Menu

Kínai médiakonferencia Budapesten

2006.08.17.

Augusztus 18-22. között Budapesten, az AsiaCenterben lesz a VII. Európai Kínai Nyelvű Média Konferencia, melyen a világ minden tájáról érkező kínai újságírók találkoznak egymással.

A konferenciát a francia központú Európai Kínai Nyelvű Médiumok Egyesülete a Magyarországon működő kínai nyelvű szerkesztőségek és az AsiaCenter közreműködésével rendezi.
A rendezvény célja, hogy a világ különböző országaiban működő kínai médiumok képviselői rendszeres időközönként összegyűljenek, és megosszák egymással tapasztalataikat. Előreláthatólag az idei konferencia még színesebb lesz, mint a korábbiak, mivel több mint 50 különböző médium (televíziók, újságok, magazinok, website-ok) képviselői vesznek részt 19 európai országból, valamint többek között Japánból, Malajziából, az Egyesült Államokból, illetve az idén első alaklommal számos jelentős Kínában működő kínai médium is jelen lesz, mint például Kína legnagyobb televíziós csatornája, a CCTV is.

Az Európai Kínai Médiumok Egyesületét 1997. októberében alapították meg, melynek jelenleg 47 tagja van, köztük számos európai ország: így többek között Franciaország, Hollandia, Németország, Belgium, Ausztria, Svédország, Olaszország, Spanyolország, Magyarország, Oroszország és Románia.

Az első Európai Kínai Média Konferenciát kilenc évvel ezelőtt 1997. október 6-án rendezték meg Párizsban, 8 ország 16 kínai médiumának részvételével, majd a következő év augusztusában Budapesten 7 ország 17 kínai médiumának részvételével zajlott a második konferencia. 1999-ben Párizsban, 2000-ben Bécsben, majd 2002-ben Madridban, 2004-ben Rómában került sor az Európai Kínai Média Konferenciára. A legutóbbin 14 ország 40 kínai médiuma vett részt.
Az idei konferencia az alábbi témakörökben vitatja meg gondolatait:
1. A gazdasági globalizáció hatása a külföldön működő kínai médiumok lehetőségeire és felelősségére
2. A nyomtatott média jelentősége és törekvései az információ-technológia korában
3. A külföldön működő kínai médiumok küldetése és hatása Kína egységpolitikájával kapcsolatban
4. Hogyan tudnának a külföldön működő kínai médiumok egy központot létrehozni, hogy általa erősítsék az információ áramlását és a kompetenciák megosztását
5. Egyéb témák

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó hírek