Menu

A természet csodái és a történelem
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.11.12.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai könyvtárában ezen a héten ismét kiállítás megnyitóra és könyvbemutatóra került sor a Krúdy Irodalmi Kör és a könyvtár együttműködésének köszönhetően.

Az olvasóteremben Tőzsér Árpád fotóművész impozáns, szép természeti művészi fotóiból álló válogatást mutatta be László Elemér festőművész műértő, elemző szöveggel, melyből a közönség megtudhatta, hogy a fotóművész csupán öt éve érzett rá erre a tehetségre, noha már évtizedek óta fotózta a természet csodáit, szépségét.
-Nagyon szépek, művésziek a virágkompozíciók is, különleges megoldással készíti ezeket a képeket is Tőzsér Árpád- mondta lovag Kanizsa József író, költő, a Krúdy Kör titkára, aki e rendezvényeknek a védőatyja, majd bemutatta íróvendéget, T. Ágoston László írót, újságírót, aki több évtizede van jelen a magyar irodalmi és újságíró élet porondján, s aki a Krúdy Gyula Irodalmi Kör alapítója, s 1986-ig az első titkár is volt. (Azóta Kanizsa József a kör titkára.)
A többkötetes író most egy történelmi családregénnyel jelentkezett a könyvkiadás területén A két Lenkey címmel, melyet a NAP Alapítvány adott ki. A szerzővel fia, Ágoston László főiskolai hallgató beszélgetett. E beszélgetésből tudhattuk meg, hogy anyai ágon voltak rokonok a Lenkey testvérek, -János és Károly-, akik az 1848-as forradalom és szabadságharc tábornokai voltak, s arról is hallhattunk, hogy hogyan kerülték el az akasztást. Végül János a börtönben hal meg és Károly megmenekül.
-A regényben az író még Rózsa Sándor Kossuthtal való találkozására is kitér, s azt is érzékeltette, hogy Rózsa Sándornak is volt igaz magyar szíve. Az igazságérzete a magyar nép oldalára állította- hangzott el.
A négyszáz oldalas könyv ismertetése lekötötte a jelenlevő közönség, s ezen belül a diákok figyelmét is.
A könyvbemutató után Kanizsa József a Kacsavacsora című gyermekverskötetéből őszi témájú állatos versekkel örvendeztette
meg a gyermekhallgatókat, majd a kiállítás és a könyvbemutató jó hangulatú beszélgetéssel folytatódott a könyvtárban.

Kapcsolódó cikkek:






Képes beszámoló