Menu

Tanácskozás a gyermekekkel szembeni rossz bánásmódról
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.11.12.

Tegyünk együtt kerületünk biztonságáért! -A gyermekekkel szembeni rossz bánásmód címmel szervezte meg a kerületi önkormányzat azt a tanácskozást, melyre ezen a héten csütörtökön került sor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

A tanácskozás polgármesteri köszöntővel vette kezdetét, melyen Hajdu László elmondta, hogy szeretné, ha az ilyen összejövetel, tanácskozás hagyomány lenne és rendszeresen tudnának találkozni a résztvevők.
-Sajnos, nagyon is aktuális ez a konferencia. A problémák megvitatására szükség van mind a kerületben, mind a fővárosban, mind az országban- mondta, majd reményének adott hangot, hogy szeretnék a mai fiatalok problémáit orvosolni, segíteni, mielőtt bármi esemény lenne – a család, az iskola, a helyi társadalom helyett egyfajta pótló szerepet betölteni.
-A fiatalkorúakkal kapcsolatos tevékenységeket törvények szabályozzák. Azt szeretnénk, ha minél több gyerek be tudná fejezni tanulmányait, minél többen szakmát tudnának szerezni, hogy munkát kapjanak, családot tudjanak alapítani, s ne kerüljenek szembe a joggal. A család helyett is munkát kell vállalnunk, s épp ezért nagy erőfeszítést teszünk azért, hogy a családban maradjon a gyerek egészen az utolsó pillanatig, s ne kelljen állami gondozásba venni. Időnként nekünk kell a család helyett is a családot biztosítanunk- folytatta a polgármester, majd példaként említette, hogy vannak olyan gyerekek, akiket a sport területén tudnak mozgósítani, hogy ne a játszótereken töltsék az éjszakát, s ez a rendszeres foglalkoztatás is egy megelőző tevékenység.
-A mai konferencia célja a meglévő problémák feltárása, s az, hogy hogyan lehet kezelni a felmerült problémákat. Reméljük, hogy az egységes cselekvésben, a kerületek összefogásában a mai összejövetelnek is szerepe lesz- zárta le gondolatait Hajdu László, majd kezdetét vette a tanácskozás, melyen számos témakörben vitatták meg gondolataikat a résztvevők.
A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer tagjai együttműködésének fontosságáról a nyíregyházi Módszertani Gyermekjóléti Központ vezetője dr. Hüse Lajos, míg Az iskolai prevenció és korrekció a gyermekekkel szembeni rossz bánásmód területén címmel a budapesti Rózsakert Általános Iskola pedagógusa, s egyben gyermekvédelmi felelőse, Ladányiné Sütő Tünde tartott érdekes előadást. Az előadó a gyermekek jogainak feltárását követően az érzelmi életben bekövetkező változások jelzéseinek értékelésébe, boncolgatásába kezdett, majd az okokat próbálta meg megtalálni, melyek eredhetnek a családból, az egyénből és származhat az iskolából. Szó esett arról, hogy mi okoz stresszt, szorongást a gyerekben illetve, hogy hogyan lehet a szociális hátrányokat enyhíteni, valamint, hogy milyen prevenciós tevékenységet lehet végezni.
A gyermekekkel szembeni rossz bánásmód kezelésének tapasztalatairól, a rendőrség feladatairól Dr. Németh Zsolt nyugalmazott rendőr ezredes, a Rendőrtiszti Főiskola főiskolai tanára, tudományos rektor-helyettese beszélt. Kiemelt figyelem kísérte Dr. Gyurkó Szilvia jogász, az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület elnökének előadását, aki az iskolai erőszakról, a gyermekbántalmazásról, a rendszerabúzusról szólt. Előadás hangzott el a szexuális bántalmazás gyerekekre mért hatásáról a pszichiáter, családterapeuta szemszögéből, illetve a gyermekbántalmazásról az orvos szemszögéből.
A tanácskozás sikeres volt, s a szervezők, a résztvevők annak adtak hangot a program végén, hogy folytatni kell ezt a munkát, hiszen ahogy az egyik előadásban is elhangzott, „nem mindegy, hogy milyen világot hagyunk gyermekeinkre, és nem mindegy, hogy milyen gyermekeket hagyunk a világra”.

Kapcsolódó anyakok:

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló