Menu

Síremlékavatás a Palota-építő születésének 110. évfordulóján

2006.08.26.

Éppen két évvel ezelőtt, a 108. születésnapját megelőzően távozott el közülünk László György, Gyuri bácsi, a XV. kerület Díszpolgára, akinek születésének 110. évfordulójára a XV. kerületi Önkormányzat síremléket állíttatot, ezzel is őrizve emlékét.

A síremlékavatásra születése napján, augusztus 21-én került sor a Rákospalotai Köztemetőben az önkormányzat, a polgármesteri hivatal munkatársai valamint a családtagok, hozzátartozók jelenlétében.
Először Ambrus János, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnőke szólt néhány mondatban a megemlékezésen László Gyuri bácsiról, majd Hajdu László polgármester vette át a szót.
-László Gyuri bácsinak megadatott az, ami keveseknek, hogy három évszázadban is élhetett, abból egy teljes évszázadot, a XX. században. Hosszú élete nem volt gondtalan, sok-sok megpróbáltatás, küzdelem kísérte, sok mindenen ment keresztül, de soha nem panaszkodott, hiszen örömökben és sikerekben is volt része, melyet családjában, munkájában talált meg. Mindig azt vallotta, hogy a hosszú élet titka a folyamatos, értelmes tevékenység- mondta, majd a polgármester beszélt László György életpályájáról: az építész már egyetemistaként az első világháborúban fogságba esett szinte azonnal, majd építette az Ural-vasútat, tanult, fordított, a Műszaki Egyetemen oktatott előadóként, docensként, majd tanszékvezetőként. Közben építészként középületeket, bérpalotákat épített- s nagyon büszke volt a rákospalotai evangélikus templomra, amely a hazai vasbeton építészet egyedülálló alkotása. Ő dolgozta ki Rákospalota újjáépítését a II. világháborút követően. S ugyan 1957-ben nyugdíjba vonult, ám még 20 évig szinkrontolmácsként, 30 évif műfordítóként dolgozott, 1991-ig lakóházakat, családi házakat tervezett. A 90-es évek közepéig előadásokat is tartott. S ahogy ő maga fogalmazta még meg: 94 évesen nyugdíjazta magát.
Számos kitüntető címet, elsimerést is magáénak tudhatott: 1995-ben a XV. kerület Díszpolgára lett, s megkapta a Pro Urbe kitüntetést is, az Aranyokleveles Mérnökök körének tagja volt, illetve dísztagja az Építésügyi Egyesületnek. 1996-ban 100. születésnapján a szakmában eltöltött 65 éve után vasdiplomáját a Magyar Köztársaság Miniszterelnökétől vehette át, mint Magyarország legidősebb mérnöke. Egy évvel később pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
A megemlékezést követően László György fia is szólt néhány mondatban a jelenlévőkhöz, s kiemelte édesapja humorát, amely minden nehézségen átsegítette.
-Soha nem panaszkodott semmilyen bajára, mindent egy-egy humoros fordulattal tudott elütni.
A rövid megemlékezést követően a jelenlévők közösen avatták fel az építész síremlékét. Emléket állítva az utókor számára.

Kapcsolódó cikkek: