Menu

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

2006.08.22.

Augusztus 20-án délután a polgármesteri hivatal Dísztermében a kerület vezetőinek és a testvérvárosok (Donji Kraljavec, Tótszentmárton, Kassa Nad Jazerom, Maroshévíz) képviselőinek jelenlétében kitüntetések és jutalmak átadására került sor.

Először néhány szóban az ünnepség narrátora, Rusznyák Géza szólt arról, hogy milyen ünnepet jelent ma augusztus 20-a. „Szent István, Szent Korona, alkotmány, új kenyér, aratás ünnepe. Az 1990. évi szabad és demokratikus választások és az ezzel járó rendszerváltozás után augusztus 20-a, Államalapító Szent István ünnepeként ismét nemzeti ünnepeink sorába került.”
Ezt követően Rusznyák Géza bejelentette, hogy az önkormányzati és területfejlesztési miniszter augusztus 20-a alkalmából a közigazgatás érdekében hosszú időn keresztül végzett kiemelkedő szakmai, vezetői munkája elismeréseként dr. Nagy Antal jegyző úrnak „A Köz Szolgálatáért” érdemjel kitüntetés arany fokozatát adományozta. A kitüntetést a jegyző dr. Lamperth Mónika miniszter asszonytól augusztus 18-án vehette át.
A kitüntetéshez külön gratulált Hajdu László polgármester, s további eredményes munkát kívánt, majd a kerületi kitüntetések átadására került sor.

Pro Palota-díjat kapott Rákospalota, Pestújhely, Újpalota korszerű városképének hagyományőrző módon történő kialakítása, a városrész infrastrukturális ellátása, a lakóhelyi környezet és közérzet fejlesztése, valamint javítása érdekében huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedő munkásságért:

-Szabó Gábor képzőművész, aki több mint négy évtizedes múltra visszatekintő képzőművészi tevékenységet tudhat maga mögött: kisplasztikákat, érmeket, köztéri szobrokat készít. Több mint húsz éve vezeti a PeKH-ben működő Medgyessy Ferenc szobrász szakkört, s tanítványai közül is sokan gyakorló művészek.

-Rippel testvérek- Rippel Ferenc és Rippel Viktor, akik az artista pályán töltöttek el eddig több mint két és fél évtizedet, s számos országban, cirkuszfesztiválon díjat nyerve öregbítették hazánk, s ezen belül kerületünk hírnevét.

-Udvary Lászlóné, a hivatal Pénzügyi Csoportjának vezetője, aki munkája mellett aktívan részt vesz a beruházások, felújítások pénzügyi lebonyolításában, elszámolásában, s munkájában kiváló kapcsolatot tart fenn mind az önkormányzat intézményeivel, mind a hivatal munkatársaival.

A „Kerület Jövőjéért” díj a XV. kerület fejlődése, valamint polgárainak érdekében kifejtett példamutató és szakmailag kimagaslónak értékelhető tevékenységért adományozható különböző területen.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült
-a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenység területén
Hegedüs László, aki aktív szerepet vállal a közéletben és a közösségek szervezésében (NCA megalkotásában részt vett, a SZÖVTÁRS alapítója, létrehozta a Szövetkezetek Klubját)
Józsa Lászlóné, a Csokonai Művelődési Központ információs munkatársa

-a városrendezés területén végzett tevékenységéért
Kain Lajos, a Kerületfejlesztési, Városrendezési és Környezetvédelmi Bizottság munkájának segítője

-a közrend és közbiztonság területén végzett tevékenységéért
Kiss Józsefné rendőr őrnagy, a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetője
Szabó László rendőr főtörzszászlós, a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság Őr-Járőrszolgálati Alosztály őrparancsnoka

-a közigazgatás területén végzett tevékenységéért
Nemes Imréné, a hivatal Okmányügyi Osztályának népesség-nyilvántartási ügyintézője

Augusztus 20-a alkalmából Hajdu László polgármester pénzjutalomban részesítette

-a XV. kerületi Rendőrkapitányság hat munkatársát:
Béres Józsefné rendőr főtörzszászlóst
Csizmarik László rendőr törzsőrmestert
Györfi Piroska rendőr zászlóst
Janetka Gábor Ákos rendőr törzsőrmestert
Palló Péter rendőr őrnagyot
Palumbi Krisztián rendőr törzsőrmestert

-a Palotai Önvédelmi Védegylet munkatársát:
Nagy Attilát

-a Palotai Polgárőrség munkatársát:
Dunajszki István polgárőrt

-az Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Újpesti Tűzőrségének hat munkatársát:
Galambos László tűzoltó törzszászlóst
Halász Tibor tűzoltó törzsőrmestert
Juhász Imre tűzoltó főtörzszászlóst
Szabó Árpád tűzoltó őrmestert
Takács Dénes tűzoltó törzszászlóst
Vénosz Miklós tűzoltó törzsőrmestert

A díjak és jutalmak átadását követően egy meglepetésre került sor, ugyanis vitéz lovag Dömötör Zoltán az 1956-os Magyar Nemzetőrség elnök-főparancsnoka, nemeztőr altábornagy, a Szent György Lovagrend priorja Hajdu László polgármesternek az ?56-os Nemzetőrség Jubileumi Érdemrendjét adta át, melyet a kitüntetett külön megköszönt.

Ezután Hajdu László köszöntötte az egybegyűlteket. Pohárköszöntőjében hangsúlyozta, hogy sokan lennének, lehetnének azok, akik ezen a napon kitüntetésben részesülnek, s érdemesek lennének minderre.
-A nemzet, s minden magyar ünnepel ezen a napon a határon innen és túl. Sok nemzetiségű országként kaptuk a magyarságunkat. Ám a jövő a közös boldogulásunk, amikor is az együttes erőfeszítéseinkre gondolunk. Most egy új reform előtt állunk, hiszen 2004. óta az EU tagjai lettünk, s most sok olyan feladatot kell megoldanunk, hogy cselekvésünkkel, tetteinkkel is bizonyítsunk. Kívánok mindannyiunknak szép ünnepet!