Menu

A kultúra zenei követei Rákospalotán
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.01.21.

Új éven túl, a Magyar Kultúra Napja előtt lépett fel az Ewald Rézfúvós Kvintett Rákospalota, Pestújhely, Újpalota közönsége előtt a Csokonai Művelődési Házban szombaton este.

Az együttes tavaly ünnepelte tizedik születésnapját, így igazi „kiskamasz” korban van. Az együttes tagjai olyan művészek, akik már szólistaként is meghódították az országot. Lassan kilenc éve annak, amikor első nemzetközi versenyükön Franciaországban a VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Versenyt megnyerték, s emellett a különdíjat is elhozhatták. Azóta pedig csak halmozzák is sikert, s a számos nemzetközi díjak elnyerése mellett a közönséget is meghódították virtuózitásukkal, s igazi jókedvű zenélésükkel.
Ugyanígy jártunk mindahányan január 20-án, amikor a kvintett tagjai Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Kelemen Lajos, Peresztegi Attila műsorával elkápráztatott bennünket. De kik is ők?
Az együttes vezetője Bakó Levente, aki a Danubia Szimfónikus Zenekar tagja, s az ELTE Kamarazenekarának segédkarmestere, ezen az estén a mesélő szerepét is betöltötte, s a zenei műfajok között kalauzolta a szépre és jóra vevő közönséget, akik igazi vastapssal viszonozták mindezt.
Az este folyamán Bakó Levente elmesélte azt is, hogy bár nagyon sokat járnak külföldre, mégis ellátogattak a Csokonai Művelődési Házba erre a koncertre, melyre egy véletlen folyamán került sor.
-Mivel együttesünk tagja Tarkó Tamás trombitaművész itt lakik Rákospalotán, s szinte naponta jár el a művelődési intézmény előtt, így Tóth Lajos igazgató úrral összetalálkozva merült fel, hogy tartsunk itt egy koncertet az új év beköszöntét követően, a Magyar Kultúra Napja alkalmából. S ha minden jól megy, akkor nem csak egyszeri alkalomról van szó, hanem a későbbiekben is találkozhatunk- mondta Bakó Levente.
Tarkó Tamás, a Danubia Szimfónikus Zenekar szólótrombitása, míg Kovalcsik András kürtművész a Magyar Állami Operaház tagja. A rézfúvós kvintett tagja még Kelemen Lajos harsonaművész, a Magyar Telekom Szimfónikus Zenekarának harsonása és Peresztegi Attila tubaművész, a Danubia Szimfónikus Zenekar tagja, aki emellett az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola tanára is.
Az ünnepi koncerten épp úgy felcsendültek klasszikus, barokk zeneszámok, mint a a jazz műfaj gyöngyszemei mellett Borogyin:Igor herceg című operájának részlete, Grieg szvitje.
Miután szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a szép koncertet a közönség, dr. Pálinszki Antal alpolgármester mondott rövid pohárköszöntőt, melyben kihangsúlyozta, hogy a remények szerint hagyományteremtő lesz ez a koncert, mellyel mind az új évet, mind a Magyar Kultúra Napját köszönthetjük. Ezután Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója kérte meg a közönséget, hogy egy-egy pohár pezsgővel koccintsanak az évre, egymás egészségére!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló