Menu

45 éves a Tavasz Kórus

2006.11.29.

Az Anno 2006 programsorozat számos rendezvényének adott otthont a Csokonai Művelődési Ház. A Tavasz Kórus 45. születésnapját azonban sehol máshol nem ünnepelhette volna, hiszen a ház kórusa, női kara a Tavasz Kórus, melyet leánykarként Cseszka Edit hívott életre.

A jeles összejövetelen Edit néni hajdani tanítványai, a kórus mostani és korábbi tagjai gyűltek össze egy közös emlékezésre.
A kar, melyet Murányi Eszter vezényelt két Bartók művel köszöntötte a közönséget, majd Csáki Ágnes, aki 1970-74 között volt a kórus tagja Lessing verssoraival vezette be az estet: Művészet és Természet a színpadon
Legyen csak egy,
Ha már természetté vált a művészet,
A Természet művészi lett.
Tóth Lajos, a művelődési ház igazgatójaként emlékezett vissza a 15 évvel ezelőtt elhunyt Cseszka Editre. Felidézte azt az időszakot, amikor a Dózsa Gimnáziumban tanulva Edit néni tanítványa volt, majd Cseszka Edit életútjáról beszélt néhány mondatban.
-1935-ben Dorogon született. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán ének-karvezetés szakon tanítványa volt többek között Kodály Zoltánnak, Vásárhelyi Zoltánnak. 1961-ben alapította meg a kerületben a Tavasz Ifjúsági Kórust. A Bocskai iskolában kezdett el tanítani, majd a Rädda Barnenben, a Petőfi Szakközépiskolában, a Dózsa Gimnáziumban irányította a diákokat a zenei tanulmányaikban.
Az est során ezt követően a Tavasz Kórus, a Viva Voce kar (vezényelt: Simon Barbara, Csernyik Balázs) illetve a szintén a születésnapját (huszadik) ünneplő Vásárhelyi Férfikar (vezényelt: Klausz Róbert) énekelt miközben többen fogalmazták meg visszaemlékezésüket, illetve a programot divatbemutató színesítette. Nem is akármilyen divatbemutató: 1961-től indulva a nők divatját mutatták be a hölgyek: az 1961-ben divatos sötét drapp színű hólos ruháról, illetve az 1968-as arany rátétes búzakék ruháról csak szó esett, de a hímzett blúzban és fekete szoknyában már megperdültek a hölgyek. Az 1975-76-ban divatos fekete szoknya bordó pólóval, illetve a selyem garbós kombináció 1980-ból szintén nem állt rendelkezésre, ám 1982-ben drapp szoknya a hozzáillő hússzínű blúzzal, melyben a kórus tagjai színpadra álltak hajdanában, most is előkerült. Ugyanígy megcsodálhatta a közönség az 1984-ből származó földig érő bordó ruhát, az 1985-ből származó fehér riseliős blúzt fekete hosszú szoknyával, az 1987-es pingvinblúzt, az 1988-as kék blúzt, az 1992-es mályva színű kosztümöt, illetve a 2001-ben az önkormányzat segítségével iparművész által megálmodott sötétkék-világoskék kombinációjú ruhát.
A divatbemutató és a kórusok szóló előadását követően a három kórus együtt énekelte el Bárdos Lajos: Dana-dana című művét, majd a Tavasz Kórus jelenlegi és régebbi tagjai közösen énekeltek egy Bartók és két Karai művet.
A program tetőpontjaként Cseszka Edit emléktábláját koszorúzták meg az emlékezők a Csokonai Művelődési Ház falán miközben elénekelték Kodály: Ave Mariáját.