Menu

Így közlekedhetünk az M3 metró középső szakaszának felújítása idején

2020.10.27.

2020. november 7-én, szombaton kezdődik az M3 metró felújításának harmadik, belvárost érintő üteme, a metróvonal Nagyvárad tér és Lehel tér közötti szakaszának teljes lezárásával.

A metró mind hétköznap, mind hétvégén Kőbánya-Kispest felől a Nagyvárad térig, Újpest-központ felől pedig a Lehel térig jár majd, a kimaradó szakaszon a rendelkezésre álló kapacitás maximális kihasználásával, a legtöbb útszakaszon buszsávban közlekedő, csúcsidőben 45 másodpercenként induló pótlóbuszokkal lehet utazni. A BKK a metró középső szakaszának felújítása idején is bővíti a lezárt szakaszt elkerülő, az északi és a déli metrópótlás során már alkalmazott közösségi közlekedési járatok kínálatát, további alternatívát biztosítva a metrópótló buszok mellett.

Nem titok, hogy a felújítás egész Budapest és a környező elővárosok közlekedésére is hatással lesz, sokaknak okoz majd kényelmetlenséget a következő másfél évben, és ugyan a BKK és a BKV mindent megtesz a nehéz közlekedési körülmények enyhítésére, minden közlekedőnek az eddiginél hosszabb utazási időre kell készülnie. A gépjárművel közlekedőknek a Váci úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Üllői úton és a Kiskörúton kell a legjelentősebb változásokra készülniük.

A metrópótlás forgalmi rendje részletesebben is megismerhető a bkk.hu/m3felujitas címen. A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. a fővárosban közlekedők türelmét kéri a metrópótlás utolsó nagyobb ütemének idejére is.

 

Hogyan közlekedjünk a metró középső szakaszán a következő másfél évben?

A BKK a metró középső szakaszának felújítása idején is a legtöbb városrész felől bővíti a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé közlekedő járatok kínálatát. Ezért érdemes megfontolni, hogy úti célunkat ne feltétlenül a metrópótló buszokkal, hanem a nagy kapacitású, az északi és a déli metrópótlás során már megszokott alternatív utazási lehetőségeket nyújtó járatokat kihasználva, új utazási irányok igénybevételével érjük el – javasolja a BKK.

A nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!

A belvárosba, belvárosban utazóknak számos alternatíva áll rendelkezésére: érdemes megfontolni a kedvező átszállási lehetőségeket kínáló M1, M2 vagy M4 metró, a forgalmas csomópontokat összekapcsoló 4-6-os villamos, a megszokottnál sűrűbben induló 2-es, vagy a Kiskörutat feltáró 47-es és 49-es villamos használatát.

A metróval a Nagyvárad térre érkezők nemcsak a pótlóbuszokkal, hanem új közlekedési kapcsolatként a 2M jelzésű új villamosjárattal is közvetlenül elérhetik a belvárost. Az új 2M villamosjárat a Keleti pályaudvartól indulva a 24-es villamos vonalán eléri a Nagyvárad teret, majd kihasználva a Haller utca és Soroksári út csomópontjában kiépült új villamosvágányt, a Haller utcáról a Soroksári útra fordulva a 2-es villamos útvonalán a pesti rakparton keresztül a Jászai Mari térig közlekedik, kiszolgálva a belváros számos forgalmas csomópontját.

Az eljutási lehetőségeket bővíti több, trolivonalat érintő fejlesztés már november 2-ától, hétfőtől:

a 72-es trolibusz 72M jelzéssel hétköznap is meghosszabbított útvonalon, Zugló és – a Bajcsy-Zsilinszky út-Kiskörút–Baross utca érintésével – az Orczy tér között közlekedik, többletszolgáltatást kínálva a metrópótló járat belvárosi útvonalán;

a XIII. kerületből a Dózsa György úton át közvetlenül a Keleti pályaudvarig közlekedő 79-es trolijárat a Népfürdői utcai lakótelep közlekedési kapcsolatait bővebben kiszolgálva, 79 M jelzéssel, a Kárpát utca helyett meghosszabbított útvonalon a Népfürdő utcán át a Dagály utcáig jár;

a belvárosi kapcsolat erősítése érdekében továbbra is a Bajcsy-Zsilinszky úton át, a Deák Ferenc térig meghosszabbított útvonalon közlekedik a 73-as trolibusz.

 

További információk és részletes tájékoztatás a BKK honlapján vagy IDE kattintva olvasható.



 

 

 

 

(Forrás: BKK Kommunikáció)