Menu

Sürgősségi orvosi táskák és az Őrjárat utcai ingatlan
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.01.18.

A kerületi negyven felnőtt háziorvos közül pályázat útján huszonnégyen kaptak és vehettek át a tegnapi napon új sürgősségi orvosi táskát a Rákos úti Szakrendelő tanácstermében.

A rövid ünnepség keretében először dr. Neszt Kálmán a XV. kerületi Egészségügyi Intézmények vezető főorvosa szólt néhány mondatban. Elmondta, hogy az orvosokkal folytatott konzultációt követően állították össze a sürgősségi ellátást szolgáló orvosi táskákat, s ezzel cserélték le az elavultakat. A táskák az életmentés esetén használható nélkülözhetetlen eszközöket tartalmazzák, mint például: lélegeztető ballon, infúziós eszközök, szájmaszk, váladékszívó, szike, érfogó, anatómiai csipesz, sebészeti olló, nyelvfogó, szájterpesztő, bőrfertőtlenítő, fecskendők, tűk, pupilla lámpa, fa spatula, kesztyű. A táskák beszerzéséhez szükséges anyagi forrást (2 millió forintot) a XV. kerületi Önkormányzat biztosította a Rákospalota- Pestújhely-Újpalota Egészségéért Közalapítványon keresztül biztosította. Az alapítvány pedig pályázatot írt ki a sürgősségi táska szétosztására. A táskák értéke egyenként közel 83 ezer forint, így jelenleg csak huszonnégyen vehették át ezt a táskát.

A rövid ünnepségen részt vett dr. Ozsváth Gyula, főorvos, az alapítvány elnöke, Király Csaba alpolgármester, Kovácsné Márkus Éva, a polgármesteri hivatal Szociális és Egészségügyi Osztályának vezetője, valamint Hajdu László polgármester is, aki elmondta, hogy amikor az egészségügy átalakításával kapcsolatban számos hír lát napvilágot, jó hírekkel is lehet hallani, hiszen az egészségmegőrzést célozza ezeknek az orvosi felszereléseknek az átadása.

Ezt követően a polgármester megragadva az alkalmat, ami a háziorvosok életét is befolyásolja, az Őrjárat utcai egykori szovjet katonai kórház ingatlanának jövőjéről beszélt néhány mondatban, s adott tájékoztatást a jelenlegi állapotról, s a jövőben várható eseményekről.
– Az egykori szovjet katonai kórház ingatlanának sorsával kapcsolatban számos téves információ látott napvilágot az elmúlt időszakban is. Tudni kell, hogy 14 éves pusztulást követően kapta meg az ingatlant 50-50%-ban a főváros és a kerület. Épp ezért nem célom és az általam vezetett testületnek sem az a célja, hogy csak úgy elherdáljuk. Be kell azonban azt látni, hogy az ingatlanból egy ilyen pusztulás után nehéz lenne egy modern, minden igényt kielégítő kórházat csinálni. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy bár a területet ingyen, de mégis címkézve vettük át az államtól: ez annyit jelent, hogy mindenképpen valamilyen egészségügyi, szociális, az idősek ellátását biztosító célokra lehet csak hasznosítani. Ennek érdekében egy ötletpályázatot írtunk ki, melyre mindössze három javaslat érkezett hozzánk. Az egyik pályázó nagyon pozitív javaslatokkal szolgált: ápolási kórházat létesítene az adott területen. Ez annyit jelent, hogy a 200 ágyas intézmény mellett működne egy járóbeteg-ellátó részleg, melynek működtetésére a jelenlegi kerületi járóbeteg-ellátó szolgálat rendelkezésre állhat. A különböző épületekben az idősek számára idősotthoni ellátást biztosítana a beruházó, miközben a jelenlegi lakásrészt, nővérszálló épületét felújítaná, s ebben a funkcióban tartaná meg.
Fontps megjegyezni, hogy nem megvásárolná a területet, hanem bérbe venné az ingatlant hosszú távra, minimum 49 évre. A körülbelül 10-12 milliárdos beruházás nekünk is szimpatikusnak tűnik, hiszen a bérbe vevő tíz év bérleti díját egyben fizetné ki a két tulajdonos (XV. kerület és a főváros) számára. A bérleti díjból ránk eső részletet az önkormányzat pedig a kerületi járóbeteg-ellátó rendelők felújítására fordítaná.
A fővárosi testület még az önkormányzati választásokat megelőzően támogatta ezt a javaslatot, és amennyiben az új közgyűlés is hasonlóan dönt, akkor 2007. I felében kiírhatnánk a tenderpályázatot. Nálunk a kerületben így épp egy fordított helyzet áll elő az egészségügy területén. Az egészségügy építése kezdődhet meg- mondta a polgármester eredményes gyógyító munkát kívánva az orvosoknak.
A sürgősségi orvosi táskák átadását megelőzően még egy fontos eseményre került sor: dr. Neszt Kálmán bemutatta a kollégáknak az elmúlt nyáron elhunyt dr. Lászai György háziorvos utódját, ifjabb dr. Pakucs Bélát, aki Lászai doktor területén fogja háziorvosi munkáját végezni.

Kapcsolódó cikkek








Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló