Menu

Fontos változások!

2021.01.14.

Szigorúbb szabályok léptek érvénybe a XV. kerületben a békés közösségi együttélés érdekében.

„2021. január 1. napjától hatályos a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása, melynek köszönhetően a közterület-felügyelők még több szabályszegést szankcionálhatnak. A szigorúbb szabályozás a kerületi lakosságot leginkább zavaró problémákból indult ki, és az a közterületek rendjét, rendeltetésszerű használatát elősegítő, illetve azt biztosító szabályokat tartalmaz.”

 

A főbb új szabályok a következők:

  • Tilos a gépjárműveket közterületen javítani, tisztítani.
  • Tilos az üzemképtelen (hatósági (forgalmi) engedély nélküli) és a roncs (forgalomban való részvételre alkalmatlan) gépjárműveket közterületi hozzájárulás nélkül közterületen tárolni.
  • Az ebeket közterületeken csak oly módon lehet sétáltatni, hogy a sétáltató az állat ürülékének feltakarítására és gyűjtésére alkalmas eszközt tart magánál.
  • Tilos a szelektív hulladékgyűjtő edényekből hulladékot válogatni.
  • A kereskedelmi egység üzemeltetője köteles arról gondoskodni, hogy az üzlete épületének határvonalától számított 5 méteren belüli közterület tiszta legyen, illetve azt az ott tartózkodó személyek ne használják rendeltetésüktől eltérő módon.
  • Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlana vagy az ingatlana előtti járda és a kocsiút közötti terület gyommentesítéséről, a járdán a hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről, és az ingatlanáról a közterületre kinyúló ágak és bokrok visszavágásáról.

 

A jelzett szabályszegésekért tettenérés esetén a közterület-felügyelő 50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy a szabályszegés észlelése esetén hatósági eljárást kezdeményezhet a jegyzőnél, melynek végén akár 200.000 Ft-os bírság is kiszabható.