Menu

Munkában a rendészek

2021.03.17.

Két esetben is olyanokkal szemben kellett intézkedni, akik a zöldhulladékkal kapcsolatos szabályokkal nem voltak tisztában.

Március elején a közterület-felügyelők elsősorban a lomtalanításkor előforduló szabálytalan hulladéklerakásra koncentráltak. A Polgármesteri Hivatal Rendészeti Osztályának járőrei emellett sem feledkeztek meg a kerület egyéb területeinek megfigyeléséről, amit a mezőőrök munkája is segít.

Az önkormányzati mezőőrök február eleje óta igazán aktívak: több alkalommal kellett már szemetelés miatt helyszíni bírságot kiszabniuk. Március elején a jelenleg nappali szolgálatban dolgozó mezőőr segédfelügyelő társával járta a XV. kerület külső területeit, amikor a Szilas-patak partján levő egyik ingatlan mellett füstre lettek figyelmesek. Közelebb érve észlelték, hogy egy idősebb hölgy – az ingatlan tulajdonosa – akarta szabályellenesen elégetni a zöldhulladékát. Az szabálytalanságot azzal tetézte, hogy őrizetlenül hagyta is hagyta a helyet. A mezőőrök előbb megpróbálták maguk eloltani a lángokat, azonban be kellett látniuk, hogy a tűz már meghaladta erejüket és azonnal értesítették a tűzoltókat. A gyors beavatkozásnak köszönhetően így sikerült egy komolyabb tűzesetet megakadályozniuk.

Egy másik alkalommal szintén a mezőőröket hívták egy lakossági bejelentésben. A szervezett munkavégzésnek köszönhetően a közterület-felügyelők hamarabb értek oda a Rákospalotai határút és a Szilas-patak találkozásához, ahol egy nő az autójából pakolta ki a zöldhulladékot a közterületre. Nemcsak tettenérés történt, de még a rendőrökre is szükség volt: a hölgy ugyanis a felügyelők felszólítására megtagadta személyazonosságának igazolását. A tettenérés eredményeként a közterület-felügyelők feljelentették az elkövetőt és a kerületünk rendőrkapitánysága folytatja le a szabálysértési eljárást.

(Cs.B.)