Menu

Üvegfestészet az Eötvös Könyvtárban
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.12.11.

December 7-én a hagyományos Krúdy Kör rendezvénysorozat keretében került sor Prágainé Mágori Aranka üvegfestő tárlatának megnyitójára. A kiállítást Simon M. Veronika festőművész nyitotta meg.

-Mai kiállítónk igen messziről érkezett hozzánk, az ország távoli vidékéről, Hódmezővásárhelyről- mondta Simon M. Veronika. Makón született, iskoláit szülővárosában és Hódmezővásárhelyen járta, porcelánfestő és grafikusként végzett. Szakoktatója szerettette meg vele az akvarellezést és a porcelánfestést. Bár az iskola elvégzése után egy ideig a Porcelángyárban grafikusként dolgozott, az élet jó pár évig más útra terelte. A festés és rajzolás azonban nagyon hiányzott neki. Ekkor kezdett el üvegre festeni. Ezt írja magáról: „A festék színei, ahogy játszanak a fénnyel és viszont, ezt nem lehet más technikával visszaadni. A szecesszió pedig a maga nyugalmával fogott meg.” Amikor rátalált az üvegre, a különleges festékre, akkor érezte igazán a belőle megszületni készülő csodát. S azon az úton, amelyen elindult, mindig érzi és élvezi az alkotás adta örömöt, lelkesedést, a megismerés határtalanságát.
Mágori Aranka korából adódó rövid életpályáján még nem tud hosszú, élményekkel teli éveket felmutatni. De már kialakult tapasztalatai, nézetei vannak a művészetről, mert úgy gondolja, hogy a szemen keresztül lehet a lelket megnyugtatni. Elvezi, amikor egy-egy kiállításon az emberek csak úgy álldogálnak a képei előtt és feltöltődnek a látottakból. Eddigi munkái közül megemlíthetjük a legnagyobb, 8 darabból álló, 10 m2-es üvegfelületet, amit megfestett, valamint egy 2,6m x 1,6m-es Jézus képet Csanádpalotán, a katolikus templomban. Ide készül megfesteni szintén az ablakra egy Mária képet is. Érdekes és különleges munka lehetett a fertődi kastély melletti Galéria hőszigetelt ablaka, és egy lakodalom, ahol 250 főre festett pohárkészletet. Két éve meghívást kapott Firenzébe, az V. Nemzetközi kiállításra, és örök jogot kapott arra, hogy bármikor, 2 évente megjelenhet ott. Néhány szót szeretnék szólni a csodálatosan megfestett üvegpalackjairól és az ékszereiről is, amelyet itt megtekinthetnek és megvehetik illetve megrendelhetik Arankától. Illetve felhívom figyelmüket a fürdőszobai üveg és csempefestési lehetőségekre, hiszen Aranka csodát hoz ki az Önök fürdő szobájából is, ha erre megkérik őt.
Hazai kiállítások egész sora áll már mögötte: 2004-től napjainkig 19 tárlata nyílt meg, s nemrég bemutatkozott a Táncsics Galériában, a MABÉOSZ Székházban, amelyik kiállítása a 20.volt. Csak néhány várost említek, ahol megfordult műveivel: Hódmezővásárhely, Makó, Hajdúszoboszló, Szeged, Budapest, Szegvár, Szentes, Domaszék, Hévíz, Székesfehérvár, stb.
Szerencsés embernek vallja magát, mert családja mellette áll, segítik. Mi is szerencsésnek gondoljuk azt az embert, aki fiatal, tehetséges, előtte áll az élet és azzal foglalkozhat, amit szeret: a hivatásával. A képzelet erői e remekművekben válnak átélhető valósággá s ahogy Daniel Webster mondta: A csúcson mindig van hely számunkra is!
Kívánjuk, hogy Mágori Aranka sok örömmel, olykor küzdelemmel, munkával végigjárja a felfelé vezető utat- mondta a megnyitó végén Simon M. Veronika.
A délutáni összejövetel folyamán a Krúdy Körből lovag Szántai Sándor költő, Szénási
Sándor István költő, P. Horváth Gábor költő, Enyedi Béla daltulajdonos és a programot összefogó lovag Kanizsa József költő adott elő néhány verset, s emellett karácsonyi énekeket adtak elő a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ 3.b osztályos diákjai, Berta Dénesné osztályfőnök vezetésével. A diákoknak Kanizsa József költő meglepetésként egy-egy Karácsony fényei című verses kifestőt ajándékozott karácsonyra.
A kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai könyvtárában december 21-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek







Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló