Menu

Iskolatörténeti vetélkedő
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.03.

Az elmúlt héten a pestújhelyi oktatás 100. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat részeként a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ Pestújhelyi úti intézményébe hívták meg házigazdaként a kerület iskoláinak csapatait egy iskolatörténeti vetélkedőre a program rendezői.

A versenyen kilenc oktatási intézmény ötfős csapata vett részt, melynek kezdetén Frák Erika, a Pestújhelyi NOK elnök-igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a csapatok előzetesen két feladatot is megoldottak, hiszen egyrészt a saját iskolájukról makettet, illetve tablót készítettek, másrészt a „Híres emberek, híres iskolák” totó feladatait megválaszolták.
A tablókat, maketteket Kissné Breczek Margit a Hubay Jenő Zeneiskola rajztanára és
Szunyogh László a Pestújhelyi NOK rajztanára bírálta el.
A játékot Hős Gézáné könyvtárostanár vezette, míg a csapatok munkáját Lengyelné Rendes Ildikó, Bécsi Edéné, Nagy Marianna, Sajtos Magdolna segítette.
A zsűri bemutatását (Mojzes Ildikó, a Rákospalotai Múzeum vezetője, Polyák Edit, a Csokonai Művelődési Ház munkatársa, Pintér Zsuzsanna, a Pestújhelyi Közösségi Ház vezetője, a zsűri elnöke Frák Erika elnök-igazgató) követően Szunyogh László tanár úr levetítette, s egyben narrációval kísérte azt a filmet, melyet a 100 éves pestújhelyi oktatásról készített. Ezután pedig kezdetét vette az igazi verseny, amely inkább egy játékos vetélkedőhöz hasonlított, hiszen nem a tantárgyi tudásra épültek a feladatok, hanem főként az előzetes kutatómunkára (péládul: a kerület honlapján található arcképcsarnokban található személyekről el kellett olvasniuk a fontos tudnivalókat).
S hogy milyen feladatok vártak a diákokra?
Egy kétperces előadás folyamán be kellett mutatniuk saját iskolájukat; életrajz alapján fel kellett ismerni, hogy kiről hallottak a diákok és melyik arckép tartozik az életrajzhoz. Ebben a feladatban Wagner Manót és Szűcs István ismerhették fel a feladatot jól megoldók.
Természetesen terítékre került Pestújhely oktatástörténete egy feladat során, illetve arról is tanubizonyságot tehettek a csapatok, hogy jól megnézték a Rákospalotai Múzeumot, hiszen kérdéseket kaptak az ott látható iskolatörténeti anyaghoz kapcsolódóan.
A kerület oktatási intézményeit puzzle darabokból kellett kirakniuk, valamint az iskola két helyiségében található kiállításhoz (Suliszalon, Emlékszoba) kapcsolódó kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk.
Az utolsó feladatok során a kerületi iskolák alapításának éveit kellett sorrendbe állítaniuk, majd egy rövid verset írtak a diákok előre megadott szavak alapján (iskola neve, jövő, lelkes, tudás, élet, tanuló), amelyeket felolvastak.
A diákok szívesen, s örömmel végezték a feladatokat, s egy igazán kellemes bő két órát töltöttek el a pestújhelyi iskolában, ahonnan mindenki győztesként térhetett haza. Hiszen oklevelet, emléklapot és jutalmakat kaptak.

Végeredmény:
I.Dózsa György Gimnázium
II.Kossuth NOK
III.Szent korona Általános Iskola

További résztvevők:
Száraznád NOK Neptun utcai intézménye
Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda
Kolozsvár Általános Iskola és Óvoda
Hartyán NOK
Czabán Általános Iskola és Óvoda
László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló