Menu

Mit kell tudni a szavazásról

2006.09.20.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására 2006. október 1-én (vasárnap) kerül sor.
A szavazókörökben a szavazás napján 6 órától 19 óráig lehet szavazni. Szavazni csak személyesen lehet.

A szavazássorán a választópolgár a személyazonosságát és lakcímét az alábbiakban felsorolt érvényes igazolványok bemutatásával igazolhatja:

  • Lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvánnyal, vagy
  • Érvényes lakcímigazolvánnyal ÉS:
    • érvényes személyazonosító igazolvánnyal, vagy
    • érvényes útlevéllel , vagy
    • érvényes kártya formátumú (2001. január 1. után kiállított) vezetői engedéllyel, vagy
    • érvényes útlevéllel és EGT (EU Gazdasági Térség) tartózkodási engedéllyel (EU-s állampolgár esetén).

Amennyiben a választópolgár 2006. július 11. előtt bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik, úgy módja van a lakóhelyén kívül igazolással a tartózkodási helyén szavazni.

Mozgóurnás szavazásra van lehetőség, ha a választópolgár mozgásában korlátozott és nem tudja felkeresni a lakóhelye szerint illetékes szavazókört.
Mozgóurnás szavazás iránti igény bejelentése a választás napja előtt a helyi választási irodánál, választás napján a szavazatszámláló bizottságnál lehetséges.
A mozgásában gátolt személy, akinek a lakóhelye nem a szavazókör területén van, szavazásra csak akkor jogosult, ha rendelkezik igazolással.

Kerületünkben a választópolgárok a polgármester-, a választókerületi képviselő-, a főpolgármester választásához és a fővárosi közgyűlés tagjainak választásához kapnak szavazólapot.
A kisebbségi önkormányzati képviselők választására a kerületben a Czabán Általános Iskolában kerül sor. (Szőcs Áron u.- Beller I. u. sarok) Ebben a szavazókörben csak azok a választópolgárok szavazhatnak, akik felvételüket kérték a kisebbségi névjegyzékbe!
A választás eredményét honlapunkon, valamint a internet címeken tekinthetik meg majd a választópolgárok.

Jogorvoslatok!

A szavazatszámláló bizottság tevékenysége elleni kifogást a helyi választási bizottsághoz lehet benyújtani.
A szavazatszámláló bizottság döntése elleni fellebbezést az elbírálásra jogosult választási bizottságnál kell előterjeszteni, így:

  • a bizottságnak a kerületi választást érintő döntései elleni fellebbezésről a helyi választási bizottság határoz,
  • a bizottságnak a kerületi választást és a területi önkormányzati vagy főpolgármester-választást egyaránt érintő határozata elleni fellebbezésről a helyi választási bizottság határoz,
  • a bizottságnak a kizárólag fővárosi közgyűlési választást érintő döntései elleni fellebbezést a területi választási bizottság bírálja el.

Dr. Nagy Antal
HVI vezető