Menu

„A kifosztás nem kormányzás”

2021.01.30.

A DK sajtótájékoztatója.

A Demokratikus Koalíció a XV. kerület Polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztatóján reagált a kormány járványügyi intézkedéseire és az önkormányzatokat érintő pénzügyi elvonásokra.

„Minden élet számít? A tanároké, az időseké, a szociális dolgozóké és a fővárosiaké? Az ellenzéki városok lakóié, a turizmusban és a vendéglátásban dolgozóké?  A középiskolásé és az egyetemistáké? Az én véleményem szerint nem, mert Orbán Viktor ezeket az embereket, ezeket a családokat, ezeket a vállalkozásokat magára hagyta a járványban.  Nekünk Viszont minden élet számít, míg a Fidesznek csak minden szavazat” – mondta el Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Elmondta továbbá, hogy „a Fővárosi Önkormányzat eddig több mint ötmilliárd forintot költött védekezésre, védőfelszerelésre, fertőtlenítő eszközre, maszkokra, tesztelésre és az idős otthonai védelemének biztosítására. Ebben az összegben pedig nincs benne még az az összeg, amit a kerületi önkormányzatok költöttek ugyanúgy a járvány elleni küzdelemben.”
„Legyen világos mindenki számára. Ezzel az önkormányzatok állami feladatokat láttak el a saját forrásaikból. Orbán Viktor ezalatt pedig tízmilliárd forintokat oszt szét a haverjainak miközben semmit sem tesz azért, hogy azok a vállalkozások, amelyek a leginkább megsínylik a válságot, valamilyen kedvezményt, valamilyen lehetőséget kapjanak” – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Mihály Gergő, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke kiemelte: „12 nap múlva az év 40. napján súlyos határponthoz érünk. Az lesz az a nap, amikor a kerületet érintő kormányzati elvonások annyi pénzt fognak már jelenteni, amennyit a kerület évente a szociális segítségnyújtása fordít. Ez egy olyan embertelen és könyörtelen hatalom politikájának a jele, amelynek nem számítanak az emberek és az emberi életek.” Emlékeztetett továbbá arra is, hogy a kormány naponta 9,6 millió forintot vesz el a kerületiektől, amely által  sérül az az erős biztonsági háló, amely rengeteg segítségre szoruló embernek nyújt valódi támaszt Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán.”

„Valójában az önkormányzatok azok akik segítenek a bajban. Legtöbbször a fideszes államhatalom helyett nyújtanak szociális támogatást, ha elveszíti valaki a munkáját, ha nincs elég nyugdíja valakinek gyógyszerre, ha netán egyik napról a másikra rakják utcára valaki rokonát egy kórházból. Sőt, itt a XV. kerületben az önkormányzat az, amely lakhatási problémák kezelésében is segítséget nyújt a rászorulóknak. Mindez önként vállalt feladat, mert a Fidesznek ez nem kötelező. Ahogy említettem ki is húzta Orbán Viktor a szociális segítségnyújtás kötelezettségét az alaptörvényből és most azoktól is elveszi ennek a lehetőségét, akik itt a bajban tudnának segíteni.”

„Mi a Demokratikus Koalícióval nem hagyjuk ezt. Kiállunk a kerületünkért, az itt élőkért és 2022-ben közösen, szövetségeseinkkel leváltjuk a pánik kormányt és megmutatjuk hogy, milyen a valódi segítő politika Magyarországon”- tette hozzá Mihály Gergő.

Barkóczi Balázs a Demokratikus Koalíció szóvivője  úgy fogalmazott: „Orbán Viktor még most több, mint egy év után sem tudja feldolgozni azt, hogy 2019 október óta kerületeink, városaink és falvaink egy részét nem a Fidesz nevű oligarcha barát rablópárt, hanem az ellenzéki demokrata többség irányítja. Nehezen lehetne ugyanis másképp elmagyarázni, hogy a kormány folyamatosan elvonásokkal és megszorításokkal próbálja tönkretenni a lakóhelyeket, benne Budapestet és a XV. kerületet. Ez a politikai bűnt,  a  járvány okozta gazdasági válság alatt, ugyanis nem a védekezést és nem az újrakezdést, hanem az ellenzéki vezetésű városok és kerületek – köztük Rákospalota, Pestújhely és Újpalota – kivéreztetését szolgálják és napi működését veszélyeztetik.”

„Hiába az önkormányzati szinten sikeresen megszervezett járvány elleni védekezés. Hiába az átvállalt plusz feladatok. A tehetetlenségéről és üres ígéreteiről elhíresült Orbán kormány most a cselekvőképességtől akarja megfosztani az önkormányzatokat – mondta el a szóvivő.  Barkóczi Balázs kijelentette továbbá, hogy: „2022 után helyreállítjuk az önkormányzatiságot és egy új szabad európai köztársaságot fogunk alkotni.”

 

(D.I.)
Fotó: XV Media | Nagy Botond, Videó: XV Media