Menu

Díszpolgárok és döntések

2020.11.06.

A rendkívüli viszonyok miatt a keddi testületi ülés előtt került sor több elismerés átadására és természetesen több fontos határozat is született.

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a keddi testületi ülés, ennek első mozzanataként Budapest XV. kerület Díszpolgára címet vehetett át Mécs Imre, a városrész 1990 utáni első országgyűlési képviselője. Posztumusz díszpolgári címben részesült dr. Pálinszki Antal, a XV. kerület korábbi alpolgármestere – az elismerést fiai vették át. A díszpolgári kitüntetéséket hagyományosan október 23-án szokták átadni, erre azonban a mostani helyzetben nem került sor.

A kitüntetéséket Cserdiné Németh Angéla polgármester, dr. Matlák Gábor és Tóth Imre alpolgármesterek, valamint Hajdu László a kerület országgyűlési képviselője adta át.

Ezúttal adták át a Kiváló Kormánytisztviselő Elismerő Oklevelet is, ezt vehette át Thészné Budai Judit, valamint Németh Ildikó. Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevélben részesült a Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitányság állományából dr. Balogh Róbert rendőr alezredes, kapitányságvezető, Babar Tamás rendőr őrnagy, Bata Balázs rendőr törzszászlós, Bázel Éva ügyviteli alkalmazott, Kisari-Cseter Richárd rendőr főtörzsőrmester, Lánczi Anikó rendőr főtörzsőrmester, Nagy Tamás rendőr főtörzsőrmester, Szim Gergő Márk rendőr főtörzsőrmester, Vásárhelyi Judit Katalin rendvédelmi igazgatási alkalmazott, Veresegyházy Boglárka címzetes rendőr őrnagy. Nevükben Balogh Róbert kapitányságvezető vette át az okleveleket. A tűzoltók közül – a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség IV. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományából – Béres Ferenc tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok, Csigó Sándor tűzoltó törzszászlós, Horváth János tűzoltó törzszászlós, Kazinczi Ferenc tűzoltó törzsőrmester, Lak Ádám tűzoltó őrmester kapta meg idén a Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevelet. Nevükben Béres Ferenc tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok vette át az elismeréseket.

És ezzel még nem ért véget az ünnepi mozzanatok sora, Lakatos Mónikát, a kerületben élő művészt abból az alkalomból köszöntötték, hogy a WOMEX világzenei díj életműdíját vehette át a napokban. Lakatos Mónika egy dalt is előadott a testületi ülés elején.

Majd szomorú kötelességének tett eleget testület és néma egyperces felállással adózott a nemrég elhunyt 78 évesen Gregorits Ferenc, a Palota-Holding egykori vezérigazgatója, vállalkozó, lokálpatrióta, sportoló, sportvezető emlékének. A csend a hétfőn 28 évesen koronavírus-fertőzésben elhunyt Balogh Lajos „Paci”, roma aktivistának, a VIII. kerületi képviselő-testület tagjának is szólt.

Majd a napirend előtti hozzászólások következtek – ez a képviselő-testület új szmsz-ében létrehozott új műfaj. Szalai Kornél Géza (Fidesz-KDNP) arról emlékezett meg, hogy a kerület egyik háziorvosa, dr. Fodor Gréta missziós orvos, az Afréka alapítvány elnöke nemrég a Keresztény Kulturális Akadémia Cornelius-díját kapta meg. Tóth Imre a Mindenki a Tizenötödikért frakcióvezetője köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak.

A napirend elfogadása után az interpellációk sorában elsőként Mihály Zoltánné (Fidesz-KDNP) kapott részletes tájékoztatást a Bocskai u. 50/a alatti önkormányzati bérlakások állapotáról. Farkas Edit (Mindenki a Tizenötödikért) az Istvántelek vasútállomás Dugonics utcai felüljárójának – a MÁV részéről, előzetes tájékoztatás nélkül történt – lezárásáról érdeklődött a polgármesternél. Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy megkereste Vitézy Dávidot, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatóját, aki ígéretet tett a felüljáró helyreállítására. Király Csaba (Mindenki a Tizenötödikért) útfelújításokkal kapcsolatos kérdésére a polgármester elmondta, Tarlós István főpolgármestersége kilenc éve alatt nem történt fejlesztés az 52 kilométer fővárosi kezelésű útszakaszon. Azóta viszont megépült az M3-as mellett a zajvédő fal hiányzó szakasza, a Kolozsvár utca és a Széchenyi út sarkán lámpás kereszteződést alakítottak ki, a Bánkút u. és a Szerencs utca sarkán hamarosan elindul a hasonló fejlesztés, míg a 2021-es fővárosi programban szerepel a Deák utca, a Zsókavár utca, az Erdőkerülő út és a Bogáncs utca megújítása – jövőre 2166 méter fővárosi fenntartású út újul meg.

A képviselők elfogadták a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítását. Számos közterületi szabályszegést újraszabályozott a módosítás, így a zöldterületen való parkolás esetében is bevezeti az objektív felelősséget, a roncsautók parkolása bírságolható lesz, és a kutyapiszok fel nem szedése mellett bírságolható lesz az is, ha valaki nem készült fel az állati „termék” eltakarítására. Új szabályok vonatkoznak majd az illegális szemetelésre is. Szankcionálja a rendelet mostantól a lomizást is, „aki a közterületre kihelyezett lomhulladékot válogatja, abban turkál; azt széthordja; vagy azt sajátjaként őrzi” 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

A testület jóváhagyta a Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítését, munkarendjét, belső szervezeti tagozódását és ügyfélfogadási rendjét. Előzetes a kötelezettségvállalásokról is döntöttek a képviselők, így a jövő évi köztemetés finanszírozásáról, az idén 30 millió forintos kerettel meghirdetett laptopvásárlási pályázat folytatásáról, a sajátos nevelési igényű gyermekek támogatásáról, valamint a Bezsilla Nándor utca 29. alatti ingatlan felújításáról arra a célra, hogy ott kapjon helyet ideiglenesen a háziorvosi rendelés a Hősök útja 1. rendelő megújítása idején. A testület 200 ezer forinttal támogatta a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola alapítványát.

(Cs.B.)

Fotók: Vargosz/XV. Média