Menu

Védjük meg Budapestet!

2021.01.19.

Közös kampánnyal tájékoztatják a fővárosi kerületek a Budapesten élőket a kormányzati megvonásokról.

„Azt gondolom, hogy egy önkormányzatnak nem csak felelőssége, hanem kötelessége is, hogy tájékoztassa polgárait akkor is, ha valami jó híre van és akkor is ha valami rossz” – hangzott el Karácsony Gergelytől, aki több kerületi polgármesterrel tartott online sajtótájékoztatót hétfőn.  Bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek közösen tájékoztató kampányt indítanak Budapest helyzetével kapcsolatosan.

Elindult a vedjukmegbudapestet.hu tájékoztató honlap, de plakátokon, padlómatricákon, kukákon és számos felületen lesznek olvashatóak a kampány üzenetei. A Városháza előtti téren kihelyezett plakátok is egyértelműen felhívják a figyelmet  a kormányzati  elvonások várható hatásaira.

 „ A főváros azt a lehetőséget használja ki, hogy az előző városvezetés olyan szerződéseket kötött, amelyek lehetőséget adnak rá, hogy köztájékoztatási célra ingyen vehet igénybe az önkormányzat reklámfelületeket.”

A főpolgármester elmondta: „Azért csináljuk ezt a kampányt, hogy a budapestiek megmutassák az erejüket, adott esetben a kormányzati intézkedésekkel szemben is, hogy rátudjuk bírni közös erőkkel a kormányt arra, hogy függessze föl ezeket a megszorításokat. A kampányunk egyik célja az, hogy elmondjuk a budapestieknek, hogy az alapvető közszolgáltatások rengeteg ember munkája révén válnak nap mint nap valósággá és a másik célunk az, hogy elmondjuk, amikor a város pénzügyeiről beszélünk, meg arról beszélünk, hogy milyen bevételtől vagyunk megfosztva vagy éppen a kormány mit vesz el a várostól, akkor világossá tegyük mindenki számára, hogy a közszolgáltatásokért aggódunk.  Legyen világos mindenki számára, hogy ezek a pénzek nem a fővárosi polgármesterek pénze, nem a fővárosi önkormányzatoké, ezek a budapestiek pénze, amely azért jár nekik, hogy megkaphassák azokat a közszolgáltatásokat, amelyeket megérdemelnek.”

Karácsony Gergely  kiemelte, hogy a kampány harmadik célja az, hogy „erősítsük a város közösségét hiszen pontosan tudjuk,hogy nehéz időszakon vagyunk túl, de ,hogy még nincs vége ezeknek a nehézségeknek és, hogy a város ereje, Budapest közösségének az erejére igen nagy szükségünk lesz az elkövetkező időszakban is. Azért van szükségünk erre az erőre, mert továbbra is három válság ellenséggel kell küzdenünk egyszerre és az, hogy mennyire fogunk tudni a városunkból összetartó közösséget kovácsolni. Részben azzal is, hogy megosztjuk Budapest polgáraival a szükséges információkat, ez nagyon nagy mértékben befolyásolni fogja azt, hogy letudjuk -e küzdeni ezeket a válságokat.”

„Az egyik válság természetesen maga a járvány, hiszen pontosan tudjuk, hogy nap mint nap halnak meg Magyarországon és Budapesten is emberek egy olyan válságban ami az egész világot új feladatok elé állította és az, hogy hogyan tudunk védekezni közösen az nagyon nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több ember életét megtudjuk menteni ezekben a borzasztóan nehéz időszakokban” – emlékeztetett a főpolgármester. Karácsony Gergely azt is mondta, hogy a budapestiek voltak a legfegyelmezettebbek eddig a járvány során. „Az elmúlt időszakban, a korábbi évekhez mért halálozási adatok azt mutatják, hogy Budapesten történt a legkevesebb halálozás a korábbi évek statisztikáihoz képest. Persze fent kell tartanunk az érzékenységet, hiszen minden szám mögött megtört életek vannak és nem szabad, hogy csak statisztikai adatokat lássunk ezekben a számokban, de mégis fontos a tanulság, hogy Budapest igenis sokkal jobban védekezett, mint az ország egésze.

Az oltás fontosságára is felhívta a figyelmet:  „Arra szeretnék buzdítani mindenkit, hogy amikor hozzájut a lehetőséghez mindenképpen oltassa be magát és ezzel segítsen a járvány leküzdésén.”

A gazdaságot érintő kérdésekről így fogalmazott: „Van egy másik válság is, amely a járvány nyomában lép, ez pedig a gazdasági válság. Pontosan tudjuk, hogy a különböző járványügyi intézkedések milyen mértékben nehezítik meg a budapesti vállalkozások helyzetét. Az elmúlt időszakban mi mindent megtettünk azért,hogy ennek a visszaesésnek, ennek a gazdasági válságnak a hatásait mérsékelni tudjuk, de a későbbiekben is szükségünk lesz majd a budapestiek összefogására hiszen a város különböző közszolgáltatásai részben azért is működhetnek mert a budapestiek közvetlenül is hozzájárulnak ehhez. Nagyon fontos lesz például,hogy a budapesti közösségi közlekedés finanszírozása szempontjából újra kérjük a budapestieket, hogy vásároljanak majd bérletet, jegyet, amikor eljön majd az az időszak amikor újra bárki használhatja a közösségi közlekedést. Ha ez nem lenne elég, márpedig azt gondolom, hogy bőven elég lenne a bajból, ezekhez a bajainkhoz társul egy harmadik, ezek pedig a kormányzati megszorítások. Miközben egész Európában azt látjuk, hogy a kormányok segítik az önkormányzatokat, a mintaként tekintett Ausztriában például egy egészen csillagászati összegű segélyalapot hozott létre a kormány az önkormányzatok megsegítése érdekében.”

„Sajnos Magyarországon a kormány egyik kezével a járvány ellen küzd, másik kezével pedig az önkormányzatok ellen és sajnos különösen nagy teher hárul rájuk itt Budapesten a kormány politikája miatt.”

A főpolgármester a budapestiek együttműködését kéri:  „Van egy egészen konkrét célunk is, hiszen a város, a főváros, elsősorban az úgy nevezett iparűzési adóból él, erről az adóról az elmúlt 30 évben szerintem sok budapesti nem is hallott, de most újra a politikai viták élvonalába került ez az adónem, egyszerűen azért, mert a kormány mások bevételeiből kíván jótékonykodni és a következő időszakban lehetővé tette bizonyos vállalkozások számára, hogy ezt az adót csak félig fizessék be. Természetesen tudjuk, hogy vannak vállalkozások akiknek minden segítség elkél,például ez a segítség is. De azt is tudjuk, hogy vannak olyanok, akik számára ez egy minimális kiadást jelent,nekünk viszont élet-halál kérdés.Így az a kampány amit most folytatunk, részben arról is szól ,hogy meggyőzzük azokat a budapesti vállalkozásokat akik a járvánnyal együtt is tulajdonképpen elég jól megvannak, hogy segítsék a várost azzal, hogy nem kérik az iparűzési adó megfelezésének a lehetőségét. Többek között az ő döntésükön fog múlni, hogy a város kihúzza -e az idei nagyon nehéz évet és, hogy eljutunk e valahogy a 2022-es választásokra amikor is megfordul a politikai széljárás és a gazdaság is túljut a legnehezebb mélypontján és talán akkor a város fellélegezhet. Ez a kampány részben arról is szól, hogy elmondjuk mindenkinek, az nem kormányzás, ha kifosztjuk a városainkat. Ezt látjuk az egész országban, ezt látjuk Budapesten. Nem csak a Fővárosi Önkormányzat hanem a kerületi önkormányzatok vonatkozásában is akikkel közösen küzdünk azért, hogy ezzel a három válsággal szemben feltudjuk venni a kesztyűt és letudjuk gyűrni mind a hármat.”

„Orbán Viktor úgy döntött, hogy elveszi a budapestiek és a kerületeink pénzét. Sok olyan jóléti, fejlesztési és szociális intézkedést veszi el amik abban segítenek minket, hogy jobban legyünk, jobban éljünk, jobb környezetben éljünk és fejlesszük a kerületünket, a környezetünket” – mondta el Cserdiné Németh Angéla polgármester.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, napi 9,6 millió forintot vesznek el a kormányzati intézkedések a XV. kerületiektől. Másodpercenként 111 forintot.  „A XV. kerületben ez az elvett pénz jelen pillanatban 168 millió forint és Január 18-át írunk.” A polgármester elmondta: „Döntenünk kell most, hogy miről kell lemondanunk. Mi lesz az, ami kevésbé fáj a kerületi lakosoknak. Azt el kell mondanunk,hogy azért a budapestiek bízhatnak bennünk, mert igyekszünk olyan fejlesztéseket megvalósítani, amelyek minimális projektekből,minimális pénzekből valósulhatnak meg amellett,hogy működtetnünk kell a kerületünket -ezt elmondhatom gondolom minden polgármester társam nevében- és lesznek olyan fejlesztések amelyektől elveszünk pénzt. De elsősorban a működésre koncentrálunk, hogy működjenek a bölcsődéink, az óvodáink, az egészségügyi intézményeink, tiszták legyenek a közterületeink.”

„Azért dolgozunk, hogy a budapestiek és többek közt a XV. kerületiek is minél kevesebbet érezzenek ebből és ezekből az elvonásokból és lehetőség szerint ne vegyenek észre semmit, amit nagyon nehéz lesz a kerületünkben biztosítani  – jelentette ki Cserdiné Németh Angéla.

.

 

(D.I.)
Fotó: Járdány Bence