Menu

Öregfalusi Nap

2006.09.11.

Szombaton hétágra sütött a Nap, így még az időjárás is kedvezett annak, hogy egy igazi „vénasszonyok nyara” várja Rákospalota-Öregfalu és a környék lakóit a Kossuth utcában.

Aki netán nem talált volna oda a helyszínre, annak csak a levegőbe kellett szagolnia, ugyanis már kora reggeltől készültek a bográcsos ínyencségek szabadtűzön. Miközben rotyogott az étel, a jó hangulatot mindenki igyekezett magának megteremteni. A gyerekek az ugráló várat vehették igénybe vagy kóstolhattak a vattacukorból, netán az igazi, falusi búcsúhoz tartozó édességekből, miközben a felnőttek ehettek-ihattak kedvükre.
Kora délután a színpadi műsor is megkezdődött. Ezt megelőzően azonban köszöntőre került sor. Hajdu László polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, hogy mind az elődök, őslakosok emléke előtt, mind a mai öregfalusi lakosok előtt tisztelegnek ezzel a programmal. Mivel az elmúlt időszakban többek között mind a Juhos utcában, mind a József Attila utcában befejeződött az aszfaltozás, így büszkén mondhatja, hogy végre nem lesz tanyasi állapot Ófalun.
A polgármester szavait követően Saliga János üdvözölte a szórakozni vágyókat, majd a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes tagjai tartottak bemutatót. Ám alighogy lementek a színpadról, már Mary Zsuzsi állt ugyanott és énekelte a jól ismert dallamot, a jól ismert szöveggel: Felül a kisbaba, s először mondja, hogy mama…
Mary Zsuzsi ezzel egy olyan csodálatos hangulatot és mosolyt varázsolt az arcokra, hogy életkortól függetlenül mindenki énekelte az ismert szerzeményeket.
-Harminc év GYES után tértem vissza a színpadra, s szeretnék itt is maradni, ami rajtatok is múlik-mondta jókedvűen. Két dologra vagyok nagyon büszke: arra, hogy 6 gyermeket szültem, s arra, hogy bár 58 éves múltam, de bírom a tempót. Igaz, estére azért időnként elfárad a derekam, de a ti mosolyotok mindezt elfeledteti.
A régi slágerek mellett a nemrégiben megjelent új albumról is énekelt Mary Zsuzsi. A hanghordozóra a zeneszámokat Kaszás Péter írta és magánkiadásban jelent meg.
Az új számok is nagyon tetszettek a közönségnek, s talán, nem véletlen, hogy hol egy szál virágot, hol egy tábla csokit, hol egy puszi kapott az énekesnő, akit alig akart leengedni a közönség a színpadról.
Közben a főzőversenyen résztvevő csapatok ételeit is megkóstolta a zsűri: mind a nyolc csapat étele igazi csemegének bizonyult, így nem véletlen, hogy mindegyik ízlett is, s gyorsan elfogyott. Hogy mi főtt a bográcsokban?
A Vetőmag bolt csülkös babot, az Anna virágbolt bográcsos lencsét, a Szabó csapat kétfélét: babgulyást és kecskepörköltet, a XV. kerületi rendőrök vegyes pörköltet, a XV. kerületi Önkormányzat csapatai virslis, nokedlis paprikás krumplit és csülkös székelykáposztát, míg a Palota Holding csapata szabolcsi töltött káposztát főzött.
Közben a színpadon is folytatódott a program: a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ diákjai mutatták be produkcióikat: Hermann Lilla népdalcsokrot, míg Várkonyi Viktor Kutya szeretne lenni címmel egy magyar népmesét, Truczán Panni Szutyejev: A gomba alatt című prózáját, Simon Bence Fekete István: Nevelés című prózáját, Simon Dávid, a Kossuth NOK volt diákjai egy versparódiát adott elő. A 3.b osztály a NOX együttes zenéjére táncolt, míg Kerekes Réka, Borsos Klaudia, Erőss Bernadett: akrobatikus táncbemutatót tartott. A hangszeres zene sem maradt ki: László Tamás vadászkürtön adott elő egy darabot. A „kossuthosok” produkciói után a Károly Róbert Általános Iskola műsora következett, majd Gálházi László illuzionista varázsolt el produkciójával minden jelenlévőt. A tombolasorsolást követően ismét a humor kapott főszerepet, hiszen Maksa Zoltán kabaréműsora mindenki tetszését elnyerte. Az utcabál ezután már alig tudta fokozni az amúgy is jó hangulatot, ám a Morse együttesnek még ez is sikerült. S ha már leszállt az est, s a csillagok is kigyúltak az égen, kezdetét vette a tűzijáték, mellyel az í-re felkerült a pont. Így volt kerek a nap, az Öregfalusi Nap.