Menu

CSAPI-15: elmaradó beruházások

2021.02.23.

Nehéz éven van túl a kerületi piacokat üzemeltető CSAPI-15 Kft. és 2021 sem lesz könnyebb.

A járványhelyzet az elmúlt évben is plusz terheket rótt a cégre, mert a fertőtlenítőszerek, az őrzés megnövekedett szerepe, és a többször bevezetett „időssáv” mind kiadásokkal járt – ez összesen több millió forintot jelentett a kiadási oldalon. A bérlők is nehezebb helyzetben voltak az év közepén, nagy volt a bizonytalanság, de a CSAPI-15 kintlévőség-állománya az év végére kedvezően alakult. Majd beköszöntött 2021 és az önkormányzatokra nehezedő elvonások és bevételkiesések „kora”.

A CSAPI-15 Kft. ügyvezető igazgatója, Szakály Kis Csilla elmondta, a társaság két módon kapcsolódik a tulajdonos önkormányzat gazdálkodásához. Egyrészt bérleti díjat fizet a piacokért az önkormányzatnak, másrészt felújításokhoz, fejlesztésekhez támogatást igényel a kerületi büdzséből. A társaság többnyire az önállóan beszedett bevételeiből gazdálkodik, nyereséget termel, így támogatja a kerületi költségvetést.

A céget tehát nem érinti közvetlenül az önkormányzati bevételkiesés, azonban így is nehezebb időszak következhet a kerületi piacok életében. Ennek egyik oka lehet, hogy halasztani kell a tervbe vett fejlesztéseket. „A Kolozsvár utcai piacnál tapasztalható viszonyok javítására szerettünk volna önkormányzati forrást kérni, ez legalább 300 millió forintot igényelne – a raktársort minél előbb rendbe kell tennünk. De szükség lenne egyfajta arculatváltásra, megújulásra (elektromos rendszer, vezetékek felújítása) az újpalotai piacon is. Utóbbira is megvan az egyelőre nem elfogadott koncepciónk, ez 60-70 millió forintos beruházást igényelne” – beszélt a 2021-es elképzelésekről Szakály Kis Csilla, amelyek sorsa most bizonytalanná vált. A folyamatosan szükséges karbantartások, kisebb javítások forrását természetesen a társaság bevételei biztosítják, ezt a CSAPI-15 Kft. költségvetése tartalmazni fogja.

Az önkormányzat felé fizetendő bérleti díj a fogyasztói árindex emelkedésével megegyező mértékben szokott nőni, és ilyen mértékben emelkedik az árusok bérleti díja is. Szakály Kis Csilla megjegyezte, nem az év elejétől, hanem általában tavasztól szokták az emelést végrehajtani, hiszen az első hónapok amúgy is csendesebb időszakot jelentenek a piacon árusítók számára.

(Cs.B.)
Fotó: XV Media