Menu

A válaszúti „Kallós” szórványkollégium farsangi jótékonysági mulatsága Pestújhelyen

2007.02.08.

A 1989- es fordulat után a híres néprajzkutató, Kallós Zoltán, visszapereli törvénytelenül elkobzott kis családi birtokát, ahol 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt. A Kallós Alapítvány célja: „összegyűjteni,megőrizni és továbbadni a magyar népi szellemi és tárgyi javakat egyaránt”. Ezek népszerűsítése a jővő nemzedékének elsőrendű feladat, mert hiszen a neves néprajzos szavaival élve: „addig vagyunk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk”, amíg magyar szellemi javainkból táplálkozunk.

A népi szellemi és tárgyi javak összegyüjtése és továbbörökítése mellett, a Kallós Alapítványnak van még egy legalább ilyen fontos missziója, amely a legkevésbbé sem válik külön az előbbitől. Hogy mi az, egyetlen kis szóval rá lehet világítani: magyarságmentés. Nem elméleti síkon, nem koncepciók kidolgozásával, hanem ennél sokkal egyszerűbb, de végtelenül fontosabb módon: egy benntlakásos kollégium létrehozásával. Ebben az intézményben Mezőség olyan kis eldugott, nehezen megközelíthető falvaiból érkező gyerekek tanulnak, ahol nemcsak magyar tannyelvű iskola nincs, de még román sem. Az Alapítvány pontosan tudatosította, hogy az Észak-Mezőségi szórványvidékeken magyarságunkról nem lehet még ráérősen generációkban gondolkodni, hanem ez éppen hogy jelenünk legégetőbb kérdése. Így hát felvállalta a szórványmagyar gyermekek megmentését egy nemesebb élet számára, mert hiszen olyan szellemiségben tanulhatnak itt a gyerekek, ami a legérdemesebb pedagógiai alapelveken nyugszik.
Az Apáczai Közalapítvány, az Illyés Alapítvány, a Magyar Oktatási Minisztérium valamint magánszemélyek támogatásával már sikerült az új, több férőhelyes kollégium tető alá hozása, folyó év márciusára pedig véglegesíteni fogják az építkezési munkálatokat.
Jelenleg 18 faluból ingáztatnak hetente 45 gyereket az alapítvány kisbusza segítségével. A főutaktól távol eső településekről érkező gyerekek olyan családokból származnak, amelyek kizárólag földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, s szociális helyzetükből kifolyólag anyagi hátterük minimális, ezért a gyerekeik iskoláztatásáért nincs lehetőségük fizetni.
Az iskola és kollégium működésére nincs folyamatos normatív támogatás se állam, se egyház részéről. Az alapítvány számára adódott pályázati lehetőségek mindenike célpályázat, így a kollégium működésére megnyert pályázatok együttesen alig fedeznek két havi költséget.
E szellemi és anyagi háttér ismerete indította el egy adományozó táncház gondolatát, e gondolat pedig többeknek önzetlen segítsége folyamán formát ölthet a Pestújhelyi Közösségi Házban (Budapest. XV. ker., Szűcs István u. 45.) Február 18-án szervezendő Farsangi Jótékonysági Mulatságban.
Őszinte szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt egy játékos, táncos, előadásokkal és koncertekkel díszített mulatós összejövetelre, hogy ezáltal legalább egy picit részt vegyünk a Kallós Alapítvány magyarságmentésében.
Szeretnénk ezúton is leróni tiszteletünket az Alapítvány önzetlen munkatársainak, akik „csöndben teszik a nagy dolgokat”.

Program:
16.00 – „Az aranyszőrű bárány”- mesekoreográfia
Előadja: a vérteskethelyi Höcögő néptáncegyüttes
Csoportvezetők: Balaskó Lászlóné és Molnár Gábor
Kíséret: Tatros együttes

16.30 – Moldvai táncház (Muzsikál a Tatros együttes)

17.00 – Felvételek a Kollégiumról, valamint az ottani gyerekek által előadott
Gyermeklakodalmasról

17.15 – Borbély Jolán néprazkutató kiselőadása az erdélyi magyar
közösségek megtartó erejéről

17.30 – Táncbemutatók:
bonchidai, kalotaszegi és mezőségi táncok
Közreműködnek: Fonó táncegyüttes,
Székely Melinda és Marha Tibor, valamint
Tálas Ágnes és Kiss Zsolt
Muzsikál: a Bekecs együttes

18.00 – Mezőségi táncház (Muzsikál a Bekecs együttes)

18.30 – Istvánfi Balázs dudakoncertje

18.45 – Tombolanyeremények kihírdetése és átadása

19.00 – Jeles farsangi szokások

19.30 – Dunántúli táncház (Muzsikál Istvánfi Balázs, Vaskó Zsolt és
Bálint Károly)

Kapcsolódó cikkek