Menu

Segítség a horvát barátoknak

2021.01.12.

A földrengés után Cserdiné Németh Angéla döntése értelmében a XV. kerület is segítőkezet nyújtott.

„Megdöbbenve értesültem arról, hogy Horvátországban december 29-én nagy erejű földrengés történt. Aztán jöttek a hírek és a képek áldozatokról, fedél nélkül maradt családokról, s akkor tudatosult bennem igazán, milyen komoly természeti katasztrófával kell most szembenéznetek és megküzdenetek” – áll abban a levélben, amelyet Cserdiné Németh Angéla küldött Miljenko Horvat polgármesternek, a XV. kerület testvérvárosa, Donji Kraljevec vezetőjének. Cserdiné Németh Angéla hozzátette, a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnökétől, Kuzma Istvántól tudja, a településen nem követelt halálos áldozatot a természeti csapás, de más horvát városokban, falvakban sátrakban kell meghúzniuk magukat a katasztrófa károsultjainak.

„Kedves Miljenko! Segíteni szeretnék” – írta a polgármester és jelezte, döntése értelmében az újjáépítéshez és kárrendezéshez való hozzájárulásként a XV. kerületi önkormányzat egymillió forintot adományoz Donji Kraljevecnek.

A 2020. december 29-i földrengés központja a Horvátország középső részén fekvő Petrinja városa volt. A rengés a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű volt, és legkevesebb hét áldozatot követelt. A kisváros gyakorlatilag romba dőlt az 1880 óta legerősebb horvátországi földrengésben és azóta is folyamatosak az utórengések.

(Cs.B.)