Menu

A hajdani pestújhelyi iskolásoktól a Festészet Napja programsorozatig

2006.10.20.

Az elmúlt héten pénteken ünnepi évfolyamtalálkozók, osztálytalálkozók sorozata vette kezdetét a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ Pestújhelyi úti általános iskolájában. Idén ugyanis a századik tanévét kezdte meg a pestújhelyi oktatás.

Az elmúlt héten az 1966 előtt végzettek jöttek össze szép számmal, s idézték fel közös emlékeiket. Őket Frák Erika, elnök-igazgató köszöntötte, mjad a közös nosztalgiázás vette kezdetét: még az 1957-ben végzett osztály tanulói és osztályfőnökük is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, s beszélgettek egészen estig.
Másnap néhány méterrel odébb a Pestújhelyi Közösségi Házban kezdődött a Festészet Napja programsorozat, amely több napon át várta az érdeklődőket. Szombaton a „NAGY MESTEREK NYOMÁBAN” címmel az októberi színeket, fényeket, hangulatokat festették meg a kisebbek és nagyobbak az udvaron, majd hétfőn Kissné Breczek Margit rajztanárral beszélgetett Nagy Edit, a PEKH munkatársa a Mestersége címe…sorozatban.
Margitka régi emlékeit, első óravázlatát is elhozta magával, s mesélt arról is többek között, hogy még kisdiákként számtalan csínyt is elkövettek társaival. Bebizonyosodott a jelenlévők számára is, hogy még a rajztanár is ember.
A programsorozatban szerdán MESTEREK ÉS TANÍTVÁNYOK címmel Sipos Endre, a Fővárosi Vizuális Módszertani Központ vezető szaktanácsadója nyitotta meg a Közösségi Házban működő szakkörök vezetőinek és diákjainak alkotásaiból álló kiállítást, amely egészen november 15-ig várja a látogatókat.
Visszatérve a hétvége eseményeire – a szombati nap igazán kedvezett a programot keresőknek, hiszen számos érdekes esemény várta az érdeklődőket.
Az újpalotai szánkódombnál a hagyományos 1956 méter futás várt arra a több száz gyermekre és felnőttre, akik maguk mögött hagyva a métereket, s kegyeletüket leróva az aradi vértanúk emléktáblái előtt értek célba. Az idei évben nemcsak a kerületből, hanem más kerületekből, s az agglomerációból is érkeztek csapatok és futották le a távot. A verseny hét korcsoportban zajlott le, s a célba érkezők mind-mind a szponzorok jóvoltából ajándékokat kaptak, míg köszöntésükre az Óbudai Zeneiskola fúvószenekara is zenélt nekik. Az Emlékfutást az 56-os Szövetség XV. kerületi Szervezete, a Czabán DSE, a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola szervezte, melyhez a helyszínt a Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészete ingyenesen biztosította.
Mindeközben a kerület több pontján szintén a hagyományoknak megfelelően a takarítási akciónapon vehettek részt a lakóhelyüket és környéküket tisztábbra tevők. Az októberi hónap évek óta a kerületben a tisztasági hónap, amikor is még inkább figyelem irányul környezetünkre.
Szintén ezen a napon az Újpalotai Közösségi Házban A Panda Nemzetközi Gyermek Alapítvány és a Soong Ching Ling Magyar Gyermekbarátság Alapítvány rendezvénye volt. Idén nyáron három magyar gyermekcsoport járt Kínában illetve három kínai csoport látogatott Magyarországra. A Kínában látottakról láthattak az érdeklődők egy kis összefoglalót illetve az új pályázók fogadására és az országos „Ki mit tud?”-ra való felkészülést segítő információk hangzottak el.
A nyár folyamán két alapítványi tag is járt Tibetben, így az útról vetített képes beszámolót hoztak erre a napra.
Szombaton délután pedig a REAC érte el az oly régen várt sikert, amikor is 4:3 arányban legyőzte a Paksot idehaza. Az első félidőben 3:0-ra vezettek a hazaiak Cseri, Bárányos és Bita góljával, majd a második félidőben Nyerges egy passzból szerezte meg a REAC negyedik gólját. Ekkor valami történt, s sorra lőtte a gólokat a Paks: először Farkas, majd Heffler, míg a 90. percben Montvai fejelt a kapuba beállítva a végeredményt. Így a három pont végre itthon maradt.
Este pedig a zene kapta a főszerepet, hiszen a PeKH-ben nosztalgiázni lehetett, míg a Csokonai Művelődési Házban a görög zene kedvelői rophatták a táncot a Maskarades együttes zenéjére.