Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 11.

2020.12.14.

Ismét rendkívüli jogrend van érvényben, így a képviselő-testület, valamint a bizottságok hatáskörébe tartozó döntéseket a polgármester hozza meg. Ezek összefoglalóját adjuk közre.

A koronavírus-járvány miatti tavaszi veszélyhelyzet után november 4-i hatállyal ismét bevezette a rendkívüli jogrendet a kormány (aminek 90 nappal való meghosszabbítására nem sokkal később igent mondott az Országgyűlés). Az önkormányzatok esetében ez azt jelenti, hogy a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntés, amelyre alapesetben a testület, valamint a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester hatásköre lett, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A rendkívüli jogrend hatálya alatt minden olyan döntést ismertetünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

A helyi adókról és az ahhoz kapcsolódó adózás rendjéről szóló 40/2015. (Xl. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 22/2020. (Xl. 27.) önkormányzati rendelet módosítása

A helyi adókról szóló 40/2015. (Xl. 30.) önkormányzati rendeletet módosította egy novemberi rendelet: az építményadó és a telekadó mértéke emelkedett volna 2021. január elsejétől. A XV. kerületben 2015-ben nem történt adóemelés, sőt, csökkentés is történt, 2020 végén azonban a járvány okozta bevételkiesés, valamint  a kormány önkormányzati megszorításai miatt szükségessé vált a bevételek növelése. Időközben azonban a kormány rendeletet hozott, amely szerint a helyi önkormányzatok 2021-ben új települési és helyi adót nem vethetnek ki, illetve a már meglévő települési és helyi adók mértéke nem lehet magasabb, mint a kormányrendelet hatálybalépésének napján hatályos és alkalmazandó adó mértéke. Ezért kellett módosítani az önkormányzati rendeletet.

Előterjesztés

Határozat

Közbeszerzés eljárás lefolytatásához szükséges költségvetési átcsoportosítások

A határozatban szereplő átcsoportosítások alapvetően technikai jellegűek, többletfedezet biztosítása nem szükséges.

Előterjesztés

Határozat