Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 10.

2020.12.08.

Ismét rendkívüli jogrend van érvényben, így a képviselő-testület, valamint a bizottságok hatáskörébe tartozó döntéseket a polgármester hozza meg. Ezek összefoglalóját adjuk közre.

A koronavírus-járvány miatti tavaszi veszélyhelyzet után november 4-i hatállyal ismét bevezette a rendkívüli jogrendet a kormány (aminek 90 nappal való meghosszabbítására nem sokkal később igent mondott az Országgyűlés). Az önkormányzatok esetében ez azt jelenti, hogy a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntés, amelyre alapesetben a testület, valamint a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester hatásköre lett, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A rendkívüli jogrend hatálya alatt minden olyan döntést ismertetünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

A Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020. (11.26.) önkormányzati rendelet Ill. számú módosítása

A költségvetési-rendelet módosítása a jogszabályi előírásoknak való megfelelés és a költségvetési rendelet II. módosítása óta eltelt időszakban a büdzsét érintő képviselő-testületi határozatok, átruházott polgármesteri hatáskörben meghozott döntések, előirányzat-változások, módosuló állami támogatások átvezetése, jóváhagyása miatt szükséges.

A költségvetés főösszege 1.515.178.003 Ft összeggel csökken. Ez elsősorban a helyi iparűzési adóbevétel előirányzat módosításából adódik.

Előterjesztés

Határozat

Melléklet 1.

Melléklet 2.

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata 2021. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelet megalkotásáról

Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet teszi lehetővé az önkormányzat gazdálkodását a 2021-es eredeti költségvetésről szóló rendelet elfogadásának és hatályba lépésének napjáig.

Előterjesztés

Kiegészítő előterjesztés

Határozat

A kerületi sportolói ösztöndíjról és egyéb sporttárgyú elismerések adományozásáról szóló 1/2019. (11.5.) önkormányzati rendelet módosítása

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján történt meg a „Kulcsár Győző Sportolói Ösztöndíj” szabályainak módosítása.

Előterjesztés

Határozat

A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 5/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosítása

A szabályok a veszélyhelyzet alatti tapasztalatok, valamint összeghatárok emelése és jogosultságok bővítése miatt változtak. A Palota gyógyszertámogatásnál és a Palota temetési támogatásnál emelkednek a támogatási összegek, a Palota karácsonyi támogatás esetében differenciálják a támogatást, a Palota adósságcsökkentési támogatásnál a jövedelemhatár emelkedik, a Palota lakhatási támogatásnál, a Palota rendkívüli települési támogatásnál, a Palota rendkívüli gyermekvédelmi támogatásnál javaslom a jövedelemhatár és a támogatási összegek is emelkednek. A Palota iskolakezdési támogatásnál bővül a jogosultak köre, immár az ötödik osztályt megkezdő gyermek után is igénybe vehető. A Palota egészségügyi támogatás igénybe vehető lesz 65 év felettiek tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeire is.

Előterjesztés

Határozat

A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/202 önkormányzati rendelet hatálybalépésével összefüggésben egyes önkormányzati rendeletek módosítása

A testület 2020. október 6-i ülésén fogadta el új Szervezeti és működési szabályzatát, ezzel összefüggésben felül kellett vizsgálni a hatályban lévő önkormányzati rendeleteket és módosítani azokat.

Előterjesztés

Határozat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testület munkatervéről

Az ülésterv január és június közötti időszakban havonként 1-1 rendes (tervezett) ülést tartalmaz. Képviselői észrevételek alapján az üléseket minden hónap utolsó csütörtökjén tartják (az eddigi első kedd helyett), 9 órai kezdéssel.

Előterjesztés

Határozat

A Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata

A Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) célcsoportjai a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, különösen a mélyszegénységben élők, a romák, a gyermekek, a nők, az idősek és a fogyatékkal élők. A dokumentum célja, hogy elemezze a településen élő hátrányos helyzetű csoportok helyzetének alakulását, és meghatározza ezen csoportok esélyegyenlőségét elősegítő célokat, kiemelt figyelmet fordítva a lakhatásra, oktatásra, egészségügyre, foglalkoztatásra, valamint a szociális helyzetre. Az előzőeken túlmenően a HEP elfogadása, illetve megléte kötelező feltételét képezi a hazai és uniós forrásból megvalósuló pályázatokon való részvételnek is.

Előterjesztés

Határozat

Az Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetői (magasabb vezetői) beosztásának ellátására vonatkozó pályázat kiírása

Előterjesztés

Határozat

Budapest XV. kerület Kerületi Építési Szabályzata (KÉSZ) eseti módosításának megindítása

A 2020 márciusában módosított KÉSZ eseti, kisebb területeket érintő módosításait az azóta jelentkező fejlesztési igények indokolják, így M3 metró északi meghosszabbítása, valamint a Széchenyi tér 4/a és 4/b alatti ingatlanokon tervezett új Plébánia és Közösségi ház építése.

Előterjesztés

Határozat

A 2021/2022. nevelési évre vonatkozó óvodai beiratkozása és tájékoztató az önkormányzati fenntartású óvodák 2019/2020. nevelési évéről

A 2021 /2022. nevelési évre az önkormányzati fenntartású óvodák esetében az óvodai beiratkozás időpontja 2021. április 26 – 2020. május 14. közötti időszak lesz. A határozathoz tartozó előterjesztés összefoglalja az előző nevelési évet és tartalmazza az önkormányzati fenntartású óvodák szakmai beszámolóit.

Előterjesztés

Határozat

A Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény által kötendő egyes bérleti szerződések jóváhagyása

Előterjesztés

Határozat

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesülettel a 2020. évi támogatás keretében megkötött közművelődési megállapodás módosítása

Előterjesztés

Határozat

Az átláthatósági megbízott 2020. évi tevékenységének beszámolója

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának Képviselő-testülete a 472/2019. (IX.21) ök. számú határozatában úgy döntött, hogy az átláthatósági megbízott az átláthatósági megbízotti tevékenység ellátásáról félévenként tájékoztatja a Képviselő-testületet. A járványhelyzetre való tekintettel a 2020. év 1. és a II. félévéről szóló beszámoló és annak mellékletei egyszerre kerültek előterjesztésre.

Előterjesztés

Határozat

A Palota-15 Nonprofit Kft. részére nyújtandó tagi kölcsön

Előterjesztés

Határozat