Menu

Kiállítás Madarász Viktor hagyatékából
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.08.

A Budapesti Történeti Múzeum Metszettárában az elmúlt hét végén nyílt meg Madarász Viktor halálának 90. évfordulója alkalmából egy emlékkiállítás, melyhez a kiállítandó anyagot a Rákospalotai Múzeum biztosította.

-1960-ban, amikor a Rákospalotai Múzeum megkezdte működését, a kerületben élő Madarász Viktor leánya, Madarász Adeline egyrészt apja nála őrzött hagyatékát, valamint saját műveinek egy jelentős részét a múzeumnak adományozta. Ekkor nyílt meg tavasszal ebből az anyagból egy kiállítás- Madarász Viktor születésének 130. évfordulója alkalmából. Most pedig halálának 90. évfordulója alkalmából a BTM fővárosi helytörténeti gyűjteményeket bemutató sorozatának részeként május 10-ig egy időszaki kiállítás láthatóak az időskori festményeinek egy része, valamint néhány személyes tárgya, családi archívumának néhány darabja- mesélte Mojzes Ildikó, a Rákospalotai Múzeum vezetője a kiállítás kapcsán. A kiállított darabokat azonban nemcsak itt lehet megtekinteni májusig, hanem ezt követően szándékunkban áll az ország más pontjára is elvinni egy vándorkiállítás keretében.
A kiállítás megnyitóján dr. Bodó Sándor, a BTM főigazgatója elmondta, hogy hagyomány a múzeum életében, hogy kerületi helytörténeti múzeumok anyagát mutatják be. Ennek keretében idén az első ilyen kiállítás a XV. kerületi múzeum anyagának, Madarász Viktor festményeinek és lánya, Madarász Adeline alkotásaiból álló kollekció bemutatása.
A XV. kerület alpolgármester, dr. Pálinszki Antal köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy élete utolsó éveit töltötte Madarász Adeline a kerületben, s végrendeletében a kerületre hagyta édesapja időskori festményeit, valamint saját alkotásait: így 22 darab Madarász Viktor- és 40 Madarász Adeline festmény mellett számos egyéb fotó és dokumentum maradt a kerületre, a múzeumra.
Ezek után dr. Matis Ferenc, művészettörténész értékelte a kiállítást, miközben Madarász Viktor hazai ismertségéről szólt.
-A festőművész évekig élt külföldön, ahol elismert és megbecsült volt, ám visszatérve hazájába nem kapott akkora hangsúlyt a munkássága, pedig hazatelepülése után is folyamatosan alkotott- mondta.
2003-ban a Tájak-Korok-Múzeumok kiskönyvtára sorozatban a Rákospalotai Múzeum kiadta „Madarász Victor és Adeline festőművészek hagyatéka a Rákospalotai Múzeumban” címmel kis könyvecskéjét.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló