Menu

„2022-ig ki fogunk tartani”

2021.03.08.

A kormányzati megvonások nagyobb kárt okoznak a városnak, mint a koronavírus és a vele járó gazdasági válság – állítja Botka László, Szeged polgármestere. A vele készített interjúban elmondta, Szegednek fel kell élnie a tartalékait és idén nem lesz forrása saját erős fejlesztésre.

Hogyan érintik Szegedet a kormányzati elvonások?

Sajnos kijelenthetjük, hogy a kormányzati elvonások Szegednek nagyobb kárt okoznak, mint a koronavírus és a vele járó gazdasági válság. Eddig több mint 10 milliárd forint veszteséget szenvedtünk el a kormány büntetőpolitikája miatt. Döbbenetes felelőtlenségnek tartom, hogy a járvány idején a kormány a városok támogatása helyett megszorításokba kezdett. Azt pedig végképp elfogadhatatlannak tartjuk, hogy év végén csak a fideszes nagyvárosokat kompenzálták. Az önkormányzatok vannak a járvány frontvonalában, mi tudjuk és látjuk legjobban, hol van szükség segítségre és aktív közbeavatkozásra. Nem elvonni kellene a forrásokat, hanem növelni a minél sikeresebb védekezés érdekében. Ahogy ezt teszik tőlünk nyugatra is, Ausztriában vagy éppen Németországban.

Milyen fejlesztésekről kell lemondaniuk a szegedieknek a csökkenő bevételek miatt?

A gépjárműadóból befolyó bevételt minden évben az utak, járdák és közterületek karbantartására fordítjuk. Idén 500 millió forinttal kevesebb jut erre a célra. Sajnos saját erős új beruházást nem fogunk tudni indítani 2022-ben, de a megkezdett uniós fejlesztésekhez továbbra is biztosítani fogjuk az önrészt. Szegeden minden évben felújítottunk egy-egy újabb városrészt az elmúlt években. Ezek több százmilliós beruházások voltak, aminek keretében zöldebbé, otthonosabbá, kényelmesebbé és modernebbé vált Szeged. Idén ilyen felújítást nem fogunk tudni végrehajtani a kormányzati megszorítások miatt.

Lehet-e bármilyen fennakadás a közszolgáltatásokban a megvonások miatt?

2022-ig, ha szűkösen is, de ki fogunk tartani. De addigra teljes egészében fel kell élnünk tartalékainkat. Ha minden így marad, nemcsak a szolgáltatások fejlesztéséről kell lemondanunk, de a város működése is veszélybe kerül. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ez ne fordulhasson elő.

Kényszerülhetnek-e önkormányzati intézmények, cégek elbocsátásokra?

Kiemelt célunk volt, hogy meg tudjuk őrizni a munkahelyeket Szegeden. Hiszen a koronavírus-járvány nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági válsággal is jár. Az önkormányzat és a városi cégek több ezer szegedit foglalkoztatnak, felelősséggel tartozunk értük, és hálásak vagyunk nekik a járvány idején nyújtott kiváló munkájukért. Egyetlen kollégánktól, egyetlen dolgozótól sem váltunk meg a járvány idején, megőriztük a munkahelyeket.

 Lát-e bármilyen esélyt arra, hogy a kormány kompenzálja az érintett, nem fideszes önkormányzatokat?

A kormány a városok kifosztásával nemcsak az ellenzéki választókat bünteti, hanem minden polgárt egyaránt. 2019-ben jelentős vereséget szenvedett a Fidesz 10 megyei jogú városban és Budapesten is. Ha ezt a politikát folytatja az elkövetkezendőkben, annak meglesz az eredménye 2022-ben is. Még jobban elfordulnak a városban élők a kormánytól. A Fidesz az ország megosztására építi politikáját, most a városi és a vidéki emberek közötti ellentétet fokozza a nagyvárosok kifosztásával. Az ellenzéki vezetésű nagyvárosok, Budapest és a budapesti kerületek között szoros az együttműködés. Közösen harcolunk a magyar emberek érdekéért. A városok kifosztásával minden magyar ember veszít, bárhol is éljen, hiszen a szolgáltatások többségét a faluban élő emberek is a nagyvárosokban veszik igénybe. Önsorsrontó tehát a Fidesz politikája, súlyos tévedésben vannak, ha azt hiszik, büntetlenül elvehetik tőlünk a városainkat jogosan megillető forrásokat.

Hogyan látja egy évvel a választások előtt az ellenzék esélyeit?

Négy évvel ezelőtt is tudni lehetett, hogy csak teljes összefogással van remény a Fidesszel szemben. Szerencsére ezt mára minden ellenzéki párt megértette, és megszületett a megállapodás az előválasztásról is. Egy biztos, nem dőlhet senki hátra. És nem is a győzelem lesz az igazán nagy feladat, hanem utána helyreállítani a magyar köztársaságot. Az Orbán-kormány elmúlt 11 éves ténykedése súlyos sebeket ejtett az országon, hosszú idő lesz, mire be lehet gyógyítani. Először meg kell nyerni a választást, amihez eredményes kampányra, elszánt jelöltekre és jó programra van szükség. Mi Szegeden készen állunk, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy olyan új kormánya legyen Magyarországnak, amely partnerként és nem ellenségként tekint városunkra! Az a célunk, hogy hazánk visszatérjen az demokrácia, a szolidaritás és az igazságosság ösvényére. Csak rajtunk múlik a változás!

(Cs.B.)

Fotók: Iványi Aurél