Menu

Tíz éve a kerület szolgálatában

2007.02.03.

Tisztelt Kerületiek! Az Önök bizalmából tíz éve dolgozom a XV. kerület szolgálatában, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota lakói érdekében. Ez alatt az évtized alatt nagyon sok minden történt a kerületben. Most a tizedik évfordulón rövid visszatekintést szeretnék tenni, bemutatva Önöknek az elvégzett munkát, a megvalósult elképzeléseket, áttekintve a kerület fejlődését.

Polgármesteri pályafutásom 1996. december 8-án kezdődött. Egyrészről könnyű helyzetben voltam, mert a kerületi lakók túlnyomó többségét személyesen ismertem, hiszen országgyűlési képviselőként rendszeresen tartottam fogadóórákat, ahol nagyon sokan megkerestek problémáikkal, észrevételeikkel, javaslataikkal. Másrészről azonnal teljes értékű munkát kellett végeznem mint polgármester, hiszen a kerületi ügyek nem várhattak. Munkámban a képviselő-testület együttműködése nagyon fontos volt, mert az elképzelések előterjesztések formájában döntésre vártak. Az akkori 31 fős képviselő-testület tagjait 8 párt és 2 civil szervezet alkotta. Munkámat három alpolgármester: Fábián Istvánné, dr. Őry Imre és Ambrus János segítette. Azóta sajnos már ketten eltávoztak közülünk.

A képviselő-testület munkáját 9 bizottság segítette oly módon, hogy egy-egy képviselő egyszerre több bizottságnak is tagja volt. Ebben az időben tért át a testület a havonkénti ülésezésre, 14 órai kezdettel. A vállalkozásbarát szemlélet eredményeként a kerületbe több külföldi cég költözött, megindult a magántőke áramlása, megépült a Pólus Center, a Praktiker, a Metro, a Billa, a Danesita Édesipari Üzem, a Rákospalotai Bútoripari Rt. áruháza stb.
Jelentősen javultak a szolgáltatások, valamint a kereskedelmi ellátás, ez pedig magával hozta számos új munkahely létesítését. 1998-ban ünnepeltük Rákospalota várossá nyilvánításának 75. évfordulóját és felavattuk az eredeti formájában helyreállított Hősök Emlékművét is a Városháza Hubay téri bejáratánál.

Polgármesterségem második ciklusára az 1998. október 18-án megtartott választáson adták meg a felhatalmazást a polgárok. A 31 fős képviselő-testületben az MSZP 16 fővel, a Fidesz-MPP 4 fővel, a MIÉP 3 fővel, az FKgP 2 fővel, az SZDSZ 2 fővel, az MDF, az MSZMP, a független német kisebbség és a PÉE pedig egy-egy fővel képviseltette magát
Ebben a ciklusban két alpolgármestert: Ambrus Jánost és dr. Ódor Józsefet, valamint három tanácsnokot – Varga Imrét, dr. Mészáros Balázst és Pálinszki Andrást – választotta meg a testület. Nyolc bizottságot alakítottunk. A kisebbségi önkormányzatok száma is gyarapodott. Az előző ciklusban a német, horvát és cigány kisebbségek alakítottak önkormányzatot, 1998-ban pedig a bolgár, cigány, görög, horvát, német, román, szerb önkormányzat is megalakult a kerületben.

A képviselő-testület megalkotta új szervezeti és működési szabályzatát, melynek mellékletében elfogadta a Polgármesteri Hivatal új szervezeti felépítését. Jelentős változás, hogy a hivatal nem irodákból, hanem osztályokból állt. Egyes esetekben az irodákhoz tartozó feladatokat szétválasztotta és két osztályt hozott létre, míg más esetekben a korábban több irodához tartozó feladatokat egy osztályhoz szervezte.
Ebben a ciklusban a következő fő kérdésekre kellett megoldást találni:
1.) A szociális ellátás, különösen a szegénységgel összefüggő, az önhibájukon kívüli okok miatt hátrányos helyzetben lévő családok, idős emberek és más rászorultak sorsának segítésére.
2.) A súlyos lakáshiányra, a lakásállomány megőrzésére, a helyi támogatások rendszerén keresztül a feszültség enyhítésére.
3.) A vagyongyarapítás, a vagyongazdálkodás, a vagyon átfogó nyilvántartására. 4.) Az intézmények működésének biztosítására.
5.) Az önkormányzat hivatalához telepített okmányirodai szolgáltatás kiépítésére, melyhez jelképes állami forrás érkezett.
6.) A köztisztviselői törvény évközi bevezetése felelős döntést igenyelt, hiszen itt is csak részfinanszírozás működött.
7.) A közalkalmazotti bértábla mozdulatlanul maradt, miközben a minimálbér 40 ezer Ft-ra emelkedett, melyből aggasztó munkahelyi feszültségek keletkeztek és a képviselő-testület helyi döntéssel próbált enyhíteni a gondokon.
A felsorolt feladatokon túl próbáltuk a kerületi lakosok széles körének életminőségét is javítani nemcsak a szennyvízcsatorna hálózat bővítésével, hanem a szilárd útburkolat és gépjármű parkolók építésével.

Bővítettük a közvilágítási fejlesztéseket is. A társasházak felújításara évenkénti támogatásban kamatmentes hitel felvételére biztosítottunk lehetőséget. A kerületi közösségi televíziónak bővítettük az elérhetőségét. Két ütemben átalakítottuk az intézményhálózatunkat és elértük, hogy az oktató-nevelő munka a kapacitások optimális kihasználásával érdemleges költségmegtakarítási előnyökkel járjon. Az önkormányzat ingyenesen biztosította az általános iskolás gyermekeknek a tankönyveket, és az első osztályos tanulók részére a füzetcsomagot. Megteremtettük az alapokat a további kedvezményekhez és támogatásokhoz, így be tudtuk vezetni a 9. osztályos tanulók részére az ingyenes tankönyvellátást, az ECDL számítógépes vizsga ingyenes megszerzését, a középfokú nyelvvizsga térítésmentessé tételét, valamint a „B” típusú gépjármű vezetői jogosítványt is ingyenesen szerezhetik meg a középiskolás fiatalok.

A Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselőknek a kerületiek maximális kiszolgálását kell elsődleges feladatként ellátniuk. Az ügyfelek elégedett ügyintézéséhez hozzátartozik, hogy korszerű körülmények között biztosítsuk az ügyintézést. Ennek érdekében a hivatalban felújítottuk a telefonközpontot, megvásároltuk a Bácska utcai irodaházat, kihelyezett ügyfélszolgálatot létesítettünk a Pólus Centerben, bővítettük az okmányirodát, átalakítottuk és korszerűsítettük a dísztermet és megkezdtük a Kossuth terem kialakítását.

Az Önök jóvoltából a 2002. október 20-án megtartott helyhatósági választáson ismét megtiszteltek bizalmukkal. A képviselő-testület összetétele továbbra is vegyes képet mutatott, hiszen 7 párt képviselői kaptak mandátumot. Az MSZP 18, az MKDSZ 2, az MSZMP 1, a Fidesz-MPP 2, a MIÉP 2, az SZDSZ 2 és az MDF 2 képviselővel vehetett részt a munkában. Ebben a ciklusban is három alpolgármester segítette munkámat: Király Csaba, dr. Pálinszki Antal és Gyurcsánszky János. A bizottsági struktúra meghatározásánál alapvető volt, hogy egy képviselő egy bizottság tagja legyen, ezzel is erősítve a testületekben folyó szakmai munkát. A képviselő-testület hét bizottságot alapított. Ebben a ciklusban vezettük be a képviselők szankcionálását arra az esetre, ha a bizottságok vagy a testület munkájában nem vesznek részt. Az erről szóló rendelet részletesen szabályozza, mely esetekben sújtható tiszteletdíj csökkentéssel a képviselő. Első ízben fordult elő, hogy a képviselő-testület ciklusprogram alapján tervezte feladatait, melyet fontos programok és tervek egészítettek ki.
A ciklusprogram végrehajtásáról félidőben és ciklus végén is tájékoztatást kaptak a képviselő-testület tagjai. Új helyzetet jelentett, hogy hazánk 2004. május 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagja lett. Mi is alkalmazkodtunk az új kihívásokhoz, végrehajtottuk a szükséges jogharmonizációt és létrehoztuk a hivatalban az Európai Uniós irodát. Még intenzívebbé tettük a lakossági kapcsolatokat azzal, hogy a rendszeres fogadóórák mellett létrehoztuk a „zöld számot”, melyen Önök ingyenesen bejelenthetik észrevételeiket a nap 24 órájában.

Bevezettük az internetes fogadóórát, és az önkormányzat honlapján fórumot teremtettünk. A civil szervezetekkel is hatékonyabb kapcsolat kiépítésére törekedtünk a Civil Tanácsadó kollégium létrehozásával, az önkormányzat civil stratégiájának elfogadásával és rendeletben szabályoztuk a civil szervezetek támogatását. Az országban egyedülálló kezdeményezés volt részünkről, hogy az egyházak támogatását rendeleti formában biztosítottuk és ma is működtetjük az Egyházügyi Tanácsot.

Ebben a választási ciklusban több jubileum is volt, melyet méltó módon megünnepeltünk: – 75 éves volt a Pestújhelyi Református Templom, – 65 éves volt a Jézus Szíve Katolikus Plébánia Templom, ahol a jubileum tiszteletére a hitélet és az egyházi közélet segítésére nagyon szép közösségi ház épült. – 36 éves fennállását ünnepelte több újpalotai nagy lakóépület, a Nádastó parki Óvoda és a Mézeskalács téri Óvoda. – 25 éve érkezett haza az Egyesült Államokból a Szent Korona, melynek alkalmából több iskola, óvoda, nyugdíjas csoport részére szerveztünk látogatást a Parlamentbe. – 10 éve halt meg Antall József néhai miniszterelnök, Pestújhely szülötte; tiszteletére és emlékére a Pestújhelyi téren szobrot állítottuk.

Tisztelt Kerületiek!

Tíz év a kerület szolgálatában nagyon megtisztelő feladat, sok munkával, a magánélet háttérbe szorításával jár, mégis, ha visszatekintek az elmúlt 10 évre, azt gondolom igen, ez az a feladat, amit mindig is szerettem volna: szolgálni a kerület érdekeit, képviselni az itt élő embereket, segítséget nyújtani problémáik megoldásához, tenni a kerület fejlődéséért és remélem, továbbra is az Önök megelégedésére és támogatásával végezhetem a munkám.

Hajdu László polgármester