Menu

„A covid egy infarktus volt, a kormány pedig okozott még egy sztrókot is”

2021.01.27.

Városvezetők osztották meg tapasztalataikat egy online konferencián a járvánnyal és a kormányzati elvonásokkal kapcsolatban.

„Valójában az önkormányzatiság felszámolása zajlik jelenleg a kormány úgy tesz, hogy ő jobban tudja, nekünk helyben, a lakóhelyünkön mire van szükségünk. Úgy tűnik, már 2020 végén elindult a 2022-es országgyűlési választási kampány és ennek fontos témája lesz a helyi társadalom, az önkormányzatiság” – jelentette ki az Önkormányzatok a NER szorításában című online konferencia felvezetéseként Horn Gábor, a rendező Republikon Intézet alapítványi elnöke. A beszélgetésen öt, ellenzéki vezetésű település vezetője osztotta meg a tapasztalatait az immár közel egy éve fennálló rendkívüli helyzetről, illetve azokról a megszorításokról, amelyekkel az Orbán-kormány egyes önkormányzatokat rendkívül nehéz helyzetbe hozott. Az eseményen Cserdiné Németh Angéla mellett részt vett Nyirati Klára, Baja polgármestere, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, valamint Márki Zay Péter, Hódmezővásárhely és dr. Nemény András, Szombathely első embere is.

Működtetni és fejleszteni fogjuk a kerületet

„A XV. kerület nem hagyja magát, ahogy a főváros sem, és más települések, kerületek sem, ahol nem a Fideszt politikusait választották vezetőnek 2019-ben. A kerületet érintő, óvatos becslés szerint is 3,5 milliárd forintos elvonással nem a polgármestereket bünteti a kormány, hanem az itt élő 80 ezer embert. Teljes kivéreztetésre játszik Orbán Viktor, de mi működtetni és fejleszteni fogjuk a városrészt – meg fogjuk mutatni, hogy képesek vagyunk erre” – mondta Cserdiné Németh Angéla arról, milyen válaszokat lehet adni a jelenlegi kihívásokra. Hozzátette, nagyon szeretné, ha ez a büntetőhadjárat véget érne, ennek 2022 tavaszán lehet pontot tenni a végére.

„A városok kifosztása nem kormányzás – tette világossá álláspontját ismét Karácsony Gergely, aki elmondta, jelenleg a főváros bevételeinek 40 százaléka hiányzik. – A demokrácia szisztematikus felszámolásának a folyamatába illeszkedik a mostani történés. A Fidesz egyetlen választást nem nyert meg 2010 óta, ez az egyik fő oka annak, ami most zajlik. Amit Orbán Viktor művel, az nem kormányzás, hanem uralkodás, amit az önkormányzatok csinálnak, az a kormányzás.”

A főpolgármester szerint az önkormányzatiság, az önkormányzati törvény teljes konszenzust élvezett 2010-ig. Ráadásul az éppen a kormány által a zászlóra tűzött kereszténydemokrácia köteleződött el először a szubszidiaritás elve mellett – vagyis amellett, hogy minden döntést az érintettekhez legközelebbi döntési szinten hozzanak meg. Azt mondta, Budapest nem hagyja magát, folyamatosan kommunikálni fognak a helyzetről és a fővárosi önkormányzat ebben az évben is ellátja a közfeladatokat.

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki Zay Péter nem kertelt, amikor arról beszélt, „egy maffiával állunk szemben”. Amikor az önkormányzatoknál Fidesz-többség volt, akkor a párt élharcosa volt az önkormányzatiságnak, most a saját szempontjából logikus hatalomtechnikai lépésekkel az önkormányzatoknak akar ártani. Ennek az az oka, hogy Márki Zay Péter szerint a 2022-es rendszerváltás az önkormányzatok talaján indult el. „Ha 2022-ben nem győzzük le a Fideszt, akkor egy kommunista tanácsjellegű rendszer fog kiépülni. Ki kell mondani, hogy 22 után helyreállítjuk az önkormányzatiságot, azt is világossá kell tennünk, a fékek-ellensúlyok milyen rendszerét építjük ki és milyen bevételi forrásokat, gazdasági alapot adunk ehhez” – mondta Márki Zay Péter.

A Szombathelyt vezető Nemény András az elmúlt tíz év folyamatos központosításról beszélt. Megemlítette, hogy ha felteszi azt a kérdést, hogy a szomszédos megyei jogú városok lakosai miért érnek többet, miért kaphatnak azok a városok lakói több forrást, amelyeknek az élén fideszes politikus áll, akkor nem kapnak választ.

Baja megmutatta a valódi szolidaritást, az év végén, kevesebb, mint két nap alatt több teherautónyi segélyszállítmányt gyűjtöttek össze a város lakói a horvátországi földrengés károsultjai számára – mondta a várost 2019 óta vezető Nyirati Klára. A polgármester szerint visszaesett az 1990 előtt szintre az önkormányzatiság. Annak érdekében, hogy az önkormányzat valahogy „kihúzza” 2022-ig, körbejárják a helyi cégeket, hogy fizessék be az egyébként elengedett iparűzési adót, amennyiben lokálpatrióták, amennyiben szeretik a településüket és szeretnék, hogy működjön.

A bevételkiesésekről szólva brutális számok jöttek elő. Szombathely 2021-ben 3,6 milliárd forint mínusszal számol az előző évhez képest. Ugyanez a szám 3,5 milliárd forint a XV. kerületben. Baján 200 millió forint a kiesés, azonban 2 milliárd forinttal jut kevesebb a kiadásokra az igényekhez képest. Hódmezővásárhelyen összesen 1,6 milliárd forinttal jut kevesebb a működésre, mint 2020-ban. Míg Budapesten legalább 88 milliárd forintos hiánnyal számol Karácsony Gergely.

A kormányhoz folyó tartalékok

Arról, hogy a mostani helyzetben van-e szolidaritás az ellentétes pártállású önkormányzatok között, Karácsony Gergely azt mondata, ez csak nagyon korlátozottan jellemző. A kormánypárti politikusok, mint fogalmazott, nagyon óvatosak, „de nem tudok rájuk nagyon haragudni.” Mindeközben a főváros kormánypárti politikusok vezette kerületekbe tervezett uniós projekteket próbál éppen megmenteni. Márki Zay Péter arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzatiság csorbítása a fideszes polgármestereknek is rossz, és ő küzdeni fog a fideszes városokért 2022 után.

Karácsony Gergely leszögezte, közszolgáltatásokat nem lehet visszavágni, mert akkor összedől a város. „Mi inkább a tartalékokat éljük fel, de azokat gyakorlatilag a kormánynak adjuk oda, vagyis Budapest nettó befizetője lett a költségvetésnek. „A fejlesztési hitelkeretünket újratárgyaltuk, ez ad valamilyen mozgásteret, de a keret bővítéséhez már nem kaptuk meg a kormány engedélyét. A trolibeszerzéshez, járműcsere programhoz nincs forrásunk” – mondta a főpolgármester.

A 2021-es tervek kapcsán Márki Zay Péter elmondta, kevés fejlesztésre lesz lehetőségük, a fürdőfejlesztés, illetve megtörténhet a buszközlekedés ingyenessé tétele a tramtrainhez és buszvégállomást építenek. Olyan beruházásokat szorgalmaznak csak, amelyek visszahozzák a pénzt hosszútávon Szombathelyen önerőből kisebb fejlesztésekre futja majd és a nagyobb munkáltatók létét segítő fejlesztéseket hajtanak végre. Nemény András szerint éppen olyan kiadások, fejlesztések, rendezvények, kezdeményezések maradnak el 2021-ben, amelyektől „egy város város lesz”.

Baján apró fejlesztésekre futja csak, az eddig teljesen használhatatlan ipari park fejlesztése élvez prioritást, de ez is kisebb összegű beruházás lesz. Nyirati Klára azt mondta, komoly gondot okoz a számukra a folyamatban lévő fejlesztések költségeinek emelkedése. Korábban betervezett útfelújítások megtörténnek, befejeződik a főgyűjtőcsatorna építése, az intézmények felújítására azonban nem jut majd a XV. kerületben. Cserdiné Németh Angéla ezúttal is kijelentette, a kerületi dolgozók béréből és a szociális juttatásokból nem enged 2021-ben sem.

Politikai termék a szolidaritás

„A covid egy infarktus volt, a kormány pedig okozott még egy sztrókot is” – összegezte az elmúlt egy évet Nemény András. Cserdiné Németh Angéla azt mondta, a kormány közös teherviselésről beszél, de ezt épp a kormány részéről nem érezni. A védekezés költségeit és a bevételkieséseket még el tudják hordozni az önkormányzatok, de több terhet nem szabadna rájuk pakolni. A közös teherviselést politikai terméknek nevezte Karácsony Gergely, amely a kormány érdekeit szolgálja. A főpolgármester egy pontos meglátással szemléltette a kormány és az önkormányzatok közötti jelenlegi viszonyt. Mint mondta, Orbán Viktor a háziorvosi rendelőket használná fel az oltási terv végrehajtására – miközben a praxisokat fenntartó önkormányzatokkal egyáltalán nem beszél erről.

(Cs.B.)