Menu

Hogy szebb legyen a karácsony

2020.12.21.

Az év végi ünnepekhez közeledve az önkormányzat idén is segíti a leginkább rászorulókat, hogy nekik is szép lehessen a karácsony. Ezt szolgálja a Palota karácsonyi támogatás, valamint a tartósélelmiszer-csomagok, amit ebben az évben a hivatal juttat el a lakókhoz.

A Palota karácsonyi támogatást harmadik éve igényelhették meg azok a kerületi nyugdíjasok és rokkantsági járadékban részesülők, akiknek a nyugdíja vagy járadéka nem haladja meg a havi 128 000 forintot és nem rendelkeznek egyéb jövedelemmel. Az egyszeri, 10 000 forintos támogatást idén mintegy 1500 fő igényelte meg. A támogatás teljes összege eléri a 15 millió forintot. Az utalások december második hetében megkezdődtek, így azt karácsony előtt mindenki megkapja – tudtuk meg Reiszné Naszádi Magdolnától, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály vezetőjétől.

Emellett az önkormányzat gondolt a legnehezebb körülmények között élő kerületiekre is. Közülük 250 leginkább rászoruló kap tartósélelmiszer-csomagot az ünnepek előtt. A csomagban liszt, olaj, cukor, tészta, rizs, lekvár, szaloncukor, kakaó, méz, tea, bejgli és kolbász található. A koronavírus-járvány miatt a csomagokat az önkormányzat házhoz szállítja – mondta a főosztályvezető.

Az önkormányzat a téli szünet idején is biztosítja a napi meleg élelmet az iskolás gyerekeknek, amit a Pajtás étteremben lehet majd átvenni.

„Idén a járvány miatt sajnos elmaradtak a gyerekeknek szóló Mikulás-ünnepségek, a karácsonyi ünnepélyek, az időseknek szóló adventi színházi rendezvények, műsorok. Nagyon szomorú, hogy a veszélyhelyzet miatt a személyes találkozások elmaradtak ebben az évben. Bízunk abban, hogy jövőre ez másként lesz, az élet visszatér a normális kerékvágásba. Januártól változatlanul szeretettel várjuk mindazon kerületieket, akiknek valamilyen segítségre van szükségük” – tette hozzá Reiszné Naszádi Magdolna.

Élelmiszercsomagok a rászorulóknak

Kerületünkben évek óta hagyomány, hogy a karácsonyt megelőző napokban ételosztással várják kerületi civil szervezetek, valamint politikai pártok azokat az embereket, akiknek sokszor nem jut egy tál meleg étel sem az asztalra.

A korábbi években a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, a Polgárok Palotáért Egyesület, az MSZP és a DK az újpalotai Fő téren, míg a Fidesz–KDNP a Pajtás étteremben látta vendégül a rászorulókat.

A koronavírus-járvány miatt a magyar kormány idén nem engedélyezi az ételosztásokat, hiszen a gyülekezés teljesen elkerülhetetlen az ilyen rendezvények során. A jelenlegi vírushelyzetben viszont pont az lenne a cél, hogy a kontaktusok számát minimálisra csökkentsük. Cserdiné Németh Angéla heti videoblogjában elmondta, az önkormányzat idén szárazélelmiszer-csomagokkal fogja segíteni a rászorulókat, akiket előzetesen értesítenek, hol és mikor lesz lehetőségük a csomagok átvételére. Az ételosztásokat valószínűleg tavasszal fogják bepótolni.