Menu

Megújul az Esthajnal utcai fasor

2021.04.26.

Újabb facsemetékkel gazdagodik a XV. kerület.

A városvezetés és a Tizenötödikben élők számára is egyaránt fontos a környezet megóvása. Éppen ezért újabb fasor rekonstrukció kezdődik, ezúttal az Esthajnal utcán.

Az érintett terület teljes faállománya közel 90 darab fából áll. Az állomány összetétele igen vegyes, jelentős részük elöregedett. Vannak olyanok köztük melyek faápolási munkálatokkal már nem megmenthetőek mivel a fatest jelentős része már elkorhadt, esetenként ki is odvasodott. A faállomány nagy részét a nyolcvanas, kilencvenes években telepítették figyelmen kívül hagyva, hogy az itt kiültetett akác, juhar és kőrisfa fajok kifejezetten magasra nőnek elérve a felettük húzódó légvezetékeket. A fák már többszöri csonkolásokon estek át így felgyorsult azok leromlása.

A rekonstrukció során 19 darab mára már kritikus állapotú fát szükséges kivágni. A fennmaradó állomány faápolási munkálatait szükség szerinti gallyazás, esetenként ifjító metszést május végéig végzik el a szakemberek. A kivágott fák helyén idén ősszel közel 30 darab várostűrő fa csemetét ültetnek – adta tájékoztatásul a Városüzemeltetési Osztály.

Az ültetendő fák kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy azok jól tűrjék a városi környezetet, gyorsan fejlődjenek, valamint egészséges, masszív zöldfelületet adjanak. További faültetések is várhatóak, melyekről a későbbiekben folyamatosan beszámolunk.

Az Esthajnal utca útburkolata is megújul idén nyáron, a Budapest Közút beruházásában és kivitelezésében.  A munkák során egységes zöldsáv is kivitelezésre kerül az esővízelvezető szikkasztókkal, valamint a buszmegállók is megújulnak.

A munkálatok során a lakosság türelmét és megértését kérik .