Menu

Az elhivatott hazafiakra emlékezünk

2020.10.06.

Szűk körben emlékezett meg az önkormányzat a 1848-49-es szabadságharc mártírjairól.

A Batthyány-emlékkertben tartotta megemlékezését a XV. kerületi önkormányzat a nemzeti gyásznap, október 6. alkalmából. Szűk körben, mert a járványhelyzet miatt vendégek nem érkezhettek, a szomszédos Kossuth Általános Iskola diákjai pedig nem adtak műsort ezúttal.

„A tizenhárom aradi vértanú mindegyike hazájának szabadságért és függetlenségéért harcolt. Az utolsó pillanatig helytálltak a túlerő ellenében, ezzel örök érvényű személyes példát mutatva minden szabadságszerető ember és valamennyi nemzet számára” – mondta el Cserdiné Németh Angéla a megemlékezésen. Akkor az önkény a kegyetlen megtorlással azt üzente, hogy a tisztességes és elhivatott patriótáknak az életükkel kell fizetniük bátor és rendíthetetlen kiállásukért.

A polgármester felidézte a 13 aradi kivégzett, illetve a mártír minsztrelenök nevét: a 13 honvédtábornok, Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly mellett ezen a napon Batthyány Lajoson Pesten hajtották végre a halálos ítéletet. A polgármester beszédében megemlítette, a kevésbé ismert három másik vértanút, Ormai Norbert honvéd ezredest, Ludwig Hauk őrnagyot és a magyar nyelvújítás vezérének, Kazinczy Ferencnek a fiát, Kazinczy Lajos honvéd ezredest, valamint az aradi börtönben bomlott elmével meghalt Lenkey Jánost.

Cserdiné Németh Angéla szerint bár ma nem fenyeget minket külső veszély, az aradi tizenhármak példamutatása arra int minket: minden körülmények között csak közös együttműködéssel, a legfőbb célokban egyetértve tudunk csak előrelépni.

Az ünnepség végén a emlékezés koszorúit helyezték el az emlékkertben: az önkormányzat nevében Cserdiné Németh Angéla és Tóth Imre alpolgármester, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) nevében Balogh Fruzsina és Kormos Adrienn. A megemlékezésen jelen volt a kerület jegyzője, dr. Filipsz Andrea, valamint a képviselő-testület több tagja, Király Csaba, Legárd Krisztián, Szilvágyi László is.

(Cs.B.)

Fotók: Vargosz/XV. Média