Menu

Fakivágás a Nevesincs-tónál: így lépett fel az önkormányzat

2020.12.17.

Mivel számos lakossági kérdés érkezett az önkormányzathoz a Szilas-patak mentén, magánterületen történt fakitermelés miatt, összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos önkormányzati lépéseket.

Mint ismert, tavaly összesen 20 hektáros területen, 9 hektár fa kivágására kaptak engedélyt az M3-ashoz közel, a Pólus Center mögötti területen magánemberek. A Szilas-patak mentén, a Nevesincs-tó közelében található területek magántulajdonban vannak. A XV. kerületnek hatásköre nem volt, hogy fellépjen a tervezett erődirtáshoz, az önkormányzat vezetése ennek ellenére számos lépést tett annak megakadályozása érdekében. Ezen lépések, illetve az eddig történtek összefoglalása következik.

  • A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben módosította a Budapest helyi jelentőségű természetvédelmi területeiről szóló rendeletét és a Szilas-(Nevesincs-)tó környékét helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította.
  • Ezt követően Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala 2019. szeptember 2-án a Budapest XV. kerület 25A és 25B erdőrészleteket határozatával megosztotta. Közel 20 hektáros területre – amely 0,30 ha kivételével természetvédelmi terület – fakitermelési engedélyt adott a tulajdonosok erdőgazdálkodási képviselőjének.
  • A fakitermelés megkezdésekor lakossági bejelentések érkeztek idén nyár elején a polgármesteri vezetéshez.
  • 2020 augusztusában Cserdiné Németh Angéla polgármester meghatalmazta dr. Matlák Gábor alpolgármestert, hogy az önkormányzat érdekeinek érvényesítése érdekében az erdőrészlet tulajdonosaival tárgyalásokat folytasson.
  • Az ingatlan tulajdoni lapján 269 darab tulajdonjogot megállapító bejegyzés szerepel. Az ingatlan jelentős része erdő, kisebb része kivett saját használatú út művelési ág szerint nyilvántartott. Az alpolgármester haladéktalanul elkezdte a tárgyalásokat a tulajdonosokat képviselő erdőgazdálkodóval.
  • Több tárgyalás is zajlott az alpolgármester és Lillik György erdőgazdálkodó között. A tárgyalások a fakitermelés felfüggesztésének feltételeiről szóltak.
  • Cserdiné Németh Angéla polgármester a 2020. augusztus 25-i képviselő-testületi ülésen napirend előtti felszólalásában tájékoztatta a képviselőket a természetvédelmi területen tervezett fakivágásról és az önkormányzat addig megtett lépéseiről.
  • A polgármester 2020. október 1-ére a Szántóföldi sporttelepre egyeztető tárgyalásra hívta az érintett terület tulajdonosait.  A jelenlévő tulajdonosok szóban beleegyeztek, hogy amennyiben rövid időn belül a képviselő-testület kötelezettséget vállal a terület közérdekből történő kisajátítást megelőző adás-vételi szerződés kezdeményezésére, akkor nem folytatják a fakitermelést.
  • A képviselő-testület október 6-i ülésén a polgármester előterjesztését a kisajátítással kapcsolatban megtárgyalta. A képviselők döntöttek arról, hogy a polgármester készíttessen két értékbecslést a területre vonatkozóan, kezdje meg az egyeztetést az adás-vételi szerződésekről a földtulajdonosokkal, illetve a sikertelen egyeztetések esetén a 2021. februári testületi ülésre készüljön beszámoló az addig végzett tevékenységről, valamint a kisajátításra döntés-előkészítés történjen.
  • Feltételként a képviselő-testület a fakivágás azonnali megszüntetését kérte
  • 2020. október 9-én öt független igazságügyi szakértőt kért fel a polgármester értékbecslés benyújtására, melyből egy szakértő tett ajánlatot.
  • Lillik György erdőgazdálkodó 2020. október 12-én levelet írt a polgármesternek, amelyben kifogásolta, hogy az október 1-i tulajdonosi gyűlés után nem kapott megkeresést. Jelezte, hogy a polgármesteri megbízottal folytatott tárgyalások elhúzódása neki jelentős késést eredményezett, valamint a fakitermelést leállítani, késleltetni nincs lehetősége.
  • Ezt követően 2020. november 2-i tájékoztató levelében Cserdiné Németh Angéla polgármester leírta Lillik Györgynek, hogy a képviselő-testület 2020. október 6-i ülésén sürgősséggel napirendre vette a Szilas patak menti erdőrész tulajdonjogáról szóló előterjesztést. Továbbiakban ismertette a képviselő-testületi döntéseket. Végül felhívta az erdőgazdálkodót, hogy a fakitermelést függessze fel, ellenkező esetben az önkormányzatnak az erdőterület tulajdonjogának megszerzése nem áll érdekében, ha a képviselő-testületi döntések meghiúsulnak.
  • A fakivágás a Szilas-patak mentén, a Nevesincs-tó közelében továbbra is folyamatban van.

(Cs.B.)