküket közös tablóra!
A hétpróba feladatai évről évre változnak. Aki mindezt teljesíti, hétpróbás macis lehet. Így telnek vidám hangulatban a mi macis napjaink- mondta a két óvodapedagógus