Menu

Kirándulás, bál és bemutatkozás

2006.10.30.

A Kolozsvár Általános Iskolában az elmúlt időszakban ismét számtalan esemény volt.

Még a hónap elején próbálta meghódítani a Börzsönyt 24 diák négy felnőtt kíséretében. A kirándulás azonban kalandosra sikeredett, bár az időjárás kedvező volt: verőfényes napsütés várta a természetet kedvelőket. De mi is történt? A nap eseményeiről Vincze Mónika 8.c osztályos tanuló számolt be.
-A vonatállomáson kezdődtek az izgalmak, mert 20 percet késett a vonat. Ekkor már tudtuk, hogy a kisvasútról lekésünk, ha azt lekéssük, a lovas kocsi sem vár meg bennünket. Fel volt adva a lecke Judit néninek és Zsolt bácsinak: Hogyan tovább? Gyors töprengés és néhány telefon után összeállt az új terv. Kisvasút helyett busszal mentünk Szokolyáig, itt várt bennünket egy aranyos bácsi a kocsi elé befogott lovaival.
Több fordulóval felvitt bennünket Királyrétig. Egyik csapat gyalogolt, a másik kocsikázott, majd cseréltünk. Amikor gyalogoltunk, igazi csemegékre bukkantunk, amiket végig is kóstoltunk. Ettünk vadszilvát, almát, diót, kökényt és csipkebogyót. Egy patakparton letelepedtünk, és kedvünkre bóklászhattunk érdekességek után kutatva. Találtunk is! Megfogtunk egy szalamandrát, de Judit néni mondta, hogy engedjük el. Egyrészt azért, mert mérgező nedvet bocsát ki, másrészt, mert védett állat és mellesleg kínzás is. Békákat is összekapkodtunk, de azokat is elengedtük. Kis pihenés után elsétáltunk a „büdös” tóig, ott fára mászó versenyt rendeztünk egy érdekes, jól mászható, öreg platánfára. Az idő nagyon szaladt és indulnunk kellett visszafele, nehogy lekéssük a kisvasutat, amit már nagyon vártunk. Igazi élmény volt az út! Erdőben, patak mellett, faluban kanyarogtunk. Jó lett volna egészen hazáig ezzel menni! De sajnos Kismaros végállomás, és itt le kellett szállnunk.
Vigaszdíjul vettünk magunknak egy-két nyalánkságot, a vonat indulásáig játszottunk egy nagyot a közeli játszótéren. Közben el is felejtettük, hogy a nógrádi vár kimaradt a mai programból – a vonat késése miatt -, csak itt a végén jutott eszünkbe. Így is sok volt a látnivaló, a többit majd legközelebb! A túra végén egy kis meglepetéssel kedveskedett nekünk Judit néni, amit gyorsan be is faltunk – mesélte Vincze Mónika.

Néhány nappal később a hagyományos szüreti bál várta a Kolozsvár Iskola pedagógusait, az iskolába járó diákok szüleit, hiszen az Iskolavezetés, az Iskolaszék és a „Szülők, Tanítványok a Kolozsvár Úti Iskoláért” Alapítvány szervezte meg a mulatságot, melyet a bál fővédnöke Hajdu László polgármester nyitotta meg, mjad a Botafogó Táncegyesület növendékei latin táncokkal, míg Ayala előadóművész humoros előadásával szórakoztatta a 250 fős közönséget.
A talpalávalót a Teddy Bear Zenekar biztosította, így a vendégek csak a vacsora ideje alatt és a tombolahúzás alkalmával ültek le egy kis pihenőre. A szüreti bál végén Nádai Miklósné elnök-igazgató így búcsúzott: Viszontlátásra egy év múlva!

S még mindig nem ért véget a programok sora, hiszen október 18-án az Őszi Pedagógiai Napok keretében a Kolozsvár Általános Iskola alsó tagozatosai mutatkoztak be a kerület pedagógusainak.
Amint Nagy Krisztina, szabadidőfelelős a programról szóló beszámolójában írta, a tanítókon kívül az óvodapedagógusok is részt vettek a nevelési- oktatási szakmai műhely foglalkozásain.
-Az órák nagyon jól sikerültek, a szépen dekorált termekben a jó hangulat mind a gyerekeken, mind a közönségen látszott. A mozgalmas órákról mindenki vihetett a tarsolyába valami újat, hiszen a hagyományos módszerek mellett a Kolozsvár tanítói igyekeztek rendhagyó módon bevonni a gyerekeket a közös munkába.
A bemutató órák után bemutatkozott a Forrás Kiadó új, alsósok számára készült magyar nyelv és irodalom tankönyveivel. A Dinasztia Kiadó a legújabb taneszközökkel, tankönyvekkel lepte meg a kollégákat. A résztvevő vendégek jó hangulatban és sok új ötlettel térhettek haza a rendezvényről- számolt be a pedagógiai nap eseményeiről Nagy Krisztina.

Kapcsolódó linkek: