Menu

Díszelőadás a Zeneiskola új épületében
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.11.06.

Pénteken este a Bocskai utcába érkezve már messziről hívogatták az ismerősöket és ismeretleneket a fények, melyek a hajdani Bocskai iskola felújított épületében otthonra lelt Zeneiskolából szűrődtek ki.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából díszelőadás volt az iskola új dísztermében, melyen elsőként a himnusz hangjai csendültek fel.
A köszöntőt Gyurcsánszky János alpolgármester tartotta, aki elmondta, hogy nagy jelentőséggel bír ez a nap.
-Van okunk az ünneplésre. Ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját, emlékezünk a hősökre, a fiatal harcosakra és arra az emlékhétre, ami a befejezéséhez közeledik- mondta, majd néhány mondatban visszaemlékezett az elmúlt közel két hét eseményeire.
-Ez az ünnep nagyszerű ünnep volt ?mondta – és nagyszerű ünnep nekünk az, hogy ebbe az intézménybe léphetünk a mai napon. Amikor beléptünk ide, a lélegzetünk is elállt. Melyik település rendelkezik ugyanis ilyen gyönyörű zeneiskolával, ahol a fiatalokat képzik, oktatják, nevelik, tanítják a zeneművészetre, képzőművészetre, táncművészetre? Mennyi időt kellett erre várnunk? Ez az iskola, ami ma már Hubay Jenő nevét viseli, közel 40 éves. Honnan indult és hova érkezett? Hány száz, hány ezer gyermek, felnőtt szerzett tudást, hány tanulóból lett zeneművész, zenepedagógus, s hány ember lett zeneszerető, zeneművelő? Közel 40 év telt el az iskola létrejötte óta, s most érkezett el ahhoz a pillanathoz, hogy a 17 telephelyen működő iskola végre otthont kapott. Otthont kapott a Zeneiskola, a Pedagógiai Szakkönyvtár.
Nézzenek körül! Érdemes idejönni vendégként, diákként, pedagógusként. Itt ugyanis mindent meg lehet végre találni: a koncerttermet, a stúdiót, a oktatótermet, a gyakorlóhelyet, a könyvtárat. S mindez a gyerekek érdekeit fogja szolgálni, ahol tanulnak, kibontakoztatják tehetségüket- mondta az alpolgármester, majd az intézmény újjáépülésének körülményeiről esett szó.
-Ez az intézmény nagyon sok pénzbe került, melyhez hozzájárult a minisztérium közel 200 millió forinttal illetve a kerületi önkormányzat – az Önök és a mi pénzünkből ? közel 150 millióval. S lám, megvan az eredménye, aminek örülünk. Hiszen nemcsak a kerület lakossága kapott koncerttermet, nemcsak a kerület kultúrközpontja lesz ez a hely, hanem reméljük, hogy az agglomerációból is kedvet kap a lakosság és eljönnek hozzánk. Reméljük, hogy a színvonalas képzés mellett kihasználjuk majd ezt a gyönyörű lehetőséget- mondta, majd sok sikert kívánt a pedagógusoknak, a tanulóknak, s mindenkinek, aki idelátogat ebbe a szép épületbe.
Gyurcsánszky János szavait követően megkezdődött a díszelőadás, melyben Hornok István zongoraművész Bartók, Liszt illetve Chopin műveket adott elő, míg Ollé Erik előadóművész Heltai Jenő, Hajnóczy Péter és Illyés Gyula szavait tolmácsolta.
Sebők Irén és Kőrösy Róbert vezényletével a Hubay Jenő Zeneiskola kiegészített szimfonikus zenekara, valamint a Viva Voce Kórus, a Tavasz Kórus, a Laudate Kórus és az ELTE Olasz Tanszékének Kórusa a La Caffetiéra Stioppéta Boccherini: d-moll szimfóniáját és Charpentier: Te Deum című művét adta elő, közreműködtek: Frankó Tünde, Csáky
Andrea, Gál Erika, Keöntsch Boldizsár, Sárkány Kázmér előadóművészek.
A műsor utolsó részében felhangzottak az 1956-os XV. kerületi áldozatok nevei, miközben egy-egy mécses is meggyulladt az emlékükre illetve közösen énekelték el a jelenlévők a Szózatot.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló