Menu

Több figyelmet a szociális szektornak!

2021.02.16.

A kerületi költségvetés tervezetéről és szociális ellátásban dolgozók helyzetéről tájékoztatott kedden Szilvágyi László és Ungár Péter.

„Egyensúlyi költségvetést fogadunk el. Annak ellenére megalkotjuk február 28-ig a 2021-es kerületi büdzsét és annak ellenére tartjuk az irányt, amit 2019-ben a Mindenki a Tizenötödikért-frakció kijelölt, hogy a Fidesz-kormány elvonásai miatt 3,5 milliárd forinttal kevesebb jut céljainkra” – jelentette ki Szilvágyi László kedden a Polgármesteri Hivatalban tartott sajtótájékoztatóján. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja politikusa kiemelte a célok közül a szociális biztonság megteremtését. Ennek jegyében az idei büdzsében sikerül szinten tartani a szociális jellegű kiadásokat, valamint a szociális szférában dolgozók bérét, és a juttatások számukra is kialakított rendszerét.

„Egészen elképesztő az a pofátlanság, amit Orbán Viktor a legutóbbi pénteki rádióinterjújában elkövetett: azt mondta, sokan nem vették észre, hogy a szociális ágazat milyen fontos munkát végez a koronavírus-járvány során. Pontosan tudjuk, hogy az Orbán-kormány az egyetlen szereplő ebben az országban, amely nem vette észre ezt. Hiszen az ágazat dolgozói kimaradtak abból az egyszeri juttatásból is, amelyet az egészségügyben dolgozók tavaly kaptak” – erről már Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője beszélt. A 80 ezer szociális dolgozó egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítése 43 milliárd forintba került volna, ehhez képest a kormány szemrebbenés nélkül adott 53 milliárd forintot 2020 utolsó napjaiban látványsportok presztízsberuházásaira.

Ungár Péter megsüvegelendőnek nevezte azt, amit az önkormányzatok, így a XV. kerület is tesz a szociális széfárban dolgozókért, de hangsúlyozta, az ő megbecsülésük, a fizetésük emelése a kormány feladata lenne elsősorban. Az ágazat munkavállalói a legrosszabbul kereső állami alkalmazottak, többségük a 178 ezer forintos garantált bérminimumot kapja. Ha ez nem változik, még nagyobb lesz a területen a munkaerőhiány, ami ahhoz vezethet, hogy még több idős, demens, fogyatékkal élő, illetve hajléktalan magyar nem jut megfelelő ellátáshoz – zárta gondolatait a parlamenti képviselő.

Szilvágyi László még arra is kitért, hogy a XV. kerületi 2021. évi költségvetés tervezete a bevételkiesés, a kormányzati elvonás ellenére tartalmaz több kisebb léptékű fejlesztést. A saját választókerületében, a 2-esben ilyen beruházás lesz több térrendezés, valamint elindul az 5-ös buszvégállomás átalakításának, illetve a Kossuth utcai rendelő felújításának a tervezése. Szilvágyi László bízik abban, hogy a pandémia végén az elvett források egy része visszakerül az önkormányzatokhoz, így azt javasolta, rögzítsék: a visszaadott források 75 százalékát fejlesztésekre kell költeni.

(Cs.B.)

Fotó: Nagy Botond/XV. Média