Menu

Tájékoztatás a szabadságról és a rendről – Hajdu László országgyűlési képviselő nyilatkozata

2006.09.19.

Tisztelt XV. kerületi Barátaim!

Hetek óta hallható, hogy nagy demonstrációk lesznek. Spontán tüntetések, majd szeptember 16-án – az ismeretlen körülmények között nyilvánosságra került a balatonöszödi munkaértekezlet kazettái – mintegy gyújtógyertyaként lettek a tűntetések ösztönzői. Ez jól jött az országos szervezettségű demonstráció szervezőinek.

A kerület országgyűlési képviselőjeként úgy ítélem meg a helyzetet, hogy Magyarországnak, Budapestnek és a mi kerületünknek nyugalomra és rendre van szüksége. Az országunk szabadságának és méltóságának megőrzése, illetve megerősítése közös feladata a kormánynak, valamint a parlamenten belüli és kívüli demokratikus pártoknak egyaránt. Felelősségünk van nekünk helyi polgároknak is, ezért volt megdöbbentő látvány számomra, hogy XV. kerületi lakosok is ott voltak a rendőrséggel folytatott értelmetlen harcban. Mi több a televízió képernyőjén az ország és a nézők szerte a világon láthattak, olyan rákospalotai önkormányzati képviselőt is rendőröket dobálni akit eddig törvénytisztelő helyi politikusként ismertünk.
A Magyar Köztársaság Országgyűlésében a választók – nagy többségének akaratából helyet foglaló országgyűlési képviselőként ezúton is kifejezem azon meggyőződésemet, hogy a demokráciát és a szabadságot csak a rendért viselt közös felelősség óvhatja meg.
A rendszerváltás legfontosabb vívmányai – véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezéshez és politikai szerveződéshez való jog – csak akkor érvényesülhetnek maradéktalanul, ha azok gyakorlása együtt jár azzal, hogy a különböző ideológiai áramlatok, világnézetek és demokratikus politikai erők képviselői kölcsönösen tisztelik, óvják egymást.
Egy alkotmányos köztársaságban a demokrata nem fél, és nem is kelt félelmet senkiben, mert a rend nem jelent veszélyt a szabadságra, a szabadság pedig nem fenyegeti a rendet. Magam elutasítom az erőszak eszközének alkalmazását, a köztörvényes cselekedeteket és a félelemkeltés MTV székház előtt bemutatott alkotmányon kívüli módszereit.
A demokrácia, a Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése elegendő eszközt ad minden politikai erő, civil mozgalom és állampolgár számára ahhoz, hogy véleményének, nézeteinek vagy akár tiltakozásának hangot adhasson.
Az MTV előtt és az épületen belül történtek – ezeken a tág alkotmányos kereteken túlléptek. A mindannyiunkat megillető szabadsággal visszaélve épp a szabad Magyarország legfontosabb közös értékeit, a rendet és a nyugalmat súlyosan veszélyeztették.
A XV. kerület Rákospalota, Pestújhely és Újpalotai országgyűlési képviselőjeként felelősséget érzek az ország rendjéért, a budapesti polgárok biztonságáért. E felelősségérzetemtől vezérelve ezért kérem a kerületben élőket, mi XV. kerületiek mutassunk példát a jogkövető magatartásunkkal. Tudom és biztos vagyok abban, hogy itt jogot tisztelő, a közérdeket és az erkölcsöt tisztelő kerületi lakótársaink jó példával járnak ezúttal is.

Budapest, 2006. szeptember 19.

Tisztelettel:

Hajdu László
országgyűlési képviselő
polgármester