Menu

Közlemény

2020.11.12.

Fontos változások a kerületi sportlétesítmények vonatkozásában.

A koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény 1. §-a értelmében a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére elrendelt veszélyhelyzettel összefüggően sajátos szabályokat állapított meg.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) (3) bekezdés kimondja, hogy tilos – a (4) bekezdés szerinti kivétellel – a közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlása. A (4) bekezdés értelmében ezeket a (3) bekezdés szerinti védelmi intézkedéseket nem kell alkalmazni a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára tartott edzés és sportrendezvény alkalmával.

A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Sporttérvény) 1. § (3) bekezdése értelmében versenyszerűen sportoló az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt.

A Korm. rendelet értelmében a versenyszerűen sportolók számára edzések, mérkőzések zárt kapu mellett megszervezhetők, de a koronavírus-világjárvány terjedését figyelembe véve, a kerületi lakosok egészségvédelmét szem előtt tartva a tegnapi nappal visszavonásig elrendeltem az önkormányzati tulajdonú sportolásra alkalmas létesítmények használatának szüneteltetését.

Döntésemet felelősségteljesen, a kerület lakosságának védelme érdekében hoztam meg, a koronavírus-világjárvány jelenlegi terjedését figyelembe véve ezt tartom a helyes döntésnek. (Döntésemben megerősített, hogy a sportági szakszövetségek is lehetőséget biztosítottak a sporttevékenység felfüggesztésére, például a Magyar Labdarúgó Szövetség bejelentette, azok az NB III-nál alacsonyabb osztályú csapatok, amelyek nem tudnak, vagy nem kívánnak kiállni az adott bajnoki mérkőzésen, egyoldalúan új időpont kitűzését kezdeményezhetik, amelyhez az MLSZ hozzájárul, akár több alkalommal is, tehát a mérkőzések halasztásának nincs következménye a sportszervezetekre nézve.)

A sportlétesítmények használatának felfüggesztéséről szóló döntésemet követően a sportszervezetek, valamint a sportolók és hozzátartozóik részéről folyamatosan érkeztek hozzám a megkeresések, amelyben kétségbe vonták döntésem helyességét, és a sportszervezetek működésének ellehetetlenítésével vádoltak meg.

Ezért úgy döntöttem, hogy a mai nappal az alábbiak szerint módosítom az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények használatának felfüggesztéséről szóló döntésemet.

A mai naptól a Sporttörvény szerint versenyszerűen sportolók számára a nyitva tartó sportlétesítmények a következők:

  • Budai II László Stadion (1152 Budapest, Széchenyi tér 8-10.)
  • Szántóföld utcai Sporttelep (1151 Budapest, Szántóföld út 3.)
  • Vasgolyó utcai Sporttelep (1158 Budapest, Vasgolyó utca 51.)
  • Sződliget Ház (1151 Budapest, Sződliget utca 24-30.)
  • Intézményi műfüves pályák
  • Czabán Általános Iskola (1152 Budapest, Széchenyi tér 15.)
  • Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium (1156 Budapest, Kontyfa u. 5.)
    Szent Korona Általános Iskola (1155 Budapest, Szent Korona útja 5.)
  • Budapest XV. Kerületi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola (1151 Budapest, Fő út 70.)
  • Budapest XV. Kerületi László Gyula Gimnázium és Általános Iskola (1157 Budapest, Kavicsos köz 4.)
  • Hartyán Általános Iskola (1157 Budapest, Hartyán köz 2-4.)
  • Budapest XV. Kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola (1151 Budapest, Kossuth utca 51.)
  • Edőcs István Ökölvívó Sportegyesület (1151 Budapest, Kert köz 1.)

A sportlétesítmények használatával kapcsolatban a következőket rendelem el:

  1. A sportlétesítményeket a sportszervezetek csak saját felelősségükre használhatják. Az Önkormányzat semmilyen felelősséget nem vállal az esetleges megbetegedések miatt.
  2. A Rendelet 6. § (1) – (2) bekezdése értelmében a sportrendezvényen nézőként tartózkodni tilos. A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható. Ennek következtében a sportlétesítmények területére csak a sportszervezetek munkatársai (sportvezetők, edzők, szakmai segítők), a sportszervezetek versenyszerűen sportoló tagjai, valamint az adott sportági szakszövetség munkatársai (játékvezetők, szövetségi ellenőr) léphetnek be. A sportlétesítményekbe a belépés és kilépés kizárólag egy bejáraton történhet. A zárt körülmények biztosításáról a sportlétesítményt használó sportszervezet köteles gondoskodni, a Korm. rendelet 13. §-ában meghatározott kötelezettségek, és a 22. §-ában meghatározott jogkövetkezmények a sportszervezeteket terhelik.
  3. A sportlétesítményeket edzés vagy sportrendezvény céljából csak versenyszerűen sportoló használhatja. A használókat az Önkormányzat folyamatosan ellenőrizni fogja, ellenőrzés esetén a sportszervezetet köteles bemutatni azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy a használó versenyszerűen sportoló.
  4. A sportlétesítménybe csak lázmérést követően lehet belépni, ha az érintett személy testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket.  A lázmérést a sportlétesítmény bejáratánál kell elvégezni. A lázmérésről és az esetleges intézkedésekről a sportszervezet köteles gondoskodni.
  5. Az egészségvédelmi intézkedések betartásáért és betartatásáért a sportlétesítményt használó sportszervezet vezetője a felelős.
  6. Amennyiben a sportlétesítményt használó sportszervezet tudomására jut, hogy a sportszervezet versenyszerűen sportoló tagja, edzője, sportvezetője, vagy mérkőzések esetén a vendég csapat játékosai, edzői és a játékvezetők közül bárki igazoltan koronavírus fertőzött, vagy olyan személlyel került kapcsolatba, aki koronavírus fertőzött, ezt haladéktalanul köteles jelenteni a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztályának és a sportlétesítményeket üzemeltető Gazdasági Működtetési Központnak.
  7. Amennyiben a sportlétesítményt igazoltan koronavírus fertőzött személy használta, a szükséges fertőtlenítő takarítást a sportszervezetnek kell elvégeznie a saját költségén, ennek megtörténtét igazolnia kell a működtető Gazdasági Működtetési Központ felé.
  8. A sportlétesítményeket működtető Gazdasági Működtetési Központ a használatról jelenléti ívet vezet. A sportszervezet köteles együttműködni a jelenléti ív kitöltésében.
  9. Az emberi erőforrások minisztere 14/2020. (XI. 10.) EMMI határozatának 6. pontja értelmében a szakgimnáziumban a gyakorlati nevelés-oktatás az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett jelenléti formában is megtartható, ezért a Sződliget Ház esetében a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium a szükséges tantermeket tanórák megtartása céljából használhatja.

A Tanuszodára, az AST Testkultúra Szalonra, a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarán található műfüves pályára, a Csokonai Kulturális Központra és a Pajtás Étteremre meghozott rendelkezések továbbra is érvényben maradnak.

 

Budapest, 2020. november 12.

Cserdiné Németh Angéla
polgármester