Menu

A kerületbe látogatott a főpolgármester-helyettes

2007.02.04.

A hét elején Hagyó Miklós, főpolgármester-helyettes a fővárosi kerületek meglátogatása során elsőként a XV. kerületet kereste fel munkatársaival: Beleznay Éva ideiglenes főépítésszel, a Főépítészi Iroda vezetőjével és Csordás Mihállyal, a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztály vezetőjével.

Őket a polgármesteri hivatalban Hajdu László polgármester, a kerületi önkormányzat három alpolgármestere: Gyurcsánszky János, dr.Pálinszki Antal, Király Csaba, dr. Nagy Antal, jegyző valamint dr. Herczeg Julianna aljegyző fogadta.
Hajdu László köszöntő szavaiban elmondta, hogy nagyon örül a látogatásnak, hiszen így személyesen is megismerkedhet a kerülettel a főpolgármester-helyettes egyrészt a mostani beszélgetés folyamán, másrészt a későbbi prezentáció során illetve egy-két kerületi helyszín, néhány beruházás helyszíneinek meglátogatása során.
-Köszönöm a lehetőséget- mondta Hagyó Miklós. December 14-e óta vagyok a főváros főpolgármester-helyettese, s hirtelen egy hatalmas feladattömeg zúdult a nyakamba, de bízom, hogy a következő hónapban több helyettes is munkába lép, s így a munkamegosztás is jobb lesz. Mi is készültünk erre a látogatásra, s szeretnénk bemutatni most, hogy milyen fejlesztéseket kívánunk itt a kerületben végezni az idei évben.
-Azokról a területekről beszélnék, amelyek közvetlenül hozzám tartoznak. A Podmaniczky Program keretében a fővárosi úthálózat felújítása folytatódik idén is. Így az Apolló utca, a Drégelyvár utca, a Dembinszky utca, a Szentmihályi út, a Sződliget utca, a Szerencs utca, a Kolozsvár utca, a Fő út (Széchényi tér- Kossuth Lajos utca között) újul meg. Úgy terveztük, hogy a főváros 8,5 milliárd forintot ad a beruházáshoz, míg ehhez a kormány cca. 7 milliárd forintot tesz hozzá. Úgy tűnik, hogy csak 2,1 milliárd érkezik csupán az államtól. Reményeink szereint ennek ellenére megpróbáljuk megvalósítani a teljes programot, de ehhez még a Gazdasági Minisztériummal tárgyalásokat folytatunk. Ha mégis valamit ki kell hagynunk, akkor inkább olyan útszakaszok felújítását halasztanánk el, amelyek az elkövetkező években más beruházásokhoz kapcsolódóan felújíthatók (4-es metró építése, Város Szíve Program keretében). De itt a kerületben valamennyi betervezett utat felújítunk.
A kerékpárút-hálózat a fővárosban16 km-rel növekedik, s ezen belül itt a kerületben is épül új út. A kerékpárút-bővítésére egyébként az elkövetkezendőkben a kerület is tud pályázni 50%-os költséghozzájárulás keretében.
A fővárosban 600 szelektív hulladékgyűjtő sziget található jelenleg, melyhez idén még 100 szigetet telepítenénk. A kerületben jelenleg 38 hulladékgyűjtő sziget van, 2 hulladékgyűjtő udvar és 32 közintézményben a szárazelem gyűjtésére is mód nyílik.
Környezetgazdálkodás szempontjából: az M3-as mellett a zajvédő fal megépül. Ehhez 4 millió Eurót nyertünk EU-s forrásból, melyhez 130 millió forint hozzájárulást ad a főváros. Így ez a zajvédő fal 2007 második felére- 2008 elejére készül el. 2007. kozepére elkészül Budapest teljes zajtérképe, s ehhez ezt követően az intézkedési terv is meglesz.
A gázellátó hálózat is fejlődik: péládul új hőközpont létesül itt a kerületben is- mondta végezetül Hagyó Milós.
Ezután Hajdu László mindehhez annyit tett hozzá, hogy a közműszolgáltató vállalokkal nagyon jó viszonyban van a kerület, s számos területen folyamatosan segítséget nyújtanak.
A rögtönzött sajtótájékoztató végén jó eredményeket kívánt Hajdu László Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek, majd a hivatal osztályvezetőivel folytattak megbeszélést egy másik helyszínen.