Menu

Befogadó játszótér a XV. kerületben

2021.02.22.

A speciális igényű gyermekek számára egy befogadó jövőt már a játszótéren el lehet kezdeni felépíteni. A közös játékból pedig nem csupán a speciális igényű gyerekek profitálnak, hanem azok az ép gyerekek és szülők is, akik ezen keresztül megismerhetnek egy színesebb világot és részesei lehetnek egy befogadó társadalomnak.

A Molnár Viktor és a Lőcsevár utca sarkán 2018-ban épült meg a XV. kerület első akadálymentesített játszótere. A helyszín nem véletlen, hiszen a közvetlen közelben található a Fejlesztő Gondozó Központ, ahol a súlyosan halmozottan sérült gyerekek, fiatalok ellátását végzik.

Hat speciális játszóeszközt telepítettek, amiket fogyatékkal élő és egészséges gyermekek egyaránt használhatnak. A tervező arra kapott megbízást, hogy olyan játszóeszközöket tervezzen és létesítsen a parkba, amit a fogyatékkal élő gyerekek is éppolyan biztonsággal használhatnak, mint egészséges társaik.

A játszótér a hetekben kapta meg az  Access4you tanúsítványát, így bekerült a budapesti minősített játszóterek közé. A fővárosban a VI. kerületi Nagybecskerek téri játszótér, a XII. kerületi Anna-réti játszótér és a XXI. kerületi Csepeli központi játszótér kapott korábban ilyen tanúsítványt.

Az Access4you egy olyan európai tanúsító védjegy, amely hiteles és részletes információval segíti a speciális igényű embereket az akadálymentességről, hogy életüket a legteljesebben, önállóan és közösségi élményekben gazdagon élhessék. Munkájuk során közösségi tereket, épületeket és egyéb létesítményeket mérnek fel speciális igényű emberek szemszögéből, minderről információt szolgáltatnak, és szükség szerint fejlesztési irányokat javasolnak a helyszínek számára.

Az Access4you speciális igényűeknek tekinti a kerekesszékeseket, a mozgásukban korlátozottakat, a kismamákat (babakocsisokat) az időseket, a siketeket és nagyothallókat, a vakokat és gyengénlátókat, valamint a kognitív hiánnyal élőket.

 

 

(D.I.)