Menu

Az idei évi utolsó testületi ülés után
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.12.29.

A december 20-i testületi ülést követő napon tartotta meg a kerület vezetése hagyományos sajtótájékoztatóját, melyen a legfontosabb testületi döntésekről tájékoztatták a média képviselőit.

Elsőként Hajdu László polgármester a 2006. évi költségvetés III. számú módosításáról tájékoztatta a lakosságot, melyet a képviselő-testület az előző napon rendeletével elfogadott. A költségvetés főösszege 71.860 ezer Ft-tal nőtt, az új főösszeg 16.118.884 ezer Ft. A kiadások változásai között a városüzemeltetéssel összefüggő szakfeladatok előirányzatai: egyebek közt parkok, fasorok fenntartására, szemétszállításra, összesen csaknem 57 millió Ft-tal bővülnek. Az intézmények 11 millió Ft-tal többet fordíthatnak hibaelhárítási és szakhatósági célokra. A tankönyvtámogatás a költségvetési módosításban megközelíti a 37 millió Ft-ot. Az erdei iskolai programok támogatására 3,3 millió Ft-ot, beiskolázási segélyekre 3,2 millió Ft-ot fordít az önkormányzat. Az intézményi felmentések és végkielégítések költségeinek fedezésére 20,2 millió Ft-ot biztosít az elfogadott költségvetési módosítás. Az önkormányzati tulajdonú lakások távhőszolgáltatással kapcsolatos kezességvállalás költségeire 24 millió Ft-ot csoportosít át az önkormányzat az általános tartalék terhére. A bevételek között a működési saját bevételek csaknem 20 millió Ft-tal, az átvett pénzeszközök 40 millió Ft-tal, a felhalmozási bevételek 6 millió Ft-tal emelkednek.
-Összességében elmondható: a költségvetés mostani módosítása nyomán is egyensúlyban levő pénzügyekkel zárjuk 2006-ot, a ciklus utolsó évét- mondta a polgármester, majd beszélt a testület 2007. évi I. féléves munkatervéről. Eszerint a képviselők havonta egy alkalommal üléseznek majd. Összesen hét ülést terveztek. Április 11-én szeretnének a civilekkel hagyományosan egy együttes ülést tartani, illetve egy közmeghallgatás is lesz, március 14-én, melynek témája az Őrjárat utca 1-5. szám alatti volt szovjet kórház ingatlanának hasznosítása lesz.
Dr. Pálinszki Antal alpolgármester szintén két napirendi pontról beszélt részletesebben. Eszerint 2007. évben is folytatódni fog az iskolatej és kifli program a kerületben. ? A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 2004-ben az iskolatej programot a fenntartó önkormányzat feladatkörébe helyezte- mondta az alpolgármester. Kerületünk tekintettel a rászoruló általános iskolai tanulókra és az iskolák igazgatóinak javaslatára 2004. szeptemberétől fölvállalta az ingyenes iskolatej és kifli akció folytatását, amit a korábbi tanévekben a fővárosi önkormányzat biztosított. Az intézmények igazgatói változatlanul fontosnak tartják és kérik az ingyenes iskolatej és kifli program 2007. évi folytatását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem csökken a rászoruló (veszélyeztetett, hátrányos helyzetű, nehéz körülmények) tanulók száma. Egyre több tanulót a napi háromszori étkezés helyett csak napi egyszeri étkezésre (ebédre) fizetnek be. Sokan étkezés nélkül érkeznek az iskolába, illetve reggelit sem hoznak magukkal. Jelenleg a 2 dl poharas tej bruttó 34,80 forint, az 1 darab kifli bruttó 13,20 forintba kerül.
Az előzetes számítások alapján 1900-2000 fő ellátása esetén 2007-ben 18 millió forint kiadással kell számolni. A képviselő-testület egyhangúlag döntött az iskolatej és kifli program folytatásáról.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a Csokonai Művelődési Központ, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, illetve az Ifjúsági és Sportközpont vezetőjének mandátuma lejár 2007-ben, ezért pályázatot ír ki az önkormányzat a magasabb vezetői megbízásra. A pályázat nyílt, azaz mindenki egyforma eséllyel indul, aki megfelel a kiírásokban megjelölt feltételeknek. A megbízás pedig öt évre szól.
Gyurcsánszky János alpolgármester elsőként az önkormányzat és a BKV Zrt. között a Palota-buszra köttetett szerződés meghosszabbítását emelte ki. Mint mondta, a ?helyi járat? rendkívül nagy könnyebbséget jelent a kerület idős lakóinak, akik könnyedén juthatnak el az egyik kerület egyik pontjáról a másikra. A másik kiemelt napirendi pont a csatornaépítésre az idei évben kapott céltámogatások maradványpénzének visszafizetése volt. Az önkormányzat ugyanis idén is alacsonyabb áron tudott utat és csatornát építeni, ám ahhoz, hogy 2007. évben is eredményesen pályázhasson, szükség volt a maradványok visszafizetésére. Megemlítette az alpolgármester, hogy lakott területen teljes lett idén a csatornázottság, s folytatódott az útépítés is fővárosi, központi költségvetésből, valamint saját forrásból, amely a következő évben is folytatódik. A játszótér-fejlesztési program keretében két játszótér újult meg: a Mézeskalács téren 15 millióért, a Neptun utcában pedig 40 millió Forintos értékben. Negyven darab parkoló készült el, illetve két darab pályázat nyert a Panel Plusz pályázaton, míg idén 18 pályázó (közel 2500 lakás) volt, akiknek a támogatását jóváhagyta a kerület, s melyeket továbbküldött a testület. Negyvenkettőre bővült a szelektív hulladékudvarok száma, míg az Árendás közben új kutyafuttató épült. Ezen kívül 22 kutyaürülék-gyűjtő található a köztereken. Az év utolsó nagy eseményeként december 20-án elhelyezték a tervezett újpalotai római katolikus templom alapkövét is.
A sajtótájékoztató végén Hajdu László polgármester még szólt arról is, hogy a testület elfogadta a 2007. évi költségvetési koncepciót, a január-februári átmeneti időszakra vonatkozó gazdálkodási tervet, a négyéves ciklustervet, illetve a 7 évre szóló középtávú fejlesztési tervet is.
-Kijelenthetem, hogy felkészültünk az előttünk álló időszakra- mondta zárszavában a polgármester, s kívánt mindenki békés ünnepeket, sikeres új esztendőt.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló