Menu

Az előrejelzések szerint nagy horderejű szél és vihar várható akár Budapesten is- tanácsok az esetlegesen kialakuló vihar esetén

2007.01.18.

Ma késő estétől holnap reggelig az ország egyetlen településén sem lehet kizárni a 90-110 km/h -ás széllökések kialakulását. Az OMSZ előrejelzése szerint Budapesten is vihar várható, ezért arra kérjük a fővárosiakat, folyamatosan figyeljék az egyre pontosabb előrejelzéseket. Az ehhez hasonló viharok várható mozgását közvetlenül a vihar kialakulása előtt néhány órával lehet csak modellezni. A Fővárosi Polgári Védelem a pontosabb előrejelzések alapján, szükség szerint újból tájékoztatni fogja a lakosságot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint várhatóan a dél-nyugati szél ma megerősödik, és egyre több felé viharossá fokozódik. A szélerősség elérheti a 65-80 km/h-t. Az éjszaka során országszerte 80-100 km/h széllökésekre is számíthatunk.

A vihar, várhatóan péntek hajnalban, néhány óra leforgása alatt átvonul hazánkon. Záporok, zivatarok is kialakulhatnak, néhol jégeső, jégdara kíséretében.
Az OMSZ előrejelzései szerint a front mentén a Közép-Magyarországi Régió területén (Budapest és Pest megye) 90-110 km/h közötti szél várható. A régió egyes részein átmenetileg előfordulhat orkán erejű 110-130 km/h széllökés is.
A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ügyelete folyamatosan fogadja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit. A vihar kialakulásának lehetőségéről tájékoztatja az érintett szerveket:
Budapesti Rendőr-főkapitányság,
Fővárosi Tűzoltóparancsnokság,
Budapesti Mentőszolgálat,
Fővárosi Elektromos Művek Zrt.,
Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt.,
Fővárosi Kertészeti Vállalat ZRt.,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., ill. a polgári védelmi kirendeltségek útján a kerületi polgármesteri hivatalokat.

A károkat felszámoló szervezetek, illetve a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet speciális alegységei felkészültek a budapestiek védelmére és az esetlegesen kialakuló viharkárok elhárítására, valamint szükség szerint a közlekedési feltételek helyreállítására.

Felhívjuk a budapestiek figyelmét, hogy az átvonuló vihar idején lehetőség szerint:
-tartózkodjanak zárt helyen,
-zárják be az ajtókat és ablakokat,
-készüljenek fel esetleges áramkimaradásokra ( tartsanak otthon elemlámpát, gyertyát),
-lehetőleg ne parkoljanak fa alatt,
-ne hagyjanak felügyelet nélkül gyermekeket, időseket és betegeket
-az állatok viselkedése ilyenkor kiszámíthatatlanná válhat, ezért zárják el azokat,
-védekezzenek a vihar által letört ágak, elsodort tetőcserepek, üvegszilánkok ellen,
-a leszakadt elektromos távvezetékeket megérinteni tilos.

Számítani lehet a mobil- és vezetékes telefonhálózatok jelentős leterheltségére, esetleges üzemzavaraira.
Amennyiben jelentős rongálásról szereznek tudomást, kérjük jelezzék a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság 105-ös hívószámára, ill. a FVPI Ügyeletén a 318-2218, vagy a 327-1502-es telefonszámon.