Menu

Orbán Viktor újabb 430 milliót vett el a XV. kerülettől

2021.01.06.

Az év utolsó napján egy „kódolt” kormányhatározattal vonta vissza az ÉPK területére tervezett Lelki Egészségközpont teljes támogatását.

A kormány a legutolsó 2020-as határozatával (2067/2020. (XII. 31.) kormányhatározat) visszavonta a XV. kerületbe tervezett Lelki Egészségközpont (LEK) teljes, 430 millió forintos támogatását – jelentette be  Cserdiné Németh Angéla szerdán. A polgármester Facebook-posztjában azt írta:  „A legutolsó tavalyi Magyar Közlöny (itt: https://bit.ly/3pUOMx0) 120. oldalán megjelent egy gyáva és sunyi mondat. Ez: „A Kormány visszavonja a H2. 1. mellékletében foglalt táblázat 3. sorát.” Képzeljék, milyen bátor ember az, aki így jelenti be azt, hogy újabb pénzt vesz el a rákospalotai, pestújhelyi és újpalotai emberektől. Ez a megjelölt sor ugyanis nem más lett volna, mint a pszichiátriai ellátás fejlesztése a Lelki Egészségközpont kialakításával. Ez most akkor nem lesz.”

Mint ismert, az önkormányzat még 2017-ben indult az Egészséges Budapest program pályázatán, majd a kormány 2018-ban döntött a volt Észak-pesti Kórház (ÉPK) területén létesítendő pszichiátriai központ létrehozásának támogatásáról.

A testület többször tárgyalt a LEK terveztetéséről, a szükséges önrész biztosításáról. Ezeket a döntéseket, az előkészítő munkát dobta sutba az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat.

„A kerület kifosztása nem kormányzás. Orbán Viktor úgy döntött, szembeszáll a rákospalotaiakkal, a pestújhelyiekkel és az újpalotaiakkal, miközben a kormányának és képviselőinek a feladata a segítségnyújtás lenne. A miniszterelnököt és a mindezt némán tűrő helyi párttársait azonban nem érdekli más, csak a politikai bosszú, a büntetés és a rombolás” – írta a polgármester, hozzátéve, a testület fideszes tagjai felléphetnének azért, hogy a pártelnöküktől ezt a pénzt – a többi elvonással együtt – visszaszerezzék.

(Cs.B.)