Menu

Kerületi tanévnyitó a Kossuth NOK-ban
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.09.02.

Ahogy már megszokhattuk, augusztus végén nemcsak a nyár ér véget, hanem a diákok számára a szünidő is, így szeptember első napjaiban az eddig üres tanterem gyerekzsivajtól lesz hangos. S ahogy már hagyománya van a kerületben, minden évben valamelyik oktatási intézményben köszönti a kerület diákjait az önkormányzat vezetése.

Idén a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ Kossuth utcai általános iskolai épületében került sor a kerületi tanévnyitó ünnepségre. Talán nem véletlenül volt épp ezen a helyszínen a megnyitó, hiszen a Kossuth iskola idén húsz esztendős, s ennek jegyében számos rendezvénynek ad helyet majd az épület. Minderről az intézmény megbízott igazgatója, Szalayné Kirádi Éva adott tájékoztatást köszöntő szavaiban, majd Bedő Molli 1.a osztályos tanuló Osváth Erzsébet: Első osztályosok című versével üdvözölte a legfiatalabb diákokat.
Nagy sikert arattak a 3. és 4. a osztályos tanulók is, akik néptáncbemutatót tartottak, majd a tanévet dr. Pálinszki Antal alpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg ünnepi beszédével.
Amint az alpolgármester elmondta, a 2006/2007-es tanévben országosan 1,4 millió diák vesz részt a közoktatásban, s közülük 97.600 fő lép be először az iskola kapuján.
-Rögtön hozzá kell tenni, hogy hosszú évtizedek óta első ízben maradt százezer alatt az első osztályos diákok létszáma, ám a közoktatásban résztvevők számának csökkenése már régóta megfigyelhető. Amíg 1980-90 között összesen 30 ezer fős csökkenésről beszélhettünk, addig a rendszerváltás és 2005. között 300 ezerrel kevesebb lett a diákok létszáma. Az is biztos, hogy ez a tendencia a jövőben is továbbfolytatódik, és 2010-ig a jelenlegi létszámnál 70 ezerrel kevesebbet regisztrálnak majd. Az országos adatokon belül természetesen lehetnek eltérések: a kerületben például csak kis mértékben csökkent az elsősök száma, míg az óvodásoké nőtt, ami mindenképpen pozitívum. Az új tanév ismételten új kihívásokat, új körülményeket tartogat az oktatásban résztvevők számára. Mint az élet minden területén, ebben a szegmensben is egy reformfolyamat elindulása tapasztalható majd. Ez egyébként nem rendkívüli, hisz nem volt olyan tanév, amely ne hozott volna valamilyen változást a pedagógusok, diákok és szülők számára- mondta az alpolgármester, majd szólt arról is, hogy az idei tanév szeptember 1.- június 15-ig tart, miközben a kerületben az összevont intézmények, a nevelési ? oktatási központok 7. tanévüket kezdik idén ősszel, s ennyi idő alatt bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága ennek a formának.
-Nézzük a kerületi adatokat: 748 új óvodás kezdi ezt a nevelési évet, ezzel a kerület óvodásainak összlétszáma 2139-re emelkedett. Az iskolapadokba 560 kis elsős ült be, míg az általános iskolai tanulmányát összesen 551 diák fejezte be. 430 tanuló kezdi meg a 9. illetve a 0. évfolyamon a tanulmányait, 380-an érettségiztek, 115-en pedig szakvizsgát tettek. Egyre népszerűbb az emelt szintű érettségi: különösképpen történelem, magyar és matematika tantárgyakból. Óvodáinkban, iskoláinkban pedig egyre színesebb, gazdagabb pedagógusi munka folyik. Van mire büszkének lennünk, hiszen az elmúlt esztendőben is sok diákunk ért el kiemelkedő tanulmányi eredményt a különböző tanulmányi versenyeken.
Elhangzott, hogy az önkormányzat is értékeli ezeket a törekvéseket, s így tavaly 35 kerületi diák vehette át az Élen a tanulásban, élen a sportban-díjat. Az oktatási intézményekben zajló fejlesztésekről szólva az alpolgármester elmondta, hogy remélhetőleg hamarosan elkészül a Bocskai utcai iskolaépület, ahova a Hubay Jenő Zeneiskola költözik, bővítették a Multicentert, s a Nevelési Tanácsadó is új és szebb helyre költözik. Hamarosan befejeződik az óvodai tornaszoba-program, és megkezdődik a sportcsarnok építése. Ezen felül számos egyéb juttatással segítette az önkormányzat az oktató-nevelő munkát: 2100 kerületi diák vett részt az ingyenes tej – kifli akcióban, 80 középiskolás szerezte meg a jogosítványt, s 67 tanuló tette le az ECDL-vizsgáját, melynek költségeit visszatérítette az önkormányzat, az 1-9. évfolyamokon 5311 fő vehette át az ingyenes tankönyvet, s 511 első osztályos diák kapott ingyenes füzetcsomagot, 8 diák sikeres nyelvvizsga-költségeit pedig szintén állta az önkormányzat.
-A megszorítások időszakát éljük, de jó hír, hogy ezek a kedvezmények a XV. kerületben az új tanévben is megmaradnak- mondta dr. Pálinszki Antal, majd a nyári táborokról ejtett néhány mondatot. A kerületi napközis táborban 4936 diák, Bernecebarátiban 594-en, Hejcén 87-en, Balatonvilágoson pedig 849-en nyaraltak. Módosult a közoktatási törvény is, többek között a pedagógusok kötelező óraszáma 20-ról 22-re emelkedett. Ennek bevezetése idén a fenntartó és az intézményvezetők hatásköre, kötelező jelleggel csak 2007. szeptember 1-től kell majd eszerint alakítani az óraszámokat. Megjegyzem, kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy a XV. kerületben idén még marad a 20 óra, és a változtatások előtt megvárjuk az országos eredményeket. Új feladatok így is lesznek: felül kell vizsgálni a minőségirányítási és pedagógiai programokat, föl kell mérni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, melynek alapján felül kell vizsgálni az iskolai körzethatárokat. 2007. május 30-ig a 4.-6.-8.-10. évfolyamokon kötelező teljesítménymérések lesznek és az intézményekben október 15-ig fel kell mérni az elsős tanulók alapkészségének fejlesztési igényét. Ráadásul az intézményeink is számos programnak a részesei lesznek az év végéig: így szeptember 12-16. között a II. Rákóczi Ferenc Emléknapok, szeptember 15-22. között a Mobilitási Hét, szeptember 22-24. között a Palotai Randevú, október 6. az Aradi Vértanúk Napja, szeptember 19. Pestújhelyi Emléknap, az október 23-i Emlékhét, december 16-án a Városházi Karácsony, valamint a testvérvárosainkkal is tervezünk közös programokat. Szóval sok feladat vár majd ránk, a pedagógusokra és a diákokra is a 2006/2007. tanévben, amihez mindenkinek sok sikert kívánok- mondta dr. Pálinszki Antal.
Az ünnepi beszédet követően Hajdu László polgármester ünnepélyesen adta át az intézményvezetői megbízatásokat: elnök-igazgatóként Csörgő Máriának (Hartyán NOK), Molnár Istvánnak (Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda)), Nádai Miklósnénak (Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Intézmény), Frák Erikának (Pestújhelyi NOK), Brazorottó Jenőnének (Száraznád NOK), Gressó Tibornénak (Szent Korona Általános Iskola és Összevont Intézmény), Bäckné Kremm Andreának (László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda), valamint megbízott elnök-igazgatóként Szalayné Kirádi Évának (Kossuth NOK).
Az első osztályosok nevében Bedő Molli vette át Hajdu László polgármestertől a füzetcsomagot, majd a többi kisiskolás is külön-külön megkapta mindezt.
Az ünnepi tanévnyitó zárásaként a pedagógusok kórusa adta elő vidáman az „Ábécédé” című dalt, ezzel is remélve, hogy ez a jókedv az egész tanévet végigkíséri.

Közöségi Televízió műsorán

Kapcsolódó cikkek:








Képes beszámoló