Menu

Tűzszerész Nap
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.10.04.

Szeptember 28-án a Tűzszerész Nap alkalmából ünnepélyes állománygyűlés volt a Szentmihályi úton található Irinyi János Laktanyában.

Hatvanegy évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg ugyanis Magyarországon az első aknakutató egység, s itt a kerületi laktanyában állomásoznak a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tisztjei és katonái.

Az állománygyűlésen, melyen részt vett Hajdu László polgármester és Anda Árpád dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnok-helyettese is, először a Homoktövis Általános Iskola kórusa tartott rövid műsort (karvezető: Szaniszló Lajos), majd Hajdu Gábor mk. ezredes a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka szólt az egybegyűltekhez.
-A tűzszerészek számára e nap talán a legkiemelkedőbb mind közül hisz ezen a napon az alakulat fennállásának immár 61. évfordulóját ünnepelhetjük, és mint a Magyar Honvédség egyik legrégebbi alakulata büszkén tekintünk vissza múltunkra és reményteljesen nézünk a jövő elé.
E nap tehát a megemlékezésé. A mögöttünk hagyott időszak felidézése és a közelmúlt történései számvetésére késztetnek minket és a mindennapok rohanásában egy pillanatra megálljt parancsolunk önmagunknak, hogy fejet hajthassunk hőseink előtt akik a legdrágábbat, – életüket áldozták a hazáért.
Ami a történelem óráján csak egy tűnő másodperc, az nekünk, tűzszerészeknek. mai napig munkát adó felelősség.
Álljunk meg tehát egy percre, s elevenítsük fel múltunkat, idézzük fel gyökereinket, honnan, hogyan indultunk, milyen utat jártak be elődeink, milyen események eredménye az, hogy most itt ünnepelhetünk.
A II. világháború hadműveletei 1944. szeptember 20-tól 1945. április 4-ig tartottak. Hazánk területe közel fél évre hadszíntérré változott. Bár a németek előtt már nyilvánvalóvá vált, hogy képtelenek feltartóztatni a szovjet csapatokat, a következményekkel mit sem törődve, óriási katonai erőket vontak össze Magyarországon.
A védelemre berendezkedő csapatok aknamezőket telepítettek a főbb útvonalak, fontosabb objektumok környékén, az erdőkben, a szántóföldeken, lakott településeken. A legkülönfélébb típusú aknák, bombák, gránátok, lőszerek tömege került a föld alá vagy a föld felszínére, nem is beszélve a támadók arzenáljáról.
Városaink, falvaink, mezőgazdasági területeink, szárazföldi és vízi útjaink elaknásítása gátolta az újjáépítő és a termelőmunka megindítását.
Az élet elindulásának feltétele volt tehát, országunk területének megtisztítása a háború eme életveszélyes hulladékától.
Az aknaszedésre önként jelentkezett hadifoglyokból alakult meg az első magyar aknakutató zászlóalj, a bolgár Dimov őrnagy vezetésével.
Ezzel párhuzamosan helyi polgári és katonai hatóságok is szerveztek önként jelentkezőkből aknakutató járőröket. Ezek már hosszabb ideje eredményesen működtek, amikor a Honvédelmi Minisztérium felállításuk jogosságát elismerve szabályozta működésüket. Az 1945. szeptember 28-i rendelet így intézkedik: A honvéd kerületek székhelyein a SZEB engedélye alapján 1-1 aknakutató szakasz felállítását rendelem el. Ezek a kerületi parancsnokságok székhelyein felállított aknakutató századok alakulatunk első jogelődjei, így lett szeptember 28-a a mindenkori tűzszerész alakulatok születésnapja.
1946-tól a mentesítés vezetésével a Műszaki Vezetési Törzset bízták meg. Az akna és lőszermentesítést két önálló század végezte. A munkák nagysága miatt néhány hónap múlva újabb század megalakítása vált szükségessé.
1947. júliusában pedig az állami és katonai vezetés elismerte, hogy további erők szervezésére van szükség. 1947 július 23-án megjelent rendelet elrendeli az 1. Aknakutató zászlóalj felállítását.
Ebben az időszakban elődeink több százezres nagyságrendben semmisítettek meg robbanótesteket, de a munka közben több száz tűzszerész vesztette életét, vagy vált egész életére rokkanttá. Emléküket 1999-től emléktábla hirdeti a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán.
1948-ban Budapest székesfőváros tanácsa csapatzászlót adományozott az egységnek munkája elismeréséül.
1951-ben az alakulatot felszámolták, de az újabb tragédiák sorozata következtében az akkori felső vezetés belátta rossz döntését, és 1951 végén a Légoltalom Országos Törzsparancsnokság keretén belül újjászerveződött egy egész tűzszerész század. A feladat azonban megkövetelte, hogy 1953-ban felálljon egy nagy létszámú zászlóalj a honvédség keretein belül is.
1964-ben összevonták a honvédség aknakutatóit és a légoltalom tűzszerészeit a hadihajós dandár alárendeltségébe. Ez a történelmi házasság, a szoros kapcsolat hadihajósokkal a mai napig fennáll.
1975. január 1-vel a Honvédelmi Minisztérium utasítására megalakult az 1. Önálló Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj.
Az eltelt években a változó politikai és társadalmi környezetben, a haderőreform közepette, az állandó változások, átszervezések mellett csak egyvalami volt változatlan: napi teendőink, az ország területén talált robbanótestek hatástalanítása, megsemmisítése.
Az egyre szaporodó lakossági bejelentések vételére 1978-tól folyamatos ügyeletszolgálat kezdte el a működést.
1983-ig a hagyományos tevékenység mellett a zászlóalj végezte az állambiztonsági tűzszerész munkát is. Amikor felállt a BM tűzszerész szolgálat, szakembereket adtunk át és képzésükben is részt vettünk.
1985-ben a főváros, az élő katonai alakulatok közül elsőként emlékművet adományozott a tűzszerészeknek a Logodi utcában, melyre minden év szeptember 28-án, így ma is elhelyezzük a megemlékezés koszorúit.
2001-ben alakulatunk elköltözött a hosszú évekig otthont adó Petőfi laktanyából. Velünk költözött a felszámolt Honvéd Folyami Flottillából szerveződött hadihajós alosztály. A Szárazföldi Parancsnokság irányítása alól átkerültünk az Összhaderőnemi és Logisztikai Támogató Parancsnokság alárendeltségébe.
2002. január 1-től zászlóaljból ezreddé alakultunk: nevünk immár Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred lett.

Az azóta eltelt négy évben is keményen dolgoztunk. A bejelentések sorra érkeztek, s mi hatástalanítottunk földön és vízben, a közös célok, az együttes munka, a közös programok egy
egységgé kovácsolta a valaha két önálló alakulatot: a tűzszerészeket és hadihajósokat.
A 2005. szeptember 28-a óta eltelt egy évet mérlegre téve el lehet mondani: igen nehéz, mozgalmas évet hagyunk hátunk mögött. Rengeteg változás, fejlesztés és eredmény született, de sajnos voltak veszteségeink is. .
2005. október 15-től az alakulatnál parancsnokváltás történt. Molnár Sándor mk. ezredes nyugállományba vonult.
Már a tavalyi évfordulós ünnepséget beárnyékolta a mindenki által ismert eljárások sora.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a vizsgálatok lezártával kollégáinkat immár újra a sorainkban üdvözölhetjük. Nem mindenkit. Kiváló járőrparancsnok bajtársunk, Berente Péter zászlós február 11-én autóbalesetben elhunyt. Mélyen megrendültünk halálhírén, hisz sokan szerettünk őt. Szakmai tudása, kimagasló emberi értékei példaként szolgálhatnak az állomány számára.
Még fel sem ocsúdtunk gyászunkból, mikor újabb tragédia rázta meg alakulatunkat. Május 23-án, a szolnoki kiképzőbázison kiképzési előkészületek közben váratlan robbanás történt, amelyben Kiss Róbert őrnagy, posztumusz alezredes életét vesztette. Két másik társunk is súlyosan megsérült, hála az égnek, mostanra már lassan felépülnek és – legalább ők visszatérhetnek közénk.
Kiss Róbert alezredes neve felkerült a Hadtörténeti Intézet és Múzeum falán lévő Hősi Halottaink előtt tisztelgő emléktáblára. A mai napon Robi emlékére fát ültetünk ünnepélyes keretek között, a szokásos várbeli ünnepség keretén belül.
Halottaink emlékét kegyelettel megőrizzük.
Külön köszönet azoknak a járőrparancsnokoknak és a beosztott állománynak, akik a tragédia másnapján, a sokk kábulatából alig ocsúdva önként vállalták, hogy felveszik a munkát és a friss gyász terhe alatt képesek voltak hibátlanul elvégezni a napi járőr tevékenységet.
Köszönöm az egész személyi állománynak a kitartását, szakmai és emberi helytállását, amit ezekben a nehéz időkben tanúsított. Összetartásuk, az egységbe vetett hitük, segíteni akarásuk, emberségük minden tiszteletet megérdemel.
Szükség is volt minden erőnkre, hiszen ez az év a kihívásoké is volt egyben. A legnagyobb az idén januártól induló új képesség kialakítása.
Ezzel az ezred tevékenységi köre bővült a missziós feladatokkal és az improvizált robbanótestek felderítésére való képességgel is. Ez az alegység már nemcsak emberi erőforrásokat használ fel tevékenységéhez, hanem robbanószer kereső kutyákat is. Nem kis feladat volt, de sikeresen teljesítettük: mostanra a speciális század, első szakasza felállt, a tűzszerész és kutyavezetői vizsgák lezárultak. Nemsokára reményeink szerint elindul a második
szakasz toborzása és kiképzése is.
Augusztus 24-én sajtónyilvánosság mellett megtartottuk hivatalos bemutatónkat az új képesség kialakításával kapcsolatban, amiről pozitív visszajelzéseket kaptunk. Az új, speciális szakaszból négy fő már Afganisztánban teljesít szolgálatot. Kiérkezésüket követő első héten
már ők biztosították a helyszínt egy támadásnál. A múlt héten pedig egy időzített robbanószerkezetet hatástalanítottak sikerrel.
Egy üdítő színfolt a sok felkészülés és napi munka közepette, bár sokuknak ez is rengeteg munkát adott: Július 22-én a Hadihajózás Napja alkalmából a Támogató Ezreddel közösen megrendezésre került a már hagyománnyá váló Nyílt Nap. A hadikikötőben megtartott színes rendezvényt szívesen látogatja a nagyközönség. A civil lakosság köréből hozzánk érkezett köszönőlevelek bizonyítják, megéri a sok munkát.
Közben az alaprendeltetésből adódó feladatok végrehajtásához erősítést kaptunk: nagy örömünkre idén első osztályú tűzszerész fokozat megszerzése után új járőrparancsnokokat avathattunk: Strak Vince törzsőrmester Kiss Henrik őrmester és Érsek János őrmester személyében. Sok munka, tanulás van a hátuk mögött, gratulálunk és munkájukban sok sikert kívánunk nekik.
Szükséges és fontos az utánpótlás biztosítása, mert a mindennapok adnak feladatot bőven. Az idei statisztikai adatok szerint:
1821 bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre
Elintéztünk 1791 bejelentést, ebből 604-t soron kívül.
A megsemmisített robbanótestek tömege elérte a 114873 kg-ot. Ez 1124 db robbantással járt.
Eközben felhasználtunk 6337,4 kg robbanóanyagot.
Az előtalált robbanótestek száma 251 104 db, kézigránát 736 darab, akna 249 db, aknavetőgránát 1248 db, tüzérségi lövedék 14 000 db, bomba 108 darab, gyalogsági lőszer 221026 darab, egyéb 13 737 db.

A napi bejelentések elintézése során átvizsgáltunk 15 881 m2-t.
A feltételezett robbanótestek felkutatása során átvizsgáltunk 1,5 hektár m2-t. Mindeközben járőreink megtettek közel 11 O 000 km
Az elmúlt év különleges bejelentéseink, nagyobb horderejű munkáink közül néhány:
Még a tavalyi évben, október 27-én az Északi Vasúti Összekötő hídnál Kovács Gyula törzsőrmester vezetésével a hadihajósok közreműködésével először egy, majd november 14-én még kettő darab 500 kg-os amerikai gyártmányú bombát emeltünk ki a Dunából.
02.17.-én Szalai Attila zls. Budapest XI. kerületében egy építési területen szintén egy 500 kg-os amerikai rombolóbombát hatástalanított.
03. 27-31. között Zámoly külterületén, a hadszíntérkutatók bejelentése alapján 47 db különböző tüzérségi lövedéket, 108 db aknagránátot, 41 db kézigránátot, 15 kg vegyes gyalogsági lőszert, és 17 db egyéb robbanótestet semmisítettek meg járőreink összesen 912 kg tömegben.
04.27 -én Szolyka Péter zls. Kömlődön 94 db 42 M kézigránátot és 60 kg gyalogsági lőszert szállított el.
05.16-án Pásztor István főtörzsőrmester Budapesten a XVI. Kerületben 54 db 81 mm-es német aknagránátot talált. . .
07.31 és 08. 01. között Szolyka Péter zls. és Szalai Attila zls. Kótajon, úti közmű fektetési munkálatok során előtalált robbanótestek felkutatását hajtotta végre. Előtalálásra és megsemmisítésre került 124 db 42M Vécsey kézigránát valamint 32 kg vegyes gyalogsági lőszer.
09.08.-án Régi László zls. Iváncsa település közelében épülő halastó területén talált elő és semmisített meg 117 db 10,5 cm-es magyar rombológránátot, valamint 58 db gyújtószerkezetet, és végül 03.01.-től 08.25-ig folyamatos tűzszerész feladatot hajtottunk végre a Budapest IV. kerületéhez tartozó MO-s körgyűrű épülő szakaszán, melynek során elintézésre került 96 db bejelentés, mialatt megsemmisítésre került több, mint 17.000 db különböző robbanótest, illetve robbanótest maradvány több, mint 35 tonna tömegben.
Az MH HTEK Vegyi Védelmi Raktárában tárolt 23 373 db különböző típusú jelző és piropatron megsemmisítését Kiss Róbert posztumusz alezds. vezetésével.
Az MH VEK 6. Inkurrencia Tároló Raktárában tárolt pirotechnikai anyagok megsemmisítését február 17 -én Kiss Róbert posztumusz alezredes vezetésével. Megsemmisítésre került 48792 db különböző pirotechnikai anyag.
Az MH VEK Műszaki Harcanyag Raktárában tárolt különböző gyújtószerkezetek és pirotecnikai anyagok megsemmisítését február 16-án Kiss Róbert posztumusz alezredes vezetésével. Megsemmisítésre került 174 900 db különböző gyújtószerkezet és 73 270 fm robbanó gyújtózsinór.
Az MH VEK Központi Harcanyag Bevizsgáló Részlegnél selejt minősítésű lőszer alkatelemek megsemmisítését február 17 -én Kiss Róbert posztumusz alezredes vezetésével. Megsemmisítésre került 35 db különböző űrméretű tüzérségi lövedék és 1566 db lőszer alkatelem.
Az MH HTEK Isaszeg Repülőműszaki Anyagraktárban tárolt különböző pirotechnikai anyag megsemmisítését 811,6 kg tömegben július 03-án és 04-én Baksa Tamás ftörm. Vezetésével.
Az MH VEK recski Műszaki Harcanyag Raktár területének műszeres és vizuális átvizsgálását május 29. És június 09. között átlagosan 10 fővel, melynek során átvizsgálásra került műszeresen 16450 m2″ vizuálisan 14200 m2.
Az MH VEK devecseri 6. Inkurrencia Tároló Raktár területének műszeres és vizuális átvizsgálását május 29. És június 21. Között átlagosan 10 fővel, melynek során átvizsgálásra került műszeresen 25 000 m2, vizuálisan 250 000 m2. . A MH HTEK Isaszeg Repülőműszaki Anyagraktárban tárolt különböző pirotechnikai anyag megsemmisítését 390,5 kg tömegben augusztus 08-ám Baksa Tamás főtörzsőrmester vezetésével.
Ne feledkezzünk el az idei nagy árvízről sem, ami szintén próbára tette erőinket. Többen napokra beköltöztek a laktanyába. Előbb áprilisban a Duna áradását követtük Nagymarostól- a hadikikötőig, majd a tiszai védekezésben a legveszélyesebb gátszakaszokon végeztük a munkánkat. Büszkeséggel tölthet el mindenkit, hogy tűzszerészeink és hajósaink vállvetve egyaránt legények voltak a gáton. Ezen túl technikai felszereltségünk bővült. Közel 230 millió forint értékben kerültek alakulatunkhoz új felszerelések, gépjárművek, anyagi-technikai eszközök az új képesség felállításához, és a tűzszerész tevékenység fejlesztéséhez. Az új felszerelések ‘korszerűek, modernek, elérik a XXI. század színvonalát, nagyban hozzájárulnak feladataink kényelmesebb, biztonságosabb elvégzéséhez.
Megnyugodva vehetjük tudomásul, hogy katonáink nemcsak szolgálatban, de a családi „frontvonalon” is híven szolgálják kis hazánkat. Idén 9 gyermeknek örülhettünk és várunk még ötöt. Örülünk a kis jövevényeknek, gratulálunk a boldog apukáknak, anyukáknak, sok
boldogságot kívánunk nekik! /
Köszönöm kitartásukat, szakmai helytállásukat és emberi tartásukat a nehéz időkben. Köszönöm, hogy mindig, mindenhol helytálltak, ahol kellett, hogy megtartották, elkötelezettségüket, hitüket ebben a gyönyörű-nehéz hivatásban.
A továbbiakban is kívánok munkájukhoz erőt, kitartást, és, egészséget. Sikereket a szakmai életben és boldogságot a magánéletükben!- mondta Hajdu Gábor.

Beszédét követően kitűntetések átadására került sor:

A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere elöljáró parancsnokai javaslatára, beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül
Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát Ciráki Tamás őrnagy,
Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát Jansik Attila zászlós és Pajtli Norbert főtörzsőrmester kapta.
A nemzetközi szervezet felkérésén alapuló külföldön teljesített katonai szolgálatának elismeréséül
Békefenntartásért Szolgálati Jelet Csóti Péter hadnagy érdemelte ki.

Hajdu Gábor mk. ezredes a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka elöljárói parancsnokai javaslatára beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül Nemzeti Ünnepünk, október 23-a és a Tűzszerész Nap, szeptember 28-a alkalmából pénzjutalomban részesítette
Zsolnay Gábor főtörzsőrmestert
Nagy Norbert főtörzsőrmestert
Szlivon Judit főtörzsőrmestert

Emlékérmet és oklevelet vehetett át Szabó Péter nyugállományú százados a Tűzszerész és Aknakutató Bajtársi Egyesület és a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred között végzett eddigi áldozatkész munkája elismeréseként.

Emléklapot kapott Szaniszló Lajos és a Homoktövis Általános Iskola kórusa az ünnepi állománygyűlésen előadott színvonalas műsorért.

Emléktárgyat Marsi Pál r. alezredes, míg
tárgyjutalmat Veres Beatrix r. főhadnagy
Lekli Sándor r. főtörzszászlós
Demeter István r. főtörzszászlós vehetett át.

II.osztályú Honvéd tűzszerész fokozatot kapott
Szabó Tamás törzsőrmester

III.osztályú Honvéd tűzszerész fokozatot pedig
Ember István hadnagy
Lepsényi István hadnagy
Nagy Balázs törzsőrmester
Csorba Zoltán sz. szakaszvezető
Lemberger Sándor sz. szakaszvezető
Nagy László sz. szakaszvezető
Hegedűs Tamás sz. tizedes
Kovács Balázs sz. tizedes
Tarcsi Zsolt sz. őrvezető kapott.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló