Menu

Testületi ülés után (szabályozási terv, építések, panelprogram, 56-os Emlékhét)

2006.11.13.

A hagyományos testületi-ülést követő sajtótájékoztatóra az elmúlt hét csütörtökén került sor, melyen a kerület vezetői adtak tájékoztatást az ülésen született legfontosabb döntésekről.

A sajtótájékoztatón a témák előadója Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János alpolgármester és dr. Nagy Antal jegyző volt.
Először a kerület három területét érintő szabályozási tervvel kapcsolatos döntésekről hallhattunk tájékoztatást, melyet Gyurcsánszky János adott.
-Folytatódik a több évvel ezelőtt megkezdett munka, s a területek szabályozásával nyitunk teret a fejlődésnek, a lakosság számára, a lakóépületek felélesztésének, építésének, fejlesztésének és természetesen a vállalkozói fejlesztéseknek is- mondta.
Az első döntés egy lakóterületet érintő szabályozási terv megvitatásával kapcsolatban született, mely a Dobó utca – Beller utca – Dugonics utca – Pázmány utca területet foglalja magában. Döntő többségében ez egy családi házas övezet, ahol egyedi építésű, zárt sorú társasházak, többlakásos házak vannak. A korábbi években rapszodikusan építkezés volt ezen a területen.
Ennek megfelelően a döntés szerint:
-Dobó utca: a kertvárosias lakónegyed legyen egy átmenet befelé az alacsonyabb beépítettség és a magasabb beépítettség között
-Pázmány Péter utca: munkahelyi terület, döntő többségében MÁV tulajdonban. Ennek a szabályozására a későbbiekben kerül majd sor. A bal oldalon lehetővé válik magasabb építmények építésére védelmet biztosítva a munkahelyi övezet hatásaitól és a Pázmány Péter utca egyre növekvő forgalmától. Itt intézményi beépítettségre is lehetőség nyílik: üzletek, szolgáltatói egységek épülhetnek, melynek a műszaki feltételei megteremtődnek illetve lakások is épülhetnek.
-Dugonics utca- csillapított építési magasság
-Beller Imre utca- az északi területen beépítésekkel számolnak még
A lakásszámot korlátozzák: 4-6 lakásban, a teleknégyzetméter arány: 150 nm az a limit, ami a lakásszámot növelheti. Megfelelő zöldövezetet és beépítettségi százalékot biztosítva zárt sorú építés lesz biztosítva. A fejlesztésre van lehetőség: a családok építhetnek szüleikkel, gyermekeikkel többlakásos házat a telekingatlanra, de nem engedjük és nem szeretnénk, ha 16-18-20 lakásos társasház épülne magasan, ami a kisvárosias, kertvárosias jelleget veszélyeztetné- hangzott el.
-Ezen a területen a KSZT hatályba változtatási tilalom van még érvényben- olvasható a sajtóanyagban. Az előterjesztést több mint egy éves szakmai előkészítési munka előzte meg. Kétszer tartottunk a témával kapcsolatosan lakossági fórumot. A KSZT egyeztetési eljárása mellett az Önkormányzat Tervtanácsa is két ízben tárgyalta. A véglegesített rendeleti szövegbe és szabályozási tervbe beszerkesztésre kerültek azon lakossági-, civil- és vállalkozói észrevételek, amelyek azt segítették, hogy a terület kertvárosias jellegének megőrzése mellett egészséges és a környezet léptékéhez is igazodó fejlődést is biztosíthasson egyben. Az elfogadott kerületi szabályozási terv fontos eleme, hogy a területen szabályozza a kialakítható, építhető lakások számát is. Ezt a terület a meglévő évszázadok alatt kialakult épített környezet, a terhelhetőségének meglévő korlátai és az ott lakok kérései támasztották alá elsősorban. A kerületi szabályozási tervet további két módosítással a Képviselő testület rendeletalkotásával jóváhagyta.
Második napirendi pontként került megtárgyalásra a Rákospalotai városrészközpont kerületi szabályozási tervének részbeni módosítása. A módosítás a Deák utca – Hubay Jenő tér ? Bácska u. ? Pázmány u. által határolt területet, azaz a Karácsony Benő park és a Deák utca felőli beépíthető területet érinti. Önkormányzatunk eredményesen pályázott meg egy országos pályázati lehetőségen belül egy múlti funkciós játékcsarnok létesítésének lehetőségét. Ezen épület elsősorban a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola korszerű tornaterem hiányát kívánja megoldani elsősorban, hisz ez teljesíti a pályázat legfőbb előírását. E mellett a Czabán Samu általános iskola hasonló gondjait is enyhíteni kívánja, egyben tág teret hagyva az esti és hétvégi időszakban a kerületi szabadidős sport számára is. Kulturális és egyéb rendezvények lebonyolítására is helyet adna az új létesítmény.
Karácsony Benő parkban eddig is számtalan helyi rendezvényt tartottunk, ezért úgy gondoljuk, hogy az új multifunkcionális játékcsarnok ezen, hagyományos rendezvények lebonyolítását is nagymértékben tudják segíteni.
A szabályozási terv megalkotásakor arra törekedtünk, hogy az új épületegyüttes létesítéshez a lehető legjobb induló feltételt biztosíthassuk. A játékcsarnok projektjével összhangban célszerű a Karácsony Benő park városi parkká történő fejlesztése, valamint a Deák utca menti épületek teljes körének rendezése. A kerületi szabályozási tervet a Képviselő testület rendeletalkotásával jóváhagyta.
-A tervben benne van, hogy szélesíteni szeretnénk a Deák utcát a fővárossal egyetértésben oly módon, hogy a közlekedést megoldjuk, az átmenő forgalmat a Fő útra, a Sződliget utca, felé az állomás felé és egy felkanyarodó sávot biztosítunk az újpesti, a majdani Palota-Újpest felüljáróra. Ez pénz függvénye is. Ha a lehetőség megteremtődik, akkor szóba fog kerülni a magánkézben lévő közértnek a sorsa is. Hiszen, ha a sportcsarnok megépítését ugyan nem fogja zavarni, de a közlekedés-szervezésben ezt a problémát meg kell oldani- mondta az alpolgármester.
Harmadik napirendi pontként megtárgyalásra került Rákospalotai Köztemető bővítési területének új kerületi szabályozási terve (KSZT)- olvasható ismét a sajtóanyagban. A bővítési terület tulajdonosa a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. és a Budapest Fővárosi Önkormányzata. Az új szabályozási terv lehetőséget ad a terület tényleges tulajdoni hányad szerinti megosztására. A bővítési terület M3 autópálya felöli oldalán a magas talajvíz és a lerakott sitt miatt alkalmatlan a koporsós temetésre, továbbá az utóbbi években az urnás temetkezésekre tértek át többnyire a temetkezési szolgáltatásokat igénybevevők, és a statisztikák szerint a temetések száma is jelentősen csökkent. Az elkészült kerületi szabályozási terv lehetőséget ad a temető Szentmihályi út felöli feltáró út rendezésére, a Szentmihályi út menti virágárusok kedvezőbb elhelyezésére és korszerűbb temetkezési szolgáltatások kialakítására is. A KSZT-vel kapcsolatosan számtalan észrevétel, javaslat érkezett, amelyek azért nem kerültek beépítésre a szabályozási tervbe és annak rendeleti szövegébe, mert többnyire a temető működési rendjét érintően lettek előadva. Ezeket az észrevételeket, javaslatokat az önkormányzat vezetése továbbítani fogja a terület tulajdonosai és a temető üzemeltetői felé. A kerületi szabályozási tervet a Képviselő testület rendeletalkotásával jóváhagyta.
-Semmi olyan dolgot nem csinálunk és csinálhatunk, és a következő tulajdonos nem csinálhat, ami a temető normális működését zavarná- mondta az alpolgármester, majd beszélt arról, hogy az október végi rendkívüli testületi ülésen elfogadta a testület a kerület panelpályázatát, melynek részleteiről már a korábbiakban is részletesen olvashattak a honlap látogatói.
Mint ismeretes, a képviselő-testület első körben 2006. május 2-től július 31-ig hirdette meg a pályázatot, majd a benyújtási határidőt szeptember 29-re módosította.
A határidőig 17 lakóépület összesen 18 db pályázatot nyújtott be, ugyanis a XV. Szent korona útja 2-8. szám alatti lakóház esetében, az épület két szekciójára külön-külön készült dokumentáció.
-Kerületi felosztás alapján elmondható, hogy Rákospalotáról, illetve a MÁV lakótelepről 4 ? 4 db pályázat, Újpalotáról 10 db pályázat érkezett a hivatalhoz. A képviselő-testület döntése értelmében valamennyi lakóépület elnyerte az önkormányzati támogatást- írta sajtóanyagában Gyurcsnszky János. A pályázati dokumentációkat határidőben továbbítottuk a Magyar Lakás-innovációs Kht. felé, ahol ún. második lépcsőben bírálják el a pályázatokat. A Kht. a benyújtást követő 15 napon belül, 45 napos határidő kitűzésével felhívhatja az Önkormányzatot hiánypótlásra, így utólag is lehetőség nyílhat egyes módosításokra, kiegészítésekre. Abban az esetben, ha valamennyi pályázat részesül az állami támogatásban, közel 1,3 milliárd Ft összberuházás fog megvalósulni, melynek csaknem 1/3 részét, 406 millió Ft-ot a XV. kerületi Önkormányzat biztosít majd vissza nem térítendő támogatás formájában. A 17 db lakóépület pályázata 2325 db lakást érint, melyből 137 db áll önkormányzati tulajdonban. Ezeknél a lakásoknál az önkormányzatnak 2/3 résznyi forrást kell majd biztosítania. A lakóközösségek elsősorban a nyílászárók cseréjét és homlokzati hőszigetelést pályázták meg, de közel a pályázatok felénél gépészeti munkák is szerepelnek, illetve öt épület a külső környezet felújítását is megcélozta. A támogatások odaítéléséről a jövő év elején várható döntés.
Az alpolgármester még arról tájékoztatta a sajtó képviselőin keresztül a lakosságot, hogy a továbbiakban is folytatódik az útépítési program.
-Ősszel kezdődött meg az Attila utca, Toldi sor, Kinizsi utca, Oroszlán utca, Palánk utca, Rädda Barnen utca teljes vagy teljessé váló szilárd útburkolatának építése. November végéig befejezzük ezen utak aszfaltozását. A parkolók építése is folyik még: a tél beállta előtt befejezzük a Neptun utcában, a Drégelyvár utcában, a Páskomliget utcában, a Nyírpalota utca végén, a Juhos utcában és a Páskom parkban, amelyeket már parkolóként használunk, de komfortosabbá tesszük, felfestjük. Néhány útszakaszon útkorrekciót hajtunk végre, elkészül az Árendás utcában az iskola mellett a kutyafuttató, amelyet pályázati pénzből kívánunk felépíteni és 25 darab kutyaürülék-gyűjtő edényt helyezünk ki. Kettő már működik, így összesen 27 ilyen lesz és folytatjuk ezt a programot. Szeretnénk, ha az utcáink tisztábbak lennének, bár ehhez a lakosság széleskörű együttműködése is kell, a kutyatartóké, amit remélünk és kérünk is ezúton is- mondta, majd az 56-os Emlékhét rendezvényeiről szólt néhány mondatban.

Kapcsolódó linkek: