Menu

Csokonai, Lila Galéria, Zsókavár Galéria III.
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.11.09.

S szinte nem is ért véget ez a kiállítás megnyitó, amikor néhány méterrel odébb, a Zsókavár Galériában Kováts Albert festőművész nyitotta meg Ványai Magdolna festőművész kiállítását.

Kováts Albert a festőművészek lelkének viszontagságairól, a „miért csinálja mégis?” kérdésre való válaszkeresésről szólt, majd maga adta meg a választ is:
-Ha a festőt kérdezik, belső kényszerről beszél. Feszítő erőről, ami arra ösztönzi, hogy kifejezze érzéseit, álmait, hangulatait: rögzítse, mások számára is hozzáférhetővé tegye képi gondolatait, elképzeléseit- mondta, majd áttért Ványai Magdolna festőművész és alkotásainak bemutatására.
-Az ő kitüntetett technikája az akvarell, ami úgy él a köztudatban, mint csendéletek, tájak, közkeletű témák könnyed, derűs és egyszerű eljárása. Ennek ellenkezőjéről egy pillantásra meggyőz ez a kiállítás…Ványainak is meg kellett küzdenie azért, hogy a maga képére formálja a technikát, úgy alakíthassa, ahogyan egy-egy feladat esetében éppen kívánkozik. Az ő munkássága is hozzájárult az akvarell presztizsének megemeléséhez.
Kováts Albert beszélt az intenzív színek alkalmazásáról, a teljes absztrakcióhoz közelítő alkotásokról, a geometriával kacérkodó, de sohasem tisztán mértani formák megjelenéséről.
Ványai Magdolna kiállítása szintén november 20-ig tekinthető meg a Zsókavár Galériában.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló