Menu

A kormánytól nem kaptunk semmit

2021.02.26.

Egyeztetésen jártak a budapesti polgármesterek Gulyás Gergely miniszternél.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyeztettek a fővárosi ellenzéki polgármesterek és a főpolgármester az önkormányzatokat érintő elvonások kompenzálásáról csütörtökön. A kerületeket érintő kormányzati elvonások mindenhol nagy bevételkiesést jelent az önkormányzatoknak. Négy javaslattal érkeztek a városvezetők a Miniszterelnökségre.

Az iparűzési adó bevételkiesésének kompenzálását, az EU-s pályázatokból való lakosságarányos részesedést, az ingyenes parkolás megszüntetését, valamint az Egészséges Budapest Programban korábban megítélt, majd elvett támogatások kifizetését kérték. Ígéretet egyelőre arra kaptak, hogy később más formában folytatódik az egyeztetés. Egyesével fogják felkeresni az önkormányzatokat.

„A kormánytól egy gyenge ígéreten kívül nem kaptunk semmit. Pedig egyszerű kérésünk van: a teljes kompenzációt várjuk el a kormánytól, mindenki részére. Lehet egyedileg tárgyalni, de csak olyan megállapodást tudunk elfogadni, amellyel mindenkit azonos módon kárpótolnak az elvont forrásokért! Továbbra is állítjuk: a kifosztás nem kormányzás!” – olvasható Cserdiné Németh Angéla Facebook-oldalán.

Az egyeztetést követően közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester és a találkozón résztvevő polgármesterek.

„A 25 ezer fő feletti városok és a megyei jogú városok után a budapesti önkormányzatok is ugyanúgy jártak a kormánnyal. Ma sem kaptunk más választ a kérdéseinkre, mint hogy megvizsgáljuk, majd visszatérünk, majd külön tárgyalunk, majd meglátjuk. Ezt úgy hívják: semmi. Semmi ahhoz képest, hogy az önkormányzatoknak egyszerre kell biztosítaniuk a közszolgáltatásokat, fejleszteniük a településeiket és közben védekezni a járvány és a gazdasági válság ellen”  – olvasható a főpolgármester Facebook-bejegyzésében.

„Mivel az önkormányzatok szerte az országban jobban, hatékonyabban, gyorsabban és emberségesebben kezelik a járványt és a válságot, mint a kormány, ezért a kormány riválist, a saját hatalmát korlátozó erőt lát az önkormányzatokban. Más magyarázat aligha lehetséges. Mert a kormánynak lenne pénze az önkormányzatok kompenzációjára. De azt inkább magánalapítványokra, vadászkiállításra, motorversenyre és alagútra költi” – fejtette ki posztjában.

(D.I.)
Fotó: Nagy Botond