Menu

Kettős ünnep irodalommal, s festészettel
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.03.

Ezen a héten csütörtökön a FSZEK Eötvös utcai könyvtárában mint minden hónap első csütörtökén délután a Krúdy Kör irodalmi délutánjára került sor.

Ám a mostani összejövetel a születésnapok jegyében telt el. Amint lovag Kanizsa József író, költő, a Krúdy Kör titkára üdvözölő szavaiban elmondta, többszörösen van ok az ünneplésre, hiszen Simon M. Veronika Munkácsy -és Krúdy-emlékérmes festőművész januári jeles születésnapja után lovag Tárkányi Imre költő és lovag Szántai Sándor költő még jelesebb születésnapja következik az elkövetkezendő hetekben. Nem sokkal később maga a titkár ünnepli születésnapját, majd a Krúdy Kör megalakulásának 25. évfordulója is hamarosan ünneplésre ad okot.
A köszöntőt követően hangulatteremtőnek Enyedi Béla daltulajdonos egy Szántai Sándor és egy Papp Irén megzenésített verset adott elő nagy sikerrel, majd Stancsics Erzsébet költő nagy szakmai értelemmel mutatta be Simon M. Veronika festményeit, és a művésznő életútját.
-Simon M. Veronika itt kiállított festményeit a Párizsban és Svájcban 2006-ban elsajátított technikával festette- mondta többek között Stancsics Erzsébet, majd a kiállítás megnyitót követően Kanizsa József a régi szokásokhoz híven faggatta a jelenlévő költőket. Elsőnek Szántai Sándortól tudhattuk meg, hogy gödöllői születésű, és Gödöllőről írt könyve második kiadásban is elfogyott, valamint, hogy a verses köteteket is nagy szeretettel vásárolja a közönség. Újabb, a kilencedik könyvét most készíti elő nyomdai munkára.
A másik bemutatkozó alkotó, Tárkányi Imre a szép tájleíró, hazafias és család-szerelemi lírán kívül nagyon nagy gondossággal foglalkozik a színészek élet-epizódjainak megörökítésével. Az eddig megjelent két könyvét az új írásokkal kiegészítve szeretné megjelentetni, ám jelenleg kiadóra vár.
Ezen a délutánon Szántai Sándor és Tárkányi Imre legszebb verseikkel kényeztették el a közönséget. Kanizsa József ígéretéhez híven a Győrben élő Porubszky Ildikó költő, a 12 ciklusból, 12 hónapból álló „Fürge fürkész útrakész” című kötetből a februári verseket olvasta föl, s e versekkel kedveskedett a diákoknak, melyeket a felnőttek is élvezettel hallgattak. Befejezésül Szántai Sándor, Stancsics Erzsébet, Kanizsa József, Tárkányi Imre még egy-egy verset olvasott föl és Enyedi Béla kettő -egy Kanizsa és egy Tárkányi- megzenésített verssel búcsúzott el a gyerekektől és felnőtt közönségtől.
Ismét egy szép, értékes irodalmi, képzőművészeti délután részesei lehettek azok, akik ezen a délutánon a könyvtárba látogattak a programra.

Kapcsolódó cikkek









Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló