Menu

Csíki örménynapok

2006.09.13.

Augusztus végén a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat tagjai a zuglói, a XV. kerületi és a Miskolci Örmény Kisebbségi Önkormányzat, valamint a Csíkkörzeti Magyar Örmény Szentháromság Alapítvány közös szervezésében vett részt a csíki örménynapok rendezvénysorozatán.

A háromnapos program során augusztus 24-én a Mikó vár kápolnában „Örményországi képek” című kiállításra és vetített képes előadásra került sor, majd másnap ugyanezen a helyszínen volt az „Örmények Erdélyben” című szimpózium.
Augusztus 26-án délelőtt a Csíkszépvíz-i örmény katolikus templomban tartott ünnepi szentmisével folytatódott a program, majd megemlékező műsort hallhattak, láthattak a résztvevők a 10 éves évforduló alkalmából. Az emléktábla koszorúzásával, s közös ebéddel, beszélgetéssel, tombolasorsolással ért véget a programsorozat, melyen minden résztvevő kapott egy emléklapot.
A rendezvénysorozatról a Csíki Hírlap augusztus 28-i számában olvashattak a körzetben élők, melyből részletet olvashatnak a honlap látogatói itt:

„Jubiláló örmény családok

Háromnapos jubileumi örmény napokat szervezett a Csík-körzeti Magyar- Örmény Szentháromság Alapítvány, a Budapesti XV. kerületi, a Zuglói és a Miskolci Örmény Kisebbségi Önkormányzat. A rendezvény fénypontjaként a csíkszépvízi örmény katolikus templomban ünnepi szentmisén vettek részt az örmény családok.
Jelen volt dr. Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek, erdélyi örmény katolikus apostoli kormányzó.
A csíkszépvízí ünnepség keretében tartották az örmény családok tizedik találkozóját is, amelyen kétszázan vettek részt. Ajtony Gábor a Csíkkörzeti Szentháromság Alapítvány elnöke lapunknak elmondta: ennek célja, hogy az Erdélyben szétszórtan élő örmény családok legalább évente egyszer találkozzanak, ahol gondolatokat cserélhetnek, további ismeretséget köthetnek egymással, barátságok szövődhetnek. Az ünnepség utolsó percében a XV. kerületi Örmény Önkormányzatot Emlékplakettel tüntették ki, hosszú évek kitartó, segító munkájáért.
Amikor Budapesten megalakultak a kisebbségi önkormányzatok, mi eldöntöttük, hogy támogatjuk a találkozókat. Minden évben egyszer örömmel találkozunk, erdélyi magyar-örmény testvéreinkkel. A nagy örmény közösségek – Szamosújvár, /Armenopolisz/, Erzsébetváros, Gyergyószentmiklós és Csíkszépvíz, nagyon elnéptelenedtek, ezért is fontos a kis közösségek számára az állandó kapcsolattartás.
Zárójelben jegyzem meg a cikk után, hogy Áts József, Nuridsány Judit és Nuridsány Mimi több év leforgása alatt megörökítették az erdélyi örmény városok középületeit, gyönyörű műemlékházait, templomait. Ezt az értékmentő munkát a Pestújhelyi Közösségi Házban kiállítás keretében bemutatták. A fotókiállításnak akkora sikere volt, hogy két évig láthatta az érdeklődő közönség. S amikor leszedték a látogató közönség hiányolta a szép felvételeket”

„Örmény napok – úti beszámoló képekben.

A Csíki Játékszín Hunyadi termében tartotta meg úti beszámolóját az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület. Talán ezernél is több képet láthatott itt az érdeklődők sokasága. Képeket, amelyek együtt válnak igazán érdekessé, hiszen jól dokumentálják a mai Örményország látnivalóit. A történelmi ország igen nagyszámú műemlékek mellett, láthattunk pazar szállodákat, a kommunizmus idején épült sivár blokk negyedeket, szocreál emlékművek sorozatát, embereket, akikről sejteni sem lehet, hogy miből élnek, illetve a monumentalitást sugalló köves, kopár tájat, amely mellett oly aprónak, mulandónak tűnik ez a nagy múltú ország, ez a több ezer éves kultúra.
A beszámoló érdekességeként említhetnénk azt az elszánt keresgélést, amely arra irányult, hogy közös pontokat találjanak magyar, erdélyi, székely és az örmény kultúrák, illetve a nagy Magyarország és a történelmi Örményország között. Ez a keresgélés járt is némi eredménnyel. A bemutatott fotók nem azért születtek, hogy fotó mivoltukban szemléljük őket, sokkal inkább azért, hogy illusztráljanak, rögzítsenek egy világot azok számára, akiknek valami közük van ehhez a kultúrához. Ezt a célt pedig sikerült elérni.”

Kapcsolódó cikkek: